Miután nemrég láttam az Aladdin megfilmesített változatát, felemás érzéssel jöttem ki a moziból: mint hardcore rajongót, zavart, hogy a Jaffart játszó színésznek nem volt „eléggé gonosz” a tekintete, és hogy Jázmin hercegnő nem a már védjegyévé vált kék ruhában szerepelt a filmben. Másrészről viszont óriási örömmel töltött el, hogy az egyik legöntudatosabb és legkevésbé megalkuvó hercegnő lett belőle az évek során, és megkapta a neki járó happy endet. 

Jázmint a régi rajzfilmben azért tartják problematikus, hisztikéző lánynak, mert nem hajlandó elfogadni a begyöpösödött hagyományokat, és nem szeretne „csak feleség” lenni. A filmben viszont az eredeti animációs mesével ellentétben ahelyett, hogy Aladdint szultánná választanák, aki ezzel dönthet, hogy kit vesz feleségül, Jázmint választják meg szultánának, aki így nemcsak arról dönthet, hogy ki legyen a férje, hanem arról is, hogy egyáltalán szeretne-e uralkodótársat maga mellé. (Jázmin még egy külön dalt is kapott, ami a megkapó melódia mellett egy aktuális üzenet is a mai nőknek: nem kell semmit csendben elviselnünk, azért van a hangunk, hogy hallassuk.)

És a Disney köszöni szépen, nem áll meg pár mélyebb üzenetet rejtő dalocskánál. Nemrég bejelentették, hogy a következő élőszereplős meséjük főhősét, Arielt Halle Bailey színes bőrű színésznő fogja játszani. Ezen pedig már többen is felhúzták a szemöldöküket. 

Köztük én is. De pont ugyanazért, amiért Jázmin kék ruháját is hiányoltam: mert eltér attól, mint amit megszoktam. Ugyanúgy, ahogy Meridát sem tudom szőke hajjal elképzelni, és azt sem, hogy az Oroszlánkirályban Zazut egy flamingó játssza. Mégis, túllépve a „nem ezt szoktam meg” körön, itt is, mint Jázmin szultánává választásának esetében, más szemszögből kell megközelítenem a dolgot. Hát nem szuper, hogy egy akkora cég, mint a Disney, megkockáztatva, hogy néhány rajongó elfordul tőlük, világgá kiáltja, hogy igenis rassztól, származástól, ruhától függetlenül bárki lehet főhős?

Mivel a nagy bejelentés után napokig nem nyugodtak a kedélyek, a Freeform, a Disney egyik csatornája is megszólalt, és egy Instagram bejegyzésben kifejtették, hogy az eredeti Kis hableányt Andersen találta ki, aki dán volt, és mivel a dánok is lehetnek színes bőrűek, mindenki nyugodton le, mert simán lehet, hogy az eredeti Ariel is színes bőrű volt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Woo Honeychild (@woohoneychild) által megosztott bejegyzés,

 

A téma egyébként a szerkesztőség tagjait is felcsigázta és többen ki is fejtették a véleményüket:

Zsófi is üdvözli azokat progresszív ötleteket, amik arra ösztönöznek minket, hogy megkérdőjelezzük a régi berögződéseinket.

"Miért ne lehetne Ariel színes bőrű és Elza pedig leszbikus?

Engem ezek kapcsán inkább az gondolkoztatott el, hogy azért lepődtem meg ezek hallatán, mert fel sem merültek bennem magamtól ezek az opciók.

Pedig szerintem igazából tök jó lenne egy olyan világban élni, ahol az ilyen ötletek nem okoznak senkinek meglepetést. Ahhoz pedig, hogy ilyen társadalomban élhessünk, pont a gyerekeknél kell kezdeni a látókör szélesítését, hiszen nekik jó eséllyel még nincsenek olyan berögződéseik, mint a felnőtteknek. Így sokkal őszintébben és könnyebben tudják a jövő társadalmának gondolkodását nyitottabbá formálni." 

Máté Kriszta szerint érdekes és elgondolkodtató, hogy a Disney - talán nevelő célzattal is - formálni akarja a közönség gondolkodását.

"A több tízéves filmek, történetek sztereotip szálainak új értelmet ad, hogy trendivé alakítja a célokat, jellemeket. Miért, hol van kőbe vésve, hogy Ariel fehér bőrű, vörös hajú kell, hogy legyen, csak azért, mert valaki egyszer olyannak rajzolta? Azért sem reklamálunk, ha a szőke herceg nem fehér, hanem fekete lovon tűnik fel a mesékben, ne adj isten, ő maga sem szőke, hanem barna hajú… "

A Jégvarázs még nem bemutatott második részére várva pedig a fél világ stresszel, hogy vajon el mer-e a Disney menni odáig, hogy a filmben Elza nyilvánvalóan leszbikus lesz, vagy csak reklámfogás, hogy az előzetesben nyitva hagyott kérdést akár lehet úgy is értelmezni, hogy szülők szurkoljanak, vagy háborogjanak előre világszerte.

"Értem én, hogy a Verdákban az autó piros, hogy békát kell megcsókolni, hogy királyfi legyen belőle és nem sünt, hogy az állatok királya nem lehet zsiráf és, hogy Némó nem lehet aranyhal…  De ha belegondolunk abba, hogy a gyerekkori illúzióinknál mennyivel fontosabb az erő, ami abban rejlik, hogy formálja a gyerekek és a szüleik gondolkodását, elfogadóbbá és nyitottabbá tegye a közönséget, vagyis jobbá a világot, akkor csak támogatni tudom a Disney törekvéseit. Még akkor is, ha nem mindegyik egyformán jól sül el."

Ahogy Kriszta is említette, a fél világ tényleg arra vár, hogy a Disney meg meri –e lépni, hogy a valaha volt egyik legnépszerűbb hercegnőről, a Jégvarázs Elzájáról kiderüljön, hogy leszbikus –e.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ellen degeneres (@yuricentral) által megosztott bejegyzés,

Azok, akik látták már a második rész előzetesét, úgy vélik, erre minden esély megvan. Összeesküvés-elméletek szerint a szándékosan a Pride havára időzített előzetesben látható idegen lány lehet Elza szerelme. (Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Disney-filmben meleg karaktert mutatnak, LeFou, Gaston segítője a Szépség és a Szörnyetegben szintén a saját neméhez vonzódott.)

A Disney hivatalosan még nem erősítette meg a hírt, viszont nem is cáfolta. Az egyik társrendező, Jennifer Lee szerint önmagában már az jó hír, hogy az emberekben egyáltalán felmerül ez a lehetőség, és párbeszédet folytatnak a témáról. Szerinte Elza egy szuper karakter, aki rengeteg emberhez szól, és éppen emiatt fontos, a filmkészítők tudatos döntést hozzanak a sorsát illetően. 

Nyitókép forrása: ITT