Ashley Grahamtől kezdve a plus size jógaoktatóig rengeteg olyan nőt látok a közösségi oldalakon, akik XL-es ruhákban mutatják meg a világnak, hogy boldogok és egészségesek. Lassan kezdtem elhinni, hogy elindult egy folyamat, ahol többé nem az alkatunk alapján fognak minket megítélni, pláne nem kategorizálni. Aztán megláttam az egyik kedvenc plus size influencerem, Georgina Horne, azaz @fullerfigurefullerbust Insta-posztját.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

‪I’ve defo been shadow banned on instagram - I can tell because my posts never make ‘top posts’ on hashtags with few posts, and my likes have vastly depleted. If I were a slim woman posting similar content then this wouldn’t happen.‬ Fat bodies are being muted, and I’m not ok with that. I post content that I know for a FACT empowers and emboldens others, and yet because my body isn’t ‘perfect’, I’m given a disadvantage. The size 10 women showing how at some angles they have chins and a stomach roll get 468010k likes - because that’s acceptable. That’s temporary. My big fat body isn’t. And it’s punished. 🖕🏼🖕🏼 #mybodyisabikinibody #azureboporetreat

Georgina Horne (George) (@fullerfigurefullerbust) által megosztott bejegyzés,

A sztori lényege, hogy azt állítja: az alakja miatt a shadow banning áldozata lett. A shadow banning, vagyis 'árnyéktiltás' lényege, hogy a felület, amelyen valaki közzétesz egy adott bejegyzést, befolyásolja a poszt láthatóságát - pontosabban lecsökkenti, így sokkal kevesebb embert ér el vele. Így kisebb eséllyel futsz bele mondjuk egy plus size lány Insta-oldalába, mint egy - a közvélekedés szerint - szalonképes alakúéba.

Tehát például, ha rákeresel a 'beachbody' hashtagre, akkor a top posztok között nagyobb eséllyel fogsz vékonyabb lányokat látni, mint teltebbeket.

A közösségi oldalaknak van egy algoritmusuk, ami elvileg véletlenszerűen dobja ki a keresett hashtagre érkezett találatokat. Viszont ha az algoritmus érzékel egy esztétikailag vonzóbb (vékonyabb) nőt és egy teltebb lányt, akkor a „szemnek kellemesebb” látvány előrébb sorolja, és ezzel sokkal inkább láthatóvá teszi. Legalábbis Georgina ezt állítja.

Az Instagram sokáig tagadta a vádat, aztán, miután több, elsősorban politikai vonatkozású hashtaget érintő panasz is érkezett, amiben az Instát és a Twittert is árnyéktiltással vádolták, az Instagram kiadott egy közleményt. Dióhéjban az állt benne, hogy elismerik, néha tényleg szokott gond lenni a hashtagek rangsorolásával, de ez mindig a véletlen műve, az algoritmust nem manipulálják. Ezzel voltaképpen meg is védték magukat, mert bár elismerték, hogy néha hiba van a rendszerben, de azt nem, hogy e mögött szándékosság állna. Ennek az ellenkezőjét pedig szinte lehetetlen bizonyítani. 

Lesya Liu közösségi oldalakkal foglalkozó stratégiai elemző szerint ha valakit shadowbannol az Insta, azt magának (is) köszönheti. Aki sértő hashtaget vagy fotót tesz közzé, az igenis számítson rá, hogy egy időre szabadságra küldi őt az algoritmus. Sőt, örüljön, hogy nem lesz kitiltva a közösségi oldalakról, és csupán csak egy kis figyelmeztetést kap a rendszertől.

Georgina-é mellett olyan profilok is kaptak hasonló „figyelmeztetést”, mint az Unskinnyhero vagy a Katanafatale. Meglep, ha azt mondom, hogy mind plus size csajok?

Plus size csajok, akiknek annyi volt a bűnük, hogy fürdőruhás képeket tettek ki magukról. Saját elmondásuk szerint ugyanis mindegyiküknél akkor kerültek lejjebb a rangsorolásban, amikor kevesebb ruha volt rajtuk. Viszont egy cérnaszállal sem kevesebb, mint amennyi a vékonyabb lányokon lenni szokott.  És az meglep, ha azt mondom, hogy vékony lányoktól hasonló panasz még nem látott napvilágot? Pedig nagyon kerestem...