Látva egy átlagos család mindennapjait, nem is értem miért van tele a net különböző kihívásokkal, miközben szerintem annál nagyobb challenge nincs, mint ép ésszel, hatékonyan, minden téren 100 százalékot nyújtva megoldani a mindennapokat. Ez pedig nem csak az én tapasztalatom. Több olyan sztorit is hallottam az utóbbi időben, amiben egy online prezentáció alatt a főnök lánya Elzát énekelt, a hitelügyintéző gyereke verset szavalt az ügyfélnek, vagy hogy egy Zoom-meetingen a gyerek hangosan jelezte, hogy végzett a kakilással. A jó fej kollégáknak pedig szemük sem rebbent.

Így van ez jól, ahol tudjuk, segítsük és támogassuk egymást! Éppen ezért meglepett, mikor belefutottam egy cikkbe, ami arról szólt, hogy egy pasi beszólt a kolleginájának, hogy legyen szíves, ne az online meeting alatt szoptassa meg a babáját.

Ezt a „hírt” akár annyival is letudhattam volna, hogy „seggfejek mindig is voltak és mindig is lesznek”, én mégis elolvastam a sztorit. Ami, látva, hogy pontosan mi is történt, rávilágított, hogy itt lehet, hogy nem is egy seggfejusz maximusszal állunk szembe.

A pasi maga osztotta meg a történetet a Redditen, ami röviden így hangzik: „Reggelente konferenciahívást szoktunk tartani, amikhez, még ha te is vagy a beszélő, nem kell bekapcsolni a kamerát. Az egyik kollégánk kisbabával van otthon, akit ezek alatt a hívások alatt szokott megetetni. Természetes, hogy egy babának ennie kell, de az anyukája ilyenkor sem kapcsolja ki a kamerát, és bár a melle nem látszik teljesen, az azért igen, hogy nem takarja el magát. Totálisan kikelt magából, mikor privát üzenetben megkértem, hogy ilyenkor kapcsolja ki a kamerát. Szerinte ugyanis illetlenség kikapcsolni a kamerát és joga van akkor megetetni a babáját, amikor akarja.”

Hm. Így azért - hogy témánál maradjak - kicsit más a gyerek fekvése, ugye?

Nem kerülgetem a dolgot, leírom, mit gondolok: ennek a történetnek egy megértő és empatikus szereplője van, aki - az én véleményem szerint - nem az anyuka.

A pasi ugyanis baromira nem azt kérte, hogy a nő ne etesse meg az éhségtől síró babát, hanem hogy arra a kis időre kapcsolja ki a kamerát.

A férfit a bejegyzése után sokan azzal vádolták, hogy ő is az a típus aki elvárja az anyáktól, hogy ha a babájuk nyilvános helyen megéhezik, akkor gyorsan kapják a vállukra a pelenkázó táskájukat, szaladjanak haza, és otthon, a négy fal között etessék meg a dedet. Ám szerintem itt nem erről van szó. Senki nem mondta, hogy az anyuka oldja meg, hogy a gyerek ne legyen útban a hívás alatt. Azt sem, hogy tanulja meg, ha anya Zoomol, csend legyen (én az ötéves lányomnál se nem tudnám, se nem akarnám átütni ezt a szabályt).  Csupán egy gombnyomás kellett volna, hogy mindenki jól érezze magát. A kolléga is és a baba is.

Te mit gondolsz erről a helyzetről?