Nyilvánvaló, hogy a különböző vitaminokat az élelmiszerekből a legcélszerűbb bevinni, de sajnos erre nem mindig van lehetőség: ilyenkor étrend-kiegészítőkhöz nyúl az ember, és általában tablettákkal vagy porok, folyadékok formájában eszi, issza meg azokat a vitaminokat, amelyekből nincs elég a szervezetében. Legalábbis a retró, divatjamúlt módszer ez, kiderült ugyanis, hogy már nem lenyelni menő a vitaminokat, hanem elszívni, amit az Egyesült Államokban egyre többen művelnek is.

Bármilyen furán hangzik, a B12-vitamin esetében a dolog még működhet is, legalábbis ezt mutatják a tudományos kísérletek. A B12-vitamint a tengerentúlon gyakran havonta, intravénásan viszik be az arra rászorulók szervezetébe, de itthon is kaphatók például tablettás kiegészítők. A tudományos kutatások alapján ennél a vitaminnál még működhet is a belélegzéses módszer, bár a technológia még annyira új, hogy egyelőre semmit sem lehet biztosan kijelenteni.

Az egész módszer lényege annyi, hogy a vízpárával kevert vitamin egyenesen a tüdődbe jut, ahol felszívódik. Több egészségügyi probléma okozhatja, hogy a B12 nem szívódik fel megfelelően a gyomron keresztül, ezért teljesen feleslegesen szedi az ember, tabletta formában nem fog hatni. Pedig ez a vitamin nagyon fontos a szervezetnek: segíti az egészséges sejtképződést, a DNS-szintézist, és az agyműködést is serkenti. Ha nem viszel be eleget belőle, krónikus fáradság törhet rád, és elmehet az étvágyad is. 

Rengeteg B12 található meg a különböző húsokban, főleg a baromfihúsban, a halban, a tojásban és a tejtermékekben is - de azok, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek, sokszor nem jutnak elegendő mennyiséghez. 

Néhány tudományos kutatás kimutatta, hogy a B12-vitamin belélegzett formában még akár hatékonyabb is lehet, mint bármilyen szájon át szedhető étrendkiegészítő, mert gyorsabban szívódik fel, ráadásul nagyobb százaléka is hasznosul, mintha egyszerűen tablettaként szednéd. Persze vannak ellenvélemények is, és azt sem sikerült kideríteni, hogy vajon az elszívott B12-nek van-e olyan mellékhatása, ami a szájon át fogyasztott verziónál nem jelentkezik. Mindenesetre az Egyesült Államokban már kaphatóak kifejezetten erre a célra fejlesztett elektromos cigaretták, amelyek vitaminbelégzésre készültek - talán nemsokára idehaza is elérnek, és akkor mindenki kipróbálhatja, vajon belélegezni vagy megenni szereti jobban a napi vitaminadagját.