Ha megkérdezik tőled, ki volt gyerekkorod legmeghatározóbb Disney-hercegnője, tuti hogy csuklóból már mondanád is a választ, sőt válaszokat. A legtöbbünk ugyanis a mai napig pontosan fel tudja idézni, melyik rajzfilmkarakter volt anno a kedvence, akire mind külsőleg, mind belsőleg hasonlítani szeretett volna (team Esmeralda!).

A gyerekfilmek szereplői pedig az évek során egyre többször válnak vitatémává is, olyan szempontból, hogy vajon eléggé idomulnak-e a modern korhoz és az esélyegyenlőségi törekvésekhez.

Jól mutatja ezt, hogy egy homoszexuális hercegnő ötlete, vagy a egy régen fehér bőrűnek ábrázolt, ma pedig akár feketeként is megjeleníthető karakter elméleti felvetése egész világon átívelő ellentéteket tud generálni. Ahogy abban sincs teljes egyetértés, hogy melyik hercegnő a legjobb példakép a mai kislányoknak. Ám egy felmérés szerint azért bizonyos karakterekre sokkal többen szavaznak ebből a szempontból, mint másokra. 

A YouGov kérdezte meg az embereket arról, szerintük melyik Disney-hercegnő lenne a legjobb idol, így állt össze a most következő lista, amiben van valami megnyugtató azzal kapcsolatban, mit tartunk manapság a legjobbnak a gyerekek számára. (A feszültség fokozása érdekében visszafelé fogjuk bemutatni a listát, úgyhogy ha nagyon kíváncsi vagy, ki van az első helyen, akkor görgess a cikk végére!)

10. Jázmin

Bizony, sokunk gyerekkorának legfontosabb Disney-hercegnője csak a tizedik a példaképlistán (persze így is bőven előzi például Hamupipőkét és Hófehérkét). Ugyan önálló, szókimondó és harcol az igazságért, mégis kicsit túl makacs és kényes. Így csak a válaszadók 44 százaléka választotta jó példaképnek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kie Kalani (@kiekalani) által megosztott bejegyzés,

9. Elza

Ami nekünk Jázmin volt, az a mai kamaszoknak Elza. Ám bármilyen menőn is mozgatja a szemöldökeit, lenyűgöző a hajkoronája, és egy olyan karakter, aki nem fél megmutatni a gyengeségét, a válaszadóknak csupán a 46 százalékát győzte meg arról, hogy jó példakép lenne a mai kislányoknak egy olyan figura, aki kegyetlenül traumatizálja a testvérét azzal, hogy kizárja az életéből, még ha ezt annak érdekében is teszi, hogy megvédje őt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❅ grai ❅ (@frozenflurriies) által megosztott bejegyzés,

8. Anna

Elza testvérét, Annát, már többen (49%) tartják jó példaképnek. Ő aztán igazán megmutatja, milyen a határtalan, feltétel nélkül szeretet, talán egy kicsit túlzottan is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Intotheunknown (@_frozen_4_ever_) által megosztott bejegyzés,

7. Aranyhaj

57 százalék szerint mutathat példát Rapunzel a kislányoknak. Habár a hercegnő kissé túlzottan naivnak tűnik néha, mégis remek példája annak, hogy milyen fontos megőriznünk magunkban a reményt, az emberekbe vetett hitet és, hogy képesek legyünk adni egy második esélyt.

6. Pocahontas

Vártad már, a békéért harcoló, lojális, erős és a természettel szoros kapcsolatban élő Disney-hőst? Nos, a válaszadók 57 százaléka is rá szavazna, ha idolt kéne keresni a mai gyerekeknek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fan Disney (@disney_fan_7) által megosztott bejegyzés,

5. Belle

Vicces, okos, bátor és ráadásul képes arra, hogy túllépjen a külsőségen és meglássa a belső szépséget. Ezek a dolgok pedig kortól függetlenül mindenkinek hasznára válhatnak. 58 százalék szerint a legjobb példakép ő.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Andrew Vickers, Disney Fan 🏰👑🤴 (@vickers.andrew) által megosztott bejegyzés,

4. Tiana

A hercegnő és a béka főszereplője jó példát mutat arra, hogy egy nőnek nemcsak a házasság és a családalapítás lehet az álma, hanem lehetnek valódi, karrierista céljai, amikért megdolgozik. A válaszadók 60 százaléka véli úgy, ezek alapján követendő példa lehet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Princess Tiana (@disney.club.tiana) által megosztott bejegyzés,

3. Merida

66 százalék szavazott Merdiára, aki megmutatta, hogy mindenkinek megvan a képessége és a joga ahhoz, hogy változtasson a neki szánt sorson. A vörös hajú Disney-hős remek példája annak, hogy merjük hallatni a hangunkat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

{~♡~}SweetKiller{~♡~} (@xxpriscilaelizabethxx) által megosztott bejegyzés,

2. Mulan

Mekkora összeget tettél volna fel arra, hogy a legbátrabb Disney-hercegnő, aki azt szimbolizálja, hogy semmi sem csak a férfiak kiváltsága, lesz az első? Nos, a 68 százalékos példaképindexe végül nem volt elég a dobogó első fokára.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nails Mirna 👑💅 (@nails_mirna) által megosztott bejegyzés,

1. Vaiana

72 százalékkal Vaiana vezeti a listát, aki egyszerre tisztelettudó az idősebbekkel, szívesen segít másoknak, de emellett megvannak a saját céljai, nem mellesleg pedig jelenleg a legrealisztikusabb testalkatú hercegnő.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

𝓐𝔃𝓾𝓵 𝓒𝓱𝓲𝓬𝓸 (@___azulchico___) által megosztott bejegyzés,

Te egyetértesz a listával?

Nyitókép: innen