A divatvilágban egyre inkább elmosódik a határvonal a maszkulin és feminin stílusok között, így az ékszerviselés – mármint a sok, vagy épp kifejezetten feltűnő darabok hordása – egyre kevésbé női privilégium. Egyre több ismert férfit látunk smukkokkal kísérletezni – gondoljunk csak például Harry Styles-ra, aki egy gyöngyös fülönfüggőben jelent meg a 2019-es Met Gala-n.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Met Gala (@themetgalaofficial) által megosztott bejegyzés,

De Chadwick Boseman, a Fekete Párduc főszereplője is viselt már óriási Tiffany&Co brossokat a vörös szőnyeges szettjéhez. Napjaink egyik legkörülrajongottabb fiatal színésze, Timothée Chalamet is rendszeresen hord méretes karkötőket, nyakláncokat és gyűrűket, sőt, egy események egy csillogó Louis Vuitton hámban jelent meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Team Chadwick Boseman (@teamchadwickboseman) által megosztott bejegyzés,

A hip-hop világában a nagy, nehéz aranyláncok, medálok, a gyűrűk és a fogékszerek már a 70-es évek óta az outfitek fix elemének számítanak, ugyanakkor a viselésüknek semmi köze a nemek közötti egyenlőséghez. Éppen ellenkezőleg, kifejezetten a viselőjük státuszát és férfiasságát hivatottak szimbolizálni. Manapság azonban egyre többet rapper, például A$AP Rocky vagy éppen Offset kezd egyre femininebb ékszereket  – gyöngyöket, vagy éppen gyémántokkal kirakott gyűrűket vagy fülbevalókat – hordani, elég csak megnézni az Instagram-profiljukat. A nagy múltú a Goldsmith’s Company szakemberi szerint a férfiak egyre inkább keresik a magas minőségű, értékes darabokat, és egyre többen érdeklődnek a kifejezetten dekorációs céllal viselhető kiegészítők iránt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GUESS WHO FUCCKIN YO BITVH (@asaprocky) által megosztott bejegyzés,

A férfiaknak készült ékszerek piaca fellendülőben van, és azok a gyártók, akik a közeljövőben kifejezetten férfiaknak szánt kollekcióval rukkolnak elő, komoly sikerekre számíthatnak. Tomasz Donocik ékszertervező mindkét nem számára készít gyűrűket, fülbevalókat, karkötőket és láncokat is. Japánban és Kínában is kapkodnak a munkáiért, de Európában is egyre népszerűbb: a brit komikus, Russell Brand is előszeretettel jelenik meg Donocik-darabokban.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tomasz Donocik (@tomaszdonocik) által megosztott bejegyzés,

Josef Koppmann a modernista építészetből nyeri az inspirációt az ékszereihez, és a férfiak számára készített darabokhoz gyakran használ nyers gyémántot, de köveket is. Caiyang Yin már több díjat is nyert, designer darabjai néha miniatűr szobrokként hatnak, és hangsúlyozottan gendersemlegesnek tervezi az ékszereit. Az a filozófiája, hogy olyanoknak adja el a holmijait, akik nem státusszimbólumként, hanem az önkifejezésük eszközeiként viselik őket.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Caiyang Yin (@ycyjewellery) által megosztott bejegyzés,

Persze az nem valószínű, hogy a pasik hamarosan olyan úgy tele lesznek smukkokkal, mint az arisztokraták a Tudor-korban, de biztosan vannak páran, akik örülnek neki, hogy a kiegészítők viselése egyre kevésbé női privilégium. Már látom is magam előtt a reggelente közös ékszeresdobozból válogató párokat.