Biztos veled is volt már olyan, hogy tévézés közben azt vetted észre, nem is tudod, mi történik a filmben, mert annyira leköt, hogy irigykedsz a szereplők ruháira. Ez valószínűleg mindenkivel megesik, épp ezért érdemelnek is egy gyűjtést azok a darabok, amikről sajnos lecsúsztunk, és már csak valamelyik beöltözős ünnepen próbálhatjuk ki, hogy milyen lehetett viselni őket.

Az ókori görög, római és egyiptomi nők ruhái

Oh, azok a lágyan redőződő és hanyagul a vállról leomló anyagok az ókori görögöknél! Ezek nemcsak azért irigylésre méltóak, mert állati sikkesek, hanem azért is, mert kilométerekről látszik rajtuk, mennyire kényelmesek lehetnek. Hasonlóan a rómaiak tunikáihoz és tógáihoz. És akkor még ott vannak azok a szintén egyszerű, mégis nagyon nőies, főleg fehér dresszek, amik a vonalaikat kiemelve ölelték körbe az egyiptomi nők testét.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

☥ Kemba Evolution ☥🔮 (@confident_drive) által megosztott bejegyzés,

Fűző

Persze minden darab, ami ezen a listán szerepel, ma is beszerezhető valamilyen formában, hiszen a divatban az a jó, hogy mindig újrahasznosítja magát, de azért mindegyikből a klasszikus az igazi. Mint például a fűzőből is - ami félretéve az egészségkárosító tulajdonságait - a legszexibb trend volt a világtörténelemben. Nem találkoztam még olyan lánnyal, aki valaha azt mondta volna, hogy legalább egyszer ne akarta volna kipróbálni a darázsderekat, és még a legkisebb mellekből is állig érő dinnyéket csináló darabot.

fuzo.jpg

Krinolin

Szintén a derékra gyakorolta a legjobb hatást a krinolin, amin manapság előszeretettel nevetünk, hiszen ez volt az, ami a 18-19. században az akkor divatos szuperszéles szoknyák formáját adta. De egyrészt: ha megfigyeled, ma pontosan ugyanez a van, hiszen a nők karcsú derékra és látványos, nagy fenékre vágynak, másrészt valahol mégis hihetetlen kecses és egyben tekintélyt parancsoló trend volt.

krinonlin wikipedia.jpg

Kép: Wikipedia

Parókák

A filmek és az ismert képek alapján szinte minden barmi trendi, amit Marie Antoinette viselt, most mégis a parókáit emelem ki. Bármilyen történetek is keringenek arról, hogy valójában mennyire egészségtelen és gusztustalan volt a rizsporos paróka, az tagadhatatlan, hogy baromi jól tudott kinézni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Axel (@east_77) által megosztott bejegyzés,

Bliaut

Talán névről neked sem ugrik be rögtön, hogy mi a bliaut, de ha elmondom, hogy ezek azok a könnyed, lágyan földig lógó ruhák, amiknek még az ujja is a padlót súrolta, akkor biztos, tudod miről van szó. Bármilyen kényelmetlen és funkciótlan lehetett ilyen dresszben járni, mégis adott valami olyan kecsességet, amiért még ma is simán kipróbálnám egy napra. Nem mellesleg pedig biztos, hogy előfutára volt a hippikorszak harangujjú ruháinak, amiről viszont egy kicsit később ejtünk szót.

Accolade_by_Edmund_Blair_Leighton.jpg

Kép: Wikipedia

Flitteres ruhák

Ugorva egy nagyobbat az időben megérkezünk a XX. század elejére, a ‘20-as évekbe, amikből a különleges fejdíszeket is ki lehetne emelni, de talán még ezeknél szebbek voltak a flitteres ruhák, amik minden rezdüléssel felhívták figyelmet a viselőjük végtelen szexisségére. Úgyhogy most morzsoljunk el egy könnycseppet azért, hogy ilyen cuccokat már csak Nagy Gatsby tematikájú bulikban lehet viselni.

great gatsby facebook (1).jpg

Kép: Facebook

Az A-vonal

Éles ellentétben az előző pontban említett nagyon feltűnő dresszekkel, a negyvenes évek szuperletisztult ruhái is nagyon vonzóak. A derékban keskenyített, A-vonalú, térdig érő ruhák manapság öregesnek és nagymamásnak hatnak, korabeli képeken viszont elképesztően menőnek tűnnek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

coveted&found (@covetedfound) által megosztott bejegyzés,

A hippikorszak

Nos, a ‘60-’70-es évek azok, amiből nem tudtam egyetlen darabot kiválasztani, mert MINDENT hordtam volna, amit az akkori hippicsajok viseltek. A harangujjú felsőktől kezdve, a hosszú szoknyákon keresztül, a trapéznadrágokig és miniruhákig minden állati trendi abból a korból.

Bőrcuccok és láncok

A ‘80-as évek igazán színes és változatos éra volt divat szempontból is. A kor meghatározó trendje a széles válltömés volt, aminél kevés hidegrázósabb irányzatot lehet elképzelni, cserébe az akkori első generációs punkok minden bőrcuccukkal és láncukkal megteremtették a nagybetűs vagányságot. Az ő szettjeikhez képest a mai lehetőségek óvodás lázadozásnak tűnnek csak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🥀🥀🥀🥀 (@_morbid_productions_) által megosztott bejegyzés,

A Spice Girls teljes ruhatára

Amíg teljesen feledésbe nem merül a brit lánybanda, tuti hogy minden ‘80-as évek után született generációnak az egyik legnagyobb szívfájdalma lesz, hogy nem élt, vagy nem volt még elég idős, mikor a Spice Girls diktálta a divatot. Bár a csajok cuccai fényévekre vannak a kecses és sikkes daraboktól, nyilvánvalóan valahol még mindig a menőség alfája és omegája az összes haspólójuk a patacipőikkel együtt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Capital Radio (@capitalradiouae) által megosztott bejegyzés,