Dr. Rachel Nazarian, a Schweiger Dermatology Group egyik bőrgyógyász szakértője mondta el a Today-nek, hogy bár bizonyos szempontokból szerencsés lehet áztatni a testünket egy hosszú nap után, ez alapvetően nem mindenkinek ajánlott, a bőr szempontjából pedig kifejezetten a zuhanyt javasolja. 

A kádban fürdés egyetlen előnye, hogy szuper bőrápoló anyagokat lehet a vízhez adni: olajokat, gyógyító termékeket, fürdősót, vagy akár zabot is (ekcémára kiváló megoldás). De minden más szempontból jobban járunk, ha a zuhanyzást választjuk - mondta Dr. Nazarian. 

kad-vs-zuhany.png

Az indoklása pedig nagyon egyszerű és logikus: ha zuhanyzol, kevesebb víz éri a bőrödet. És, hogy ez miért jó? Azért, mert az áztatás már rövid idő alatt megbontja a bőröd felszínén lévő 'rendet', eltávolítja róla a természetes, védekező funkciót ellátó olajokat, így irritációnak, sőt akár fertőzéseknek teszed ki magad, ha túl sokszor és sok ideig relaxálsz a kádban. 

Nem mondom, hogy boldog lettem ettől a hírtől, mert imádok órákig pihenni a fürdőben, de ezentúl odafigyelek majd, és sűrűbben váltok inkább zuhanyra. És nemcsak azért, hogy óvjam a bőröm, hanem a Föld miatt is, mert hihetnéd, hogy egy kádba kevesebb vizet töltesz, mintha zuhanyoznál (én is ebbe ringattam magam egy darabig), de ez nem igaz. 

Egy átlagos kádba 150-250 liter víz fér, míg egy öt-tízperces zuhannyal (persze nyilván nem mindegy, milyen erősséggel engeded a vizet) legfeljebb 95-100 liter vizet használsz el.  

Arról nem is beszélve, hogy nekem rendszeresen kihűl a vizem a kádban olvasgatás közben, és ilyenkor töltök bele egy kis forrót. Ez a mennyiségkülönbség pedig már egyáltalán nem mindegy.

kadbanfurdes.png

Dr. Nazarin egyébként még egy dologra felhívja a figyelmet: a körültekintő hidratálásra. Szerinte hiába gondolod, hogy egy alapos, krémes tusfürdős fürdőzés után (mindegy, hogy a kádban, vagy zuhanyzóban történik) már nem kell ápolás, igenis szükség van az alapos hidratálására.  

A bőr persze felszív egy kis vizet fürdés közben, de a tusfürdők és egyéb tisztálkodószerek nagyon tudnak szárítani, így legkésőbb 30 perccel tisztálkodás után hidratáld a bőröd - tanácsolja a doki. 

A végére pedig én is ajánlok valamit: ha te is ráveszed magad, hogy a Föld vízkészletének megóvása érdekében lemondj a kádban áztatásról, érdemes azt is megfontolnod, milyen tisztálkodószereket használsz a zuhany alatt. Ezek ugyanis a lefolyódon keresztül a természetbe jutnak. Kerüld a méreganyagokat, és mosakodj természetes alapanyagokból készült cuccokkal! A bőröd is hálás lesz, ha nem kap több toxint, miközben énekelsz a zuhanyrózsa alatt...