1. "Tisztítsd meg az arcod lefekvés előtt, mindegy, mennyire vagy fáradt" 

24 vagyok, talán még nem késő, de én csak az utóbbi pár évben kezdtem el nagyon odafigyelni a bőrápolási rutinomra. Anno az éjszakai bulik után úgy feküdtem le full sminkben, mintha kötelező lenne... Akkor még nem volt különösebb negatív következménye reggel, de ma már rosszul érezném magam, ha így ébrednék. Szóval köszi anyu, ez is beérett, csak várni kellett rá.

2. "Inkább a minőségre törekedj, mint a mennyiségre" 

Ezt szinte bármire rá lehet húzni, de a sminkcuccokra egészen biztosan igaz. Mikor anno megvettem minden háromszáz forintos körömlakkot meg rúzst, csak hogy meglegyen a teljes színskála, anya figyelmeztetett, hogy figyeljek azért a minőségre is, elvégre magamra fogom kenni ezeket a termékeket. Neki a mai napig egyetlen palettája van a szemhéjára, de az nagyon hatásos. Most már én is próbálok így válogatni.

3. "A nyakadat is kend be, ne csak az arcod"

17-18 évesen eszembe sem jutott azon aggódni, hogy ráncos lesz-e a nyakam. De ha valamit anyukám nagyon jól csinált, és csinál a mai napig, az a bőrápolás. Én csak azóta kezdtem el megfogadni  a bőrápolási tanácsadónk tippjeit, mióta a Lilulandnél dolgozom, pedig anya már évekkel ezelőtt elmondta, mit hogyan kenjek magamra. Na, ezt is jóval korábban megfogadhattam volna, de legalább még nem késő megelőzni a ráncokat.

4. "A kevesebb néha több" 

Régen, ha elmentem egy buliba, a 'mindent bele'-hozzáállás jellemezte a külsőmet: szép ruha, szép cipő, szép táska, full smink, belőtt haj, színes körmök. Ha visszanézem ezeket a képeket, nagyon nevetek magamon, mert a füstös szem-piros rúzs kombótól már olyan messze vagyok, mint Makó Jeruzsálemtől. És a stílusom még korántsem alakult ki teljesen.

5. "A mosogatógép nemcsak mosogatásra jó" 

Ez az egyik legfurcsább, egyben mai napig legkirályabb tanács, amit anyukámtól hallottam. Ha kinyitod a mosogatógépet, miután lejárt a program, és kellő magasságban, megtisztított arccal fölé hajolsz, tökéletesen kitágíthatod vele a pórusaidat. Én imádom ezt a tippet, meg anyát is, amiért mindig ennyire leleményes... Mosogatás, ingyen gőz pipa!

6: "Nem attól lesz jó alakod, ha koplalsz " 

Istenem, hányszor hisztiztem szegénynek, hogy kövér vagyok, le kell fogynom, és azért vannak hurkáim, mert olyan jól főz. Ő pedig mindig ugyanazzal a lelkesedéssel szelt nekem még egy kis sütit, és azzal próbált megnyugtatni, hogy önkínzással nem megyek semmire. Szerencsére egy pár éve már én is tudom ezt. Mostanában meg már ott tartunk, hogy a hetem fénypontja, mikor hazamegyek házi kosztot enni, és megdicsérhetem, hogy milyen isteni kajákat képes összerittyenteni pár óra alatt. Jó volt a tanács, csak várni kellett egy kicsit, hogy tudatosuljon is.

7.  "Az olajok a bőröd legjobb barátai" 

Egészen pici korom óta nézem, ahogy anya minőségibbnél minőségibb olajakat ken magára: argánolaj, hidegen sajtolt növényi olajak, kókuszolaj, mandulaolaj... Mindig is imádta ezeket, én meg jó sokáig éltem abban a hitben, hogy csak pattanásosabb leszek, ha zsíros összetevőket kenek a bőrömre, pedig csak sokkal szebbé teszi az arcom. Persze, hogy anya ezt is jobban tudta!

8. "A nagyítós kozmetikai tükör csodákra képes"

Anyának van egy kétoldalú tükre egy sima és egy nagyítós felülettel. Persze gyerekkoromban a nagyítóssal csak játszottam, én sosem értettem, mit bíbelődik előtte heti egyszer legalább félórát. Most meg, ha hazamegyek, azonnal előveszem. Nyilván a szemöldökcsipesze is százszor jobb, mint az enyém, úgyhogy rendszeresen igazítom meg a szemöldököm a szülői házban. Ne kérdezd, miért nem szereztem be még ezt a tükröt otthonra - lehet, hogy ez már örökre ilyen hétvégi, anya-lánya tevékenység marad.

9. "Csak tökéletes fényben sminkelj"

Anya mindig mindent megtesz, hogy természetes fényviszonyokat varázsoljon magának a sminkeléshez, így mindig tökéletesen eltalálja a színeket. Na, azt hiszem, ez az, amit még tanulnom kell: nekem nincs ehhez türelmem, ezért sokszor a fürdőben (a lámpám nem a legjobb) vagy a sötétebb szobában sminkelek, ennek meg nyilván megvan az eredménye. De nemsokára ezt is megtanulom, ígérem, anya! 

10: "Nincs szépség alvás nélkül" 

Azt hiszem, ezt nem kell magyaráznom: anya az egyetlen olyan ember a környezetemben, aki ha reggel korán kel, fogja magát, és kilenckor elmegy lefeküdni. Ugyanis szükség van elegendő alvásra. Imádom ezért. Ő tudja, mi kell a jó közérzethez, és hát minek nézzen meg még egy filmet, vagy maradjon fent feleslegesen, ha holnap kipihenten, kisimultan akar kelni? Totálisan igaza van. Egyszer remélem, nálam is eljön az a pont, amikor nemet mondok a kedvenc sorozatomra, mert korán kelek és szép akarok lenni. Anya, istennő vagy!