Olyan családban nőttem fel, ahol mindig fontos volt a sport: sokat jártuk biciklizni, síelni, kirándulni, anyukám és apukám a mai napig nagyon aktívak. A szüleimnek pedig volt egy hobbija, aminek én és a nővérem örültünk, de a pénztárcájuk és a házunk szabad terei már nem annyira: imádtak különböző edzéshez használatos gépeket összevásárolni. 

Most ott tart a családi ház (ahonnan már rég kirepültünk), hogy a garázs felét elfoglalja egy futópad, egy ellipszis tréner, egy hasgép, egy fekvenyomó pad és egy szobabicikli. És ezeknek a nagy része igencsak poros.

Jó, apa néha lejár gyúrni, de már nem az igazi a térde, anya is túl van két műtéten, így csak nagy ritkán veszi rá magát, szóval azt hiszem, kimondhatom: nincs kihasználva a konditerem. Amikor hazalátogatok, akkor néha edzek egyet náluk, de többnyire hétvégén, hulla fáradtan megyek, és a főleg a rántott csirkéért petrezselymes krumplival. Ez van. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Katherine grace (@katherinegrace4037) által megosztott bejegyzés,

Persze nem mindenkinél működik ez így, vannak olyan emberek (mondjuk egyet se ismerek, de biztos vannak), akik nap mint nap kőkeményen edzenek a saját otthoni termükben. De szerintem ez – hacsak nem megoldhatatlan a terembe járás - valójában tök felesleges.  

„Ez legalább motivál”

Semmit sem ismerek jobban, mint az érzést, amikor meglátok egy terméket, és azt hiszem, ráleltem az „igazira”, ami majd elhozza a megváltást. Színes-szagos tévéreklámok, online hirdetések hada lett arra kitalálva, hogy a hozzám hasonlókat behúzza, és megrendeltesse velünk a hasrezegtető pillangót, meg a combizmokat kis ívben megmozgató, ellenben a lakásban túl sok helyet foglaló - és túlságosan szobainasra hajazó - gépet.  

Csak egy baj van: a motiváció elszáll, a nappali felének elfoglalása azonban megmarad. 

Amint rájössz, hogy igazából nem is fogytál le két edzés alatt, és amúgy is kellene futni, egészségesen enni, és más testrészeket megmozgató gyakorlatokat is csinálni, elszáll a varázs. És mi marad a helyén? A frissen vasalt cuccoknak egy jó kis akasztófelület, és a kérdés, amit a hétvégi vacsiparti vendégeinek 75 százaléka tesz fel: „azta! Ezt láttam a tévében, kipróbálhatom?”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brad Chapman (@the_exercisephysiologist) által megosztott bejegyzés,

„Szeretnék egyedül edzeni”

Valld be nyugodtan, hogy némi antiszociális tényező is ott bujkálhat a háttérben, mikor otthonra akarod áthelyezni a konditermi izzadást! Érthető, ha egy fárasztó, szociálisan is kimerítő nap végén már nem vágysz Gyúrós János és Gyúrós Julcsa bicepsztapogató flörtölésére a teremben, de ez még nem biztos, hogy elég indok a teleshopos rendelésekhez. A végén úgyis azt érzed majd, hogy otthon, egyedül uncsi edzeni. Bezzeg Netflixet nézni és melegszendót enni... Az már valami!  

És itt beszúrnék egy kis érdekességet: szociálpszichológiai kísérletek alátámasztották, hogy igenis jobb a teljesítményünk akkor, ha mások közelében vagyunk, és esetleg rálátnak arra, amit csinálunk. Ez a társas serkentés. Nem kell, hogy bámuljanak, már az is elég, hogy vannak a környékeden emberek, és nem tök egyedül edzel a pincében. Még egy érv a kondibérlet, futócsapat, táncórák, jógastúdiók mellett! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Teleshopping (@teleshoppinguy) által megosztott bejegyzés,

„Jól fog mutatni a lakásban”

Amikor kinézed a combformázót, meg az összecsukható, cuki és értelmetlen kis paddá alakítható futópadot a neten, ráadásul még akciósak is, könnyen beindulhat egyfajta torzítás az agyadban. Arról beszélek, amikor elképzeled a jövődet a kiszemelt gépeddel a nappaliban, és azt hiszed, menőn fog kinézni a kanapé mellett egy teljesen indokolatlan taposógép. Nem. Hidd el, hogy egy idő után (ha nem lehet tényleg összecsukni és eltenni valahová) meg fogod unni, és vagy leviszed a pincébe, vagy folyamatosan kabátokat tartasz majd rajta, vagy egyszerűen csak ránézel, és rájössz, hogy edzeni kéne, de annyira csúnyán néz rád vissza a kanapéd mellől, hogy a kanapét választod. Persze ez nem törvényszerű, de ez a realitás.  

Kivéve, ha tényleg egy kis helyet elfoglaló dologról van szó, amit bármikor betehetsz az ágyad alá, vagy eltehetsz a kamrába, és nem zavar senkit. Nekem például egy pici taposóm van, akciósan vettem, és tényleg szoktam használni, ráadásul helye is van, ahová mindig visszateszem. Csak egy a baj: egy ilyen kis gép bár hasznos, nem helyettesíti a teljes testet megmozgató edzéseket, amiket a teremben, jógaórán, futás közben vagy kirándulásnál tapasztalhatsz meg.

De jó hír, hogy ha utálod a konditermeket, akkor is van esélyed egészséges életet élni és mozogni - még ha nincs is otthon semmilyen teleshopos fekvenyomód!