Nemrég jelent meg Dr. Sarah E. Hill, evolucionáris biológiakutató könyve, aki az írásához azt kutatta, hogyan hat az agyra a fogamzásgátlók szedése. A könyvből a Purewow szemlézett és igen érdekes információkat osztott meg, a szakember ugyanis megfigyelte, milyen komoly befolyással lehet a bogyó arra, hogy kit választunk párunknak.

Mivel a gyógyszer a (szex)hormonjaidra hat, ezért többek között beleszól abba, hogy milyen a hangulatod, hogyan viszonyulsz a barátaidhoz, mennyire vagy agresszív, hogyan táplálkozol, mennyire bírod jól a stresszt, kihez vonzódsz és mekkora a szexuális étvágyad. Nekünk pedig most ez utóbbiak az érdekesek.

Hill megfigyelései szerint a fogamzásgátló hatással lehet arra, hogy ki tetszik neked. Annyira, hogy a partnerre, akit a bogyó szedése közben megismertél és megszerettél, lehet, hogy másképp fogsz nézni, mikor abbahagyod a gyógyszert és a hormonjaid ismét szabadon és természetesen működnek.

A szakember arról is ír a könyvében, hogy mivel a fogamzásgátlót szedő nők nem ovulálnak, nem is élik át az a pre-ovulációs időszakot, mikor a nők a megszokottnál jobban odafigyelnek a potenciális partner genetikai állományra, azaz arra, hogy milyen a pasi külseje. Ergo, ha szeded a fogamzásgátlót nagyobb az esélyed arra, hogy valakit a belső szépsége alapján ítélj meg a külső jegyei helyett. (És, ha már szóba került az ovuláció, itt arról is olvashatsz többet, hogy a te külsődre milyen hatással van ez az időszak.)

Habár ez – a tudatosabb választás lehetősége – elég jól hangzik, van azért némi hátulütője is a gyógyszer szedésnek párkapcsolati szempontból: azoknak, akik fogamzásgátlót használnak általában alacsonyabb a libidójuk. Ez is azzal áll összefüggésben, hogy elmarad az ovulációs időszak és az ezzel járó megemelkedett ösztorgénszint, amitől a nők jobban kívánják az együttlétet. Hill egyébként ezzel kapcsolatban azt tanácsolja, ha valaki úgy érzi, a fogamzásgátlótól drasztikus mértékben csökkent a libidója és ez szorongást okoz neki, akkor sem kell kétségbeesni. Lehet, hogy csak másik gyógyszert kell szedni, hiszen az, ami az egyik embernél beválik, nem mindig működik a másiknál.