Dr. Szabó Pál pszichiáter, neurológus, pszichoterapeuta, pszichológus és egyetemi oktató szerint a vénusztrofóbiáról a magyar és angol nyelvű pszichiátriai és pszichológiai szakkönyvekben semmit nem lehet találni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne létezhetne, ne lennének érintettek, vagy hogy akár ne lehetne besorolni a betegséget fóbiák „rendszertanába”.

A fóbiák a szorongásos zavarok közé tartoznak, melyeknek három típusa van: a specifikus fóbia, amiből rengeteg van, több mint 100, görög elnevezésével ismert szorongásos zavar; az agorafóbia és a szociális fóbia. A szociális fóbia társas helyzetben jelentkező kóros szorongás, félelem, ami a helyzet elkerülésére készteti az egyént. A vénusztrofóbia a szociális fóbia egyik sajátságos formája, típusa, mondhatjuk, alcsoportja. Itt szép nők jelenlétében jelentkeznek a szorongásos tünetek

– magyarázza a szakértő.

A betegség ebből a szempontból hasonlít a sokkal jobban dokumentált – és vélhetően sokkal gyakoribb – gynephobiához, ami a nőktől való félelmet, szorongást jelenti. Ilyen pácienssel már Dr. Szabó Pál is találkozott:

A betegeim között voltak olyan férfiak, akiknek gondot okozott a nőkkel való ismerkedés, kapcsolatteremtés, mivel nők társaságában szorongani kezdtek. De külön nem említették, hogy a lányok, nők szépsége szerepet játszott volna ebben, nem volt hangsúlyos, hogy mennyire volt szép a nő. Logikus, hogy a szép nő inkább vált ki érdeklődést és vonzódást, így ebben az esetben inkább jelentkezik szorongás, ugyanakkor felmerül a kérdés: egyáltalán mit is jelent az, hogy szép nő?

A szakember szerint nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy a vénusztrofóbia milyen gyakori betegség, de valószínűsíthetően ritka, ezért is nem lehet olvasni róla a szakirodalomban.  Az viszont biztos, hogy a szép nők társasága nem kizárólag a férfiakat feszélyezheti:

A nők között is vannak olyanok, akiket zavar, ha vonzó, csinos nőket látnak, mert automatikusan összehasonlítják magukat vele, ez pedig szorongást, rossz hangulatot, elégedetlenség érzését váltja ki bennük

– mondja a pszichológus.

De vajon mivel magyarázható ez a különös szorongás, és mivel lehet enyhíteni a már kialakult állapotot? Dr. Szabó Pál szerint félelmet általában az új, ismeretlen dolgok váltanak ki. Ha pedig a lányokat, nőket jobban ismeri valaki, máris kevésbé tartja őket félelmetesnek.