Az első és legfontosabb: figyelj, milyen termet választasz!

A crossfit kemény, és a súlyemelős része nagyon veszélyes is lehet, ha nem szakszerű kezekben kezdesz neki a helyes technika elsajátításának. Az előző crossfites cikkemben is írtam, hogy ennek a sportnak nagyon rossz híre van a laikusok körében, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy sok a bóvli terem, ahol ugyan megtanítanak súlyt emelni, csak rosszul, úgy meg elég kemény sérüléseket is összeszedhetsz viszonylag hamar.

Nekem óriási szerencsém volt, mert nulla tudással vágtam bele az edzésekbe, és fogalmam nem volt arról sem, hogy akkor itt most súlyokat fogunk emelgetni, de rögtön egy olyan terembe pottyantam, ahol nagyon figyeltek arra, hogy mindent jól tanuljak meg. Sokkal nehezebb a rossz beidegződést kinevelni valakiből, ha már egyszer rosszul tanulta meg, mint a nulláról benyalni az alapokat - szóval,  ha olyan terembe tévedsz, ahol az edző nem figyel rád, nem mondja el, hogyan kell helyesen guggolni, mire figyelj a térdednél, midet feszítsd meg, és hogyan tartsd a tested, miközben több tíz kilós súlyokat pakol rád, akkor nyugodtan fordulj sarkon, és vissza se nézz többet. Egy jó edzőnek muszáj odafigyelnie rád, azért van ott, és azért fizeted.

giphy.gif
via Warner Brothers

Ha nem vagy edzett, óvatosan vágj bele!

A crossfitben az a jó, hogy a kétféle wod (workout of the day, napi edzés) mindegyike megengedi neked, hogy a saját tempódban haladj, és ne köpd ki a tüdődet csak azért, mert a többiek gyorsabbak, mint te. Az AMRAP (as many rounds as possible, ahány kör belefér) időre megy, és a megadott gyakorlatokat minél többször kell elvégezned az adott idő alatt. Az EMOM (every minute, on the minute) azt jelenti, hogy minden perc kezdeténél kell megcsinálnod előre megadott gyakorlatot, ha végeztél, a percből a többi pihenő. Nagyjából ez a kettő olyan wod-fajta van, amiről érdemes tudni, és mind a kettőt végezheted egészen nyugodtan a saját tempódban. Lesz, aki az első percnél már 100 négyüteműnél, azaz burpee-nél fog tartani, de lesz, aki a saját kis nyugodt tempójában tolja végig majd az edzést, itt senkit nem néznek ki a csapatból azért, mert keződként esetleg nem tudja tartani a tempót a többiekkel.

Ne vidd túlzásba!

Ezt akár magamnak is írhatnám, mert soha nem sikerül megfogadni (nagyon pumpál bennem a versenyszellem), de ha elragadna a hév, akkor is gondolj arra, hogy másnap neked még fel kell kelned az ágyból, és normális emberi lényként kell majd funkcionálnod. Könnyű túlbecsülni azt, hogy mire vagy képes, és letolni egy olyan edzést, amitől másnap lábra sem tudsz majd állni. Én milliószor jártam már így, mert idegesít, ha valaki jobb nálam, és túlzásba viszem, aztán három-négy napig nem tudok edzeni, mert létezni is fáj. De találkoztam már olyanokkal is, akik konkrétan hánytak edzés után, annyira túlzásba vitték, és nem ismerték a saját határaikat. A crossfitnek pont az a hátránya is, ami az előnye: te határozod meg a tempód, de ez azt is jelenti, hogy túl is tolhatod, ami sérülésveszélyes is lehet.

giphy (4).gif
via Giphy

Hallgass az edzőre!

A crossfitben az edző szava szent, nem is véletlenül: főleg akkor számít, hogy ne próbálj meg feleselni vele, ha súlyzós edzést csináltok. Ő ugyanis pontosan tudja, hogy hány kilót tudsz sérülésmentesen felemelni, és mennyire vannak elfáradva az izmaid az egész hetes terhelés után. Nem éri meg, hogy meghúzd a derekadat, és hetekig feküdj otthon, csak azért, mert nagyobbat akartál emelni, és azért is tök feleslegesen fizetsz pénzt, ha elbohóckodsz egy a szintednél sokkal kisebb súllyal. Ha megfogadod az első pontban leírt tanácsot, és jó boxot (vagyis termet) találsz magadnak, nyugodtan rábízhatod magad az edzőre, ő tudni fogja, milyen edzettségi szinten állsz.

Figyelj a ruhádra!

A crossfit, bármennyire nem tűnik úgy, egy olyan sport, ahol fontos a ruházat. Nőként először egy jó melltartót szerezz be, mert nagyon tud fájni, ha a lányok himbálóznak burpee közben (tapasztalat), aztán figyelj arra is, hogy olyan sportcipőben menj, ami tartja a bokádat és a sarkadat - így tudsz majd csak jó testtartást tartani súlyemelés közben. A laza ruhákat is nyugodtan felejtsd el, mert nem látja tőlük az edző, hogy jól csinálod-e a gyakorlatokat, és amúgy is zavarni fognak edzés közben. Nem kell több tízezres funkcionális ruházatot beszerezni azonnal, elég, ha okosan öltözöl.

giphy (5).gif
via Giphy

Még véletlenül se menj edzeni éhesen!

Ehhez az edzésformához kell az energia, még akkor is, ha a fő célod a fogyás, nem az izmosodás. Ha korgó hassal mész edzeni, garantált, hogy az első negyed órában forogni kezd veled a világ, és a teljesítményeden is nagyon meglátszik majd, hogy nem ettél az óra előtt. Szerencsére én ezt nagyon hamar megtanultam, és azóta mindig legalább egy banánt tartok magamnál, amit meg tudok enni, ha esetleg sok idő telik el a legutóbbi étkezésem és az edzés között. Soha nem fogom elfelejteni, milyen rossz érzés volt, hogy semmi energiám nem volt, a box jumpok (dobozra ugrás) közben szédültem, és meg kellett állnom, sőt, a legkisebb súlyomat sem tudtam elérni, mert egyszerűen elfogyott addigra már a spiritusz. Egyél, úgyis ledolgozod az órán!

Ne bátortalanodj el!

Hamar látni fogod a fejlődést magadon, de elég nagy az esélye, hogy a régóta crossfitezőkhöz jó darabig nem érsz majd fel. Nekem nagyjából fél év kellett ahhoz, hogy azt mondjam, elértem a középmezőny felső részét (de csakis a lányok között!) a boxban, és annak ellenére, hogy heti háromszor jártam, még mindig voltak olyanok, akik sokkal keményebben tolták, mint én. Ez nem másokkal verseny, hanem saját magaddal: ne azt nézd, hogy a másik csaj már gumikötél nélkül húzza fel magát a rúdig, hanem azt, hogy két hónapja még egy fekvőtámaszt sem tudtál megcsinálni, most meg már megy egyszerre tíz (megtörtént eset). Figyeld meg, hogy változik a tested, és hogyan erősödik folyamatosan - a crossfitben ez a szép, nemcsak fogyaszt és formál, de olyan erőt ad, ami aztán átissza magát a mindennapjaidba is.