A 30 éves Kellie Gerardival a brit Glamour magazin készített interjút, amiben arról is beszélgettek vele, hogyan figyel oda a külsejére akkor, mikor a munkája az űrbe szólítja. Nem véletlen, hogy pont őt interjúvolták meg, a fiatal nő ugyanis amellett, hogy asztronauta, influenszer is. Az űrkutatást népszerűsítő profilját több, mint 80 ezren követik, ami az érdekes témának is köszönhető, de annak is, hogy nem titkoltan imádja a divatot.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kellie Gerardi (@kelliegerardi) által megosztott bejegyzés,

Elmondása szerint ez a mai napig sokszor vált ki negatív érzéseket a társadalomból, hiszen még mindig nagyon szilárdan tartja magát a sztereotípia, hogy egy tudósnak milyennek kéne lennie, ami persze abszolút nem olyan mint ő. (Erről egyébként itt mi is írtunk korábban.)

Van, hogy kirakok magamról egy fotót repülés után, és a kommentelők azon kezdenek vitatkozni, hogy van-e rajtam szemfesték. Mintha ennek bármi köze lenne a képességeimhez! Azt gondolom, hogy egy asztronauta, aki az űrben él, és rengeteget fotózzák, a legjobb arcát szeretné mutatni ilyen helyzetekben. Egy csomó kockázatot vállalunk, a hazánkat szolgáljuk, miért kell beszólni egy leheletnyi szájfény miatt, ha attól jobban érzem magam? 

– tette fel a kérdést a lapnak az űrhajósnő, aki a továbbiakban arról is beszélt, milyen szépségápolási trükköket vet be mikrogravitációs környezetben.

Az egyik első dolog, amire Gerardi felhívja a figyelmet, hogy ha az ember az űrbe megy, és ott is szeretne sminket viselni, akkor nagyon alaposan végig kell gondolnia, melyek azok a termékek, amik biztosan semmilyen irritációt nem okoznak. Hiszen, mikor űrhajós ruhában van, és még a sisakját is viseli, nincs lehetőség arra, hogy például megdörzsölje a szemét. Ahogy arra sincs nagyon mód, hogy az ember tényleg full sminkben nyomja az űrutazást. A lány elmondása szerint a személyes higiéniai csomagjában inkább olyan termékek találhatóak meg, amiktől kevésbé érzi nyúzottnak magát, és nem egy teljes sminkbőrönddel repül át a sztratoszférán.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kellie Gerardi (@kelliegerardi) által megosztott bejegyzés,

Gerardi azt is elárulta, hogy ha valaki az űrben kíván szépítkezni, akkor inkább krém állagú dolgokban kell gondolkoznia. A púderek abszolút tiltottak az űrhajókon, hiszen az apró szemcséik könnyen kilebegnek a dobozból és olyan helyekre juthatnak be, ahol komoly problémákat okozhatnak. Parfümöt szintén nem vihet magával az ember az utazásra, hiszen egy űrhajót nem lehet kiszellőztetni, így minden szaggal nagyon óvatosnak kell lenni.

Az én űrbéli arcápolási rutinom része az előre nedvesített arclemosó kendő és olyan tisztító balzsam, amit nem kell leöblíteni. Ezt követően olyan hidratáló krémet rakok az arcomra, ami ott tud maradni és az éjszaka során képes átszivárogni a bőrömön.

Hiszen talán erre sem gondolna az ember, de az űrben nem szívódnak be a dolgok pillanatok alatt és a víz sem úgy működik, mint a Földön. Ez utóbbi például nem folyik le, ha az ember kiönti, hanem cseppekben lebeg, ezeket a cseppeket pedig az embernek bele kell nyomkodnia az arcába, ha így szeretné megmosni. Ezt azonban szintén nem engedélyezik az űrhajókon, a vízhasználatot ugyanis nagyon szigorúan szabályozzák.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kellie Gerardi (@kelliegerardi) által megosztott bejegyzés,

Ennek fényében pedig talán nem is olyan meglepő, hogy tisztálkodni sem több liter vízben szoktak az asztronauták. Gerardi azt mondja, a „fürdés” a súlytalanság állapotában vagy azt jelenti, hogy ilyen vízcseppeket összekever az ember folyékony szappannal és azzal dörzsöli be magát, vagy nedves törlőkendővel mossa le a testét. A végére pedig az egész megkoronázásaként jöhet egy kis öblítésmentes samponozás.

A nyitókép forrása: Kellie Gerardi Instagram oldala