Talán már te is találkoztál az archetípus diéta kifejezéssel, azaz a személyiségen alapuló étrenddel. Ezt egy külföldi dietetikus, Dana James, dolgozta ki, akinek az elmélete, hogy az embereknek ahhoz hogy a legegészségesebbek és a legjobb formájukban legyenek, a személyiségünkhöz kell megválasztaniuk a diétájukat.

Annak érdekében pedig, hogy mindenki könnyen választ kapjon arra a kérdésre, hogy 'jó, jó, de pont nekem mi a megfelelő étrend?' négy típusba osztotta be az embereket/nőket és ez alapján ajánl nekik diétát.

A maximalistáknak, akiket úgy jellemez, hogy azok a csajok, akik számára a sikerek és a célok elérése a legfontosabb, az tanácsolja, hogy mediterrán étrendet kövessenek, és ne fogyasszanak se laktózt se glutént. Mivel azt mondja, ez a típus hajlamos gyakran kihagyni étkezéseket a nagy pörgésben, azt is ajánlja, hogy kiemelten sok zöldséget, valamint gyógynövényeket fogyasszanak, amik segítik a mellékvese és a pajzsmirigy működését. Valamint hozzáteszi, a maximalistáknak főleg a stressz okozta hasi hízásra kell figyelniük.

A második kategóriába a gondoskodók tartoznak, akiket az jellemez, hogy gyakran másokat helyeznek előtérbe magukkal szemben. James szerint ők sokszor az érzelmi hullámaikban a komfortkajákhoz nyúlnak és leginkább a combjukra valamint a karjukra szoktak hízni. Az elmélet kidolgozója szerint a gondoskodók meghatározó hormonjai az inzulin és az ösztorgén, annak érdekében pedig hogy ezek egészséges mértékben legyenek jelen a szervezetükben, a paleo diétát javasolja.

archetipus dieta.jpg

A Femme fatale-ok csoportjába azok a nők tartoznak, akik szenvedélyesek, játékosak, érzékiek és nem mellesleg a legtöbbet foglalkoznak a külsejükkel. James úgy véli, akik ebbe az archetípusba tartoznak, szinte mindig diétáznak, sanyargatják magukat, pedig pont, azt kéne inkább megtanulniuk, hogy az evés egy örömteli dolog is lehet.

Az utolsó kategóriába pedig az éteri nőket sorolja, akiket nagyon nőiesnek, törékenynek és elvarázsoltnak jellemez. Azt mondja, ők azok, akik gyakran betegeskednek és sok allergiától szenvednek. Nekik makrobiotikus étrendet írna elő, ami ebben az esetben arra jó, hogy segítse a bélflóra helyes működését és az alacsony ösztrogénszintet feljebb tornássza.

Ez mind pedig elsőre talán is logikusan hangzik, hiszen az ember könnyen be tudja magát skatulyázni valamelyikbe ezek közül az unásig ismert kategóriákból. Ám a biztonság kedvéért még mielőtt az egész étrendünket lecseréltük volna, megkérdeztünk egy magyar szakembert, Huszár Zsuzsa dietetikust, Étrendezőt is a témában.

Ez az elmélet nagyon sok sebből vérzik. A legelső és legfontosabb tévedés az, hogy az általa kinevezett archetípusokhoz sorol egészségügyi állapotokat. Ez pedig hibás általánosítás.

„Hogy egy példával éljek: a maximalisták lehetnek 50 vagy 80 kilósak, ebben a két esetben már megborul, hogy egyforma, mediterrán diétát tartsanak. Ebben az étrendben ugyanis például sok az olívaolaj, ami egészséges, ám sok benne a kalória, így a magasabb súlyú embernek ez egyből nem lenne jó.

A paleo diéta nem alkalmazható például vesegyengeség és ízületi problémák esetén, vagy vegánok, vegetáriánusok számára - hiába szeretik a kényelmi ételeket. De nem mindegy a nem, az életkor, a foglalkozás valamint az egészségügyi előélet sem.”

A személyre szabott diétában viszont hiszek, akár mikrobiom- molekuláris szintig, ami a nutrigenomika tudománya.

„Ahol érdemes pszichológiai jellemzők szerint csoportokra bontani az embereket, az a módszer, ahogy egy diétába vagy életmódváltásba belefognak: azonnali éles váltással szinte fejest ugranak, vagy lassan, fokozatosan haladnak. Nekem van egy vezetett átállási programom, ahol az elején ezt meghatározzuk, és eszerint ágazik el a folyamat. A szokáskialakítás, megváltoztatás egy nagy téma, és itt van komoly szerepe a személyiségnek”

- magyarázza Zsuzsa.

Szóval, lehet, hogy az archetípus diéta is inkább csak egy jól hangzó név. Ha tényleg fogyni szeretnél, akkor érdemes rászánni időt és pénz arra, hogy egy szakemberrel alkossátok meg az új étrended. A pénz pedig biztos, hogy megtérül és jobban jössz ki belőle, mintha három havonta újabb és újabb fogyókúra módszerekkel slankítod a pénztárcádat is.