Bár az interneten böngészve belebotlottam ecet, pálinka, só és cukor elegyéből készült tetováláseltávolító csodaszerbe is, valahogy az az érzésem, hogy egy hasonló elegy még a kisfiam által filctollal rám pingált krikszkrakszot se mosná le - cserébe olyan szagom lenne tőle, mint egy cefrés hordónak. Sokan írnak csodakrémekről és alapozókról is, ezek többségét színészek is alkalmazzák, például Angelina Jolie tetkóit is így fedik le a filmekben 1-1 szerep erejéig - de ezek nyilván csak átmeneti megoldást jelentenek.

Korunk legnépszerűbb és legmodernebb technológiája a lézeres tetováláseltávolítás. Ez a 80-as évektől kezdve váltotta fel a kevésbé hatékony eljárásokat, mint a dermabrázió (a bőr lecsiszolása) vagy a kimetszés. Régebben csak plasztikai sebészeti úton lehetett tetoválást eltávolíttatni, ez viszont nagyon drága és fájdalmas volt. Ha a bőr felsőbb rétegeibe fecskendezték a tintát, akkor úgynevezett tangentiális kimetszést végeztek, ez a bőr felső rétegének szó szerinti eltávolítása. Túlságosan mély tetoválások esetén a bőrt teljesen ki kellett metszeni és máshonnan pótolni. A legmodernebbnek és a legbiztonságosabbnak is a lézert tartják ma, viszont ezzel a módszerrel csak a kék, a fekete, illetve esetleg a piros némelyik árnyalata távolítható el - ha színes tetoválásod van, nem is érdemes belekezdeni a kezelésbe. Ráadásul nem is minden testrészen alkalmazható.

Az egyik barátom is átesett lézeres tetoválás eltávolításon kb. 6 évvel ezelőtt. Egy tenyérnyi méretű sárkány volt a vállán, melyet még 1999-ben csináltatott, és mivel nem a legjobb minőségű festékkel készült, - hiába ápolta szakszerűen - idővel összemosódott, kifakult, kipixelesedett, ráadásul fogyás-hízás-izmosodás következtében a bőre is megrepedt, így szinte „kilyukadt” a minta.

Mintha csak lett volna egy baró autóm, amiben szakadtak az ülések. Két választásom volt: vagy telibe nyomjuk feketével, vagy eltávolíttatom annyira, hogy egy másik mintával le lehessen fedni - én az utóbbit választottam. A sárkány szárnyai egy kezeléssel kijöttek, a teste jóval masszívabb volt, így az beleépült az új tetoválásomba – mesélte Mirkó.

Ő évtizedek óta tetováltat, így a fájdalomküszöbe is már kicsit más, azt mondja, neki nem igazán fájt a lézer, inkább furcsa volt, mintha sok kicsi, izzó tűvel érnének hozzá. Egy idő után persze sajgott az egész. A kezelés végeztével pedig egy merő vízhólyag lett és férfiasan bevallotta, össze kellett szorítania a fogát, mikor először bekrémezte hidratálóval - az így keletkező seb ugyanis gyakorlatilag égési sérülésnek számít.

Heg nem lett a bőrén, sőt, mint mondja, szebb lett, mint volt. Ugyanis a tetoválása anno begyulladt, így keletkezett rajta egy domborulat, ami a lézertől teljesen elmúlt. A lézersugár miatt egyébként elképzelhető, hogy a kezelt területen kikopik a szőr, de a bőr is pigmentfoltos lehet. Mirkó minden szabályt betartott, a kezelés után pihentette, krémezte, és sok vizet (napi  8-10 pohár) ivott, hogy segítse a festék kiürülését.

Számára nem az volt a cél, hogy teljesen eltüntesse a tetoválást (hisz készült rá új minta idővel), és szerinte ezt nem is lehet kivitelezni. „Olyan ez, mintha egy fába karcolnál, kiszíneznéd, majd azt kiradíroznád. A szín eltűnik, de a karc ott marad.”

Léki Norbert, az Invictus Tatoo lézeres tetováláseltávolítója is azt mondja, nagyon egyénfüggő, milyen lesz a végeredmény. Van, akinek két alkalom után kijön az egész, van, akinek tíz alkalom sem elég. A kezelések egyébként 6-8 hetente ismételhetőek meg.

Egy patikában kapható, égési sérülésekre való krémet szoktam ajánlani a lézerezés után, ezzel kell kenni és kötözni 4 napig, valamint egy hétig nem szabad áztatni, mert akkor hegesedhet, kifehéredhet, vagy megváltozhat a bőr szöveti textúrája.

Azt is megtudtam tőle, bár használnak érzéstelenítő krémet, az maximum 30 százalékban segít, mert nem igazán érzésteleníthető a bőr. Legjobban a szemöldök fáj, utána a csukló, valamint az ember oldala, illetve ahol vékony a bőr. 

Klinikákon is végeznek lézeres tetoválás eltávolítást.

Közvetlenül a kezelés előtt érzéstelenítő krémmel kenik be az adott felületet, majd 15-20 perc elteltével alkoholmentes folyadékkal letisztítják azt. Ezt követően a páciens védőszemüveget kap, mielőtt elkezdődik az eljárás. Egyszerre maximum egy 20x20 cm-es felület kezelhető. Ha ennél nagyobb a tetoválás mérete, 2 hét elteltével újra megismételhető a fennmaradó területen a procedúra – mondta Máyer Rita, az Aesthetica Orvosi Központ munkatársa.

A sikeresség mértékét a tetoválás típusa is meghatározza: a színe, a festékanyag mennyisége, a bevitel mélysége, hogy milyen régi, vagy hogy mely országban készült. Például az amerikai szalonok egy nagyon erős tintát alkalmaznak nagy mennyiségben, a tengerentúlon készült tetoválások színe is eltérő lehet az európai szalonokban készültekétől, emiatt nehezebben tüntethetőek el. A halványodás mértéke a bőrben lévő ún. falósejtek aktivitásán is múlik.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy miket nem szabad a kezelés előtt csinálni, van, aki azt mondja, már 4-6 héttel előtte tilos a szolárium és a napozás, mások szerint az a fontos, hogy ne legyen leégve az ember, és csak közvetlenül előtte 1-2 nappal ne menjen szoláriumba, napra. Amivel tudsz egy kicsit magadon segíteni: ha nagyon hidratált bőrrel érkezel (azaz sokat krémezed), ugyanis minél szárazabb a bőr, annál jobban fáj a beavatkozás. A kezelések között és után javasolt magas faktorszámú fényvédő krémet is használni. 

A lézeres tetováláseltávolítás ára elég borsos, a legkisebb, kb. 3*3 cm-es tetoválások alkalmanként olyan 6500 forinttól indulnak, egy nagyobb minta elérheti az alkalmankénti 20-40 ezer forintos árat is. Minden esetben egyénileg számolják ki, az ár ugyanis függ a tetoválás méretétől és a szükséges kezelések számától. A legtöbb helyen ingyenes konzultáción kérhető tájékoztatás. 

Azt már tudjuk, hogy a színes tetoválások eltüntetésével  próbálkozni sem érdemes, de azoknak sincs jó hírem, akik a sminktetoválásukat szeretnék eltüntetni. A lézer fénye miatt szemhéj tetoválás eltüntetését senki nem vállalja, a szájtetoválást nem minden lézer viszi, szemöldöknél pedig csak a fekete távolítható el sikeresen, a barna például nem. A kezelés nem korhoz kötött, de 18 év alatt szülői beleegyezés szükséges. Érdemes professzionális helyet keresni lézeres tetoválás eltávolításra, ha ugyanis rosszul van beállítva a gép, súlyos égési sérüléseket is okozhat.