Kijössz a szalonból, boldog vagy, büszkén mutogatnád az egész világnak a friss tetkódat? Érthető, de a tetoválók nem véletlenül rágják a szádba az alap ápolási tanácsokat. Két dolog miatt is fontos, hogy ilyenkor körültekintő legyél a bőröddel. Egyrészt ha nem vigyázol, fincsi kis fertőzéseket szedhetsz össze, másrészt a tetkód épségét és szépségét is kockáztatod, ha nem vigyázol. Ha pedig több tízezer forintot fizetsz ki érte, nyilván azt szeretnéd, hogy a mintád a lehető legtöbb ideig szép, élénk színű, és határozott vonalú maradjon.

Valamire való tetováló nem enged kilépni az ajtón addig, amíg el nem mondja, hogy naponta hányszor mosd meg, hogyan, és mivel (az első pár napban 3-4 alkalommal, óvatosan, kevés vízzel és valamilyen, a tetováló által ajánlott antibakteriális szappannal), illetve, hogy milyen krémmel, és hányszor kend be (leggyakrabban a Bepanthent ajánlják, amit gyógyszertárban szerezhetsz be, de vannak speciális tetkóápoló krémek is, amiket egyes szalonokban meg is tudsz vásárolni). Ez az alap – amit mondanak, az szentírás, ha jót akarsz, akkor tartsd be, és számolj azzal, hogy akárhol leszel, akármi a dolgod a tetováltatás utáni napokban, az ápolgatás kötelező program.

Eszedbe se jusson dörzsölni a tetoválást. Oké, nyilván ez felesleges tanácsnak hangzik, mert a friss, pár napos tetkó érintésre eléggé érzékeny, de lehet, hogy valakinek ez is hasznos infó. Felejtős a fürdés is – se kád, se medence, se tó, se tenger – különben a tetkó felázik, elfertőződik (mivel egy ideig gyakorlatilag úgy viselkedik, mint egy nyílt seb), te pedig mehetsz a bőrgyógyászhoz.

Nem beszélve arról, hogy egy begyulladt, gennyedző tetoválás gusztustalanabb, mint bármelyik zombi rothadó arca a Walking Dead-ben.

Két-három hétig a zuhany lesz a barátod, és az első héten arra is kifejezetten figyelj, hogy ne ázzon fel a tetkó, szóval ne locsolgasd magad hosszú percekig, legalábbis azt a részt, ahol a minta van, semmiképpen sem. Törölközésnél ne nyúzd, ne dörzsöld, csak finoman itatgasd fel a vizet az érintett területről. Ha igazán alapos akarsz lenni, akkor rendszeresíts erre a célra egy külön törölközőt, minél puhább anyagból, vagy tarts a fürdőben papírtörlőt, amivel óvatosan meg tudod szárítani a tetoválásod.

Az ápoló/hámosító krémből nem kell egy vödörnyi mennyiséget használnod, hidd el, attól nem lesz hatékonyabb. Sőt, inkább csak befülled alatta a bőr, és csak még lassabban gyógyul. Elég egy vékony réteg, aminek a felkenése előtt mindig mosd, és szárítsd meg a tetoválást. Ezt naponta 3-5 alkalommal is csinálhatod körülbelül 5 napon keresztül, míg a tetkó istenesen hámlani nem kezd. Ha már úgy vedlesz, hogy egy gekkó is megirigyelné, átválthatsz egy könnyű, illatanyagmentes testápolóra. Napi kétszer kenegesd két-három héten át, figyelj rá, hogy ne hagyd kiszáradni a bőröd. Ja, és igyál, amilyen sokat csak tudsz, meglepődnél, milyen sokat számít a gyógyulási folyamatban.

Ha már hámlás: tudom, hogy elég nehéz megállni, hogy elkezdd kapargatni, és hámozgatni magad, mikor cafatokban jön le a bőröd (megszállottan sebről vart szedegetők, szevasztok!). Ha viszont véletlenül lerántasz egy réteget, aminek még nem kéne lejönnie, akkor az nemcsak rohadtul fog fájni, de egy foltban valószínűleg még jól ki is fakul majd a tetkód színe. Kell ez neked? Na ugye. És igen, viszketni is fog, de ne vakard, éljen az önuralom! Ha már nagyon nem bírod, akkor a tenyereddel dörzsöld meg óvatosan (lehetőleg kézmosás után) – ezzel nemcsak a viszketést enyhítheted, hanem az idegesítő bőrfoszlányok egy részétől is megszabadulhatsz. A hidratálás egyébként a viszketegségen is enyhít valamennyit.

Ha tetkóid lesznek, pláne ha több, és nagyobb, akkor egyvalamire biztosan többet fogsz költeni onnantól (már ha jót akarsz magadnak) – ez pedig a fényvédő.  

Az alap, hogy a friss - pár napos, még hámló, tehát nem legyógyult -  varrást nem érheti napfény, és bizony, szolárium sem, ezt szintén el fogja mondani neked a tetoválód. Ha pedig véget ért a hámlás, akkor fényvédő, fényvédő, fényvédő, minden nap, naponta akár többször is, 3-4 héten keresztül, lehetőleg ötven faktoros.

Ha a bőröd többi részét alacsonyabb faktorúval is kened, a tetkóidat mindig a lehető legerősebb cuccal védd, hidd el, meghálálja. Arra is érdemes figyelni, hogy a tetováltatás előtti napokban már ne napozz, és ne is szolizz, mert a pirult bőr nehezebben veszi be a festéket, így nem lesz szép, élénk színű a mintád. Ha tavasszal, nyáron, vagy az ősz első hónapjaiban tetováltatsz, akkor pedig egészen addig használj fényvédőt, amíg a tetovált bőrrészt nem takarja el valamilyen ruha. Különösen érvényes ez a kézfejeden lévő mintákra, amikkel érdemes extrán körültekintőnek lenni. Az ujjakon, illetve kézfejen lévő tetkók fakulnak ki a leggyorsabban, és a legkönnyebben, hiszen a kezedet – jobb esetben – naponta többször is megmosod, és az itt lévő bőrt takarod el a legritkábban. (Nekem mindkét fajta van, úgyhogy mosogatni is csak gumikesztyűben szoktam, az a tapasztalatom, hogy ez az apróság rengeteget számít, a több, mint három éves ujjtetkóim szerintem többek között ennek köszönhetik, hogy ugyanúgy néznek ki, mint új korukban.)

Ha rendszeresen jársz edzeni, akkor a friss tetkóval, különösen, ha nagy méretű, illetve olyan részen van, ahol ízület található, kerüld a brutál, izzasztó sportolást. A könyéken, illetve térden lévő varrások amúgy is nehezebben gyógyulnak, mivel itt többet nyúlik a bőr mozgás közben. Az izzadás miatt pedig felázhat a tetkó, főleg, ha még kötés is van rajta, ami megint csak az elfertőződését, kifakulását okozhatja. Érdemes extra figyelmet szentelni a mintádnak akkor is, ha a lábfejedre rakattad fel. A szoros cipőket, sok pántos papucsokat, szandálokat egy ideig kerüld. Egyrészt úgyis be fog dagadni egy kicsit a lábad, másrészt a dörzsölés, extra nyomás felsértheti a bőröd.

Állj ellen a késztetésnek, hogy piszkáld a friss tetoválást, és másoknak se hagyd. Egy csomó ember valamiért ingert érez arra, hogy megtapogassa az új tetkókat, főleg, amikor a kontúrok kicsit ki is dagadnak. Na, így lehet összeszedni pár szuper kis bőrfertőzést, például egy jó Staph aureus-t, amit rosszabb esetben csak antibiotikummal lehet meggyógyítani.

Persze túl sem kell tolni, eszedbe se jusson jódozni, vagy bőrfertőtlenítő spray-vel fújkodni a tetkód – fájni is fog, ki is szárítja, szóval semmi értelme. Ha pedig a minta körül nagyobb vörös folt alakul ki, vagy a tetkó színe fura lesz, és gennyesedni kezd, akkor azonnal eressz meg egy telefont a tetoválódnak, és kérj tanácsot, hogy mi a teendő. Fotót is küldhetsz róla, nyugi, nem ciki, hidd el, láttak már egyet s mást – ha le is tolnak, hogy miért nem vigyáztál jobban, legalább meg tudják mondani, mit csinálj, vagy rosszabb esetben elhajtanak bőrgyógyászhoz. Persze, ha a fenti tanácsokat betartod, akkor ilyesmitől nem kell tartanod.

Ha borotválod a lábad, karod, vagy bármilyen olyan részt, ahol friss a tetoválás, van egy rossz hírem: egy darabig bizony szőrös leszel, ez van. A tetoválók általában leborotválják a bőröd, mielőtt dolgozni kezdenek (igen, a pihéket is), utána pedig egészen addig, míg a tetkó teljesen le nem gyógyult, tilos az adott területen a szőrtelenítés minden formája.

Tehát nem csak a penge, hanem a szőrtelenítő krém, a gyanta, és minden egyéb is. Ne akard megtudni, hogy milyen érzés, ha lerántanak egy gyantacsíkot egy még gyógyulófélben lévő, tetovált bőrrészről...

Lehet, hogy az egész procedúra kicsit macerásnak hangzik, de valójában nem az, ha kicsit előre gondolkodsz, és nagyon megéri, mert így biztosan sokáig szép, élénk, és kontúros marad a varrásod. Ha igazán körültekintő akarsz lenni, még varratás előtt beszéld meg a tetoválóval, hogy miket szerezz be az ápoláshoz. Háztartási fólia, papírtörlő, antibakteriális szappan, hámosító krém, hipoallergén testápoló, és 50 faktoros fényvédő (szintén hipoallergén) kerüljön a kezdő szettbe, illetve jégzselét is beszerezhetsz, hogy az apróbb gyulladást, duzzadást kúráld vele, de ezt mindig csak tiszta fóliába tekerve tedd rá a tetovált bőrfelületre. Így biztos lehetsz benne, hogy tökéletesen gyógyul majd a mintád, és sokáig szép marad – az egyetlen, ami árthat neki, az idő, hiszen a bőröd, akármit is csinálsz, öregedni fog, és persze ki is nyúlhat, ha hízol, vagy fogysz, de ez már egy egészen más történet.