Tavaly decemberben a Pantone azzal indokolta, hogy a Living Coralt választotta az év színének, hogy a jelentősen digitalizált és felgyorsult világunkban hatalmas szükségünk van optimizmusra, lazításra és játékosságra, a 2019-es év színe pedig pont ezeket szimbolizálja. Valóban jól eső érzés ránézni erre az árnyalata, de elsőre talán nem is tudod elképzelni, hogyan lehetne a ruhatárad részévé tenni. Hogy ebben segítsünk, megkértük Mengyán Eszter színtanácsadót, a Holy Duck! fenntartható divattal foglalkozó blog íróját, hogy adjon tippeket a Living Coral viselésére.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PANTONE (@pantone) által megosztott bejegyzés,

„Tudatos ruhavásárlásról, fenntartható divatról, a divatipar környezetterhelő hatásáról blogolok, és a kapszularuhatár kiépítése során fedeztem fel újra a színtanácsadást. Azért mondom, hogy újra, mert ennek azért több évtizedes múltja van, a négy fő típust (tavasz, nyár, ősz és tél) szerintem mindenki ismeri a nyolcvanas évek óta. Mindegy, hogy a klasszikus négy típussal dolgozunk, vagy tizenkettes, tizenhatos rendszert használ egy tanácsadó, a lényeg ugyanaz: a bőr tónusa, a szem színe és a kettőjük kontrasztja számít a leginkább. Ma már szín- és stílustanácsadóként is dolgozom, mert annyira sokat segített a ruhatáram tudatos kiépítésében ez a módszer, hogy szerettem volna minél több nőnek átadni azt a tudást és tapasztalatot, amelyet megszereztem.”

Sok-sok felesleges kiadástól, lepasszolt ruhától, csalódott vásárlástól ment meg, ha ismerjük a színeinket. Mivel számomra a tudatosság, a környezetvédelem az emberi és állati kizsákmányolás miatt is nagyon fontos, a tanácsadást is ezzel kötöttem össze. Kevesebb feleslegesen megvett ruha kevesebb szemetet is termel. Ráadásul ha szeretjük a színeinket és jól is nézünk ki bennük, akkor tényleg nemcsak azért gyártotta le valaki a világ másik felén, esetleg nyomorúságos körülmények miatt az adott darabot, hogy mi vásárlás után egyszer se viseljük

- magyarázta Eszter, aki bár hosszabban itt már írt arról, hogy mi is ez az egész színtanácsadás, röviden nekünk is összefoglalta.

„Ilyenkor azt vizsgáljuk, mely árnyalatok a legüdébbek rajtunk, melyekben nézünk ki a legjobban. Egy színtanácsadás során minimum 100 különböző árnyalatú színkendővel tesztelünk, a legjobb árnyalatokat keressük. A végeredmény olyan színek halmaza, amelyek nemcsak hozzánk passzolnak a legjobban, hanem egymáshoz is illenek. Könnyebb lesz a vásárlás, a ruhacsere, a szelektálás, az egymással színben is jól kombinálható gardrób kiépítése. De a színtanácsadás a hajszínre és a sminkszínekre is vonatkozik."

Eszter szerint az év színe egy nagyon jó marketingfogás a Pantone számára, de azért nem kell vakon követni. A Living Coral egy nagyon élénk, meleg árnyalat, alapvetően azoknak áll a legjobban, akik a ragyogó és üde tavasz színtípusba tartoznak. Ők nyári ruhaként, blúzként, blézerként, kabátként – azaz minél közelebb az arcukhoz is ragyognak ebben a színben. Aki túl élénknek találja, ékszerben, mintában keresse, és úgy kezdjen vele barátkozni - nagyon jól mutathat rajtuk rúzsként is. Persze az is elképzelhető, hogy hiába tavasz típus valaki, nem tetszik neki ez a szín. Szerencsére ezernyi olyan árnyalat létezik, amelyiket megszerethet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Color of the Year 2019 (@living_coral_) által megosztott bejegyzés,

„Az ősz típusba tartozóknak inkább kisebb felületen, mintában, ékszerben ajánlom, mert nekik már túl élénk lehet ez az árnyalat, de nagyon jól tudják a saját színeikkel – egy khakival vagy akár aranybarnával kombinálni” - mondja Eszter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Color of the Year 2019 (@living_coral_) által megosztott bejegyzés,

 

„A tél típusoknak azért nem lesz barátja, mert nagyon meleg árnyalat a telek királynői jegességéhez képest. Ők inkább az arcuktól távolabb viseljék. A telek között vannak olyanok, akik még jónak is érezhetik – főleg ha nyáron lebarnultak –, de sosem lesz annyira jó rajtuk, mint egy pink vagy egy királykék.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Füsun Lindner (@shortstoriesandskirts) által megosztott bejegyzés,

„Akiknek legkevésbé áll jól, azok a nyár színtípusba tartozók. Nekik is a telekhez hasonlóan az arctól távol – nadrág, szoknya, cipő, táska formájában – érdemes viselni, ha beleszerettek a színbe. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Miss. Duja (@classy.preppy.lovers) által megosztott bejegyzés,