Emlékszem, mennyire kétségbeestem, mikor először megláttam a combom hátulján azokat az apró kis gödröket - úgy éreztem, itt a vég. Pedig csak 17 éves voltam, és úgy gondolom, egy átlagos 17 éveshez képest egészen egészségesen éltem: rendszeresen sportoltam, anyukám mindig egészséges ételeket tett az asztalra, és a gyorséttermeket is csak pár havonta látogattam meg. Először aggódtam, hogy biztosan felszedtem pár kilót, és amiatt van, aztán idővel elkezdtem megbékélni a ténnyel, hogy igen, nálam is megjelent, és valószínűleg semmi köze nincs a súlyomhoz. 

Volt olyan osztálytársam, akinek legalább háromszor olyan erősségű volt a fenekén és a combján a narancsbőr, mint nekem, pedig sokkal vékonyabb volt, mint én. 

Szóval ennél a pontnál megnyugodtam, és elkezdtem elfogadni, hogy nőből vagyok és valószínűleg mindig lesz egy kis narancsbőröm. Azért attól persze féltem, hogy durvulni fog, de minden tőlem telhetőt megtettem, hogy ne így legyen - mármint minden olyat, amit életmóddal meg lehet. Ennek már nyolc éve, és még mindig pontosan ugyanannyi cellulitem van, mint akkor, 17 évesen.  

cellulit-vizalatt.png

Azonban nemrég, amikor egy rosszabbul megvilágított próbafülkében öltözködtem, megijedtem: olyan durvának, erősnek hatott az a - számomra - már észrevehetetlen kis narancsbőr, hogy kétségbeesetten futottam haza. Ki akartam deríteni, hogy csak a fényektől tűnt-e erősebbnek, vagy utolért a végzetem. Szerencsére az előbbi. De akkor is elgondolkodtam: oké, hogy velem van már jó sok éve, és oké, hogy nem romlott, de mi okozhatja, és miért nem szabadultam még meg tőle? 

Nos, a Wikipédia a barátom, úgyhogy első körben őt hívtam segítségül. Szerinte a narancsbőr nem más, mint egy kötőszöveti sövényekkel elhatárolt lokális zsírfelhalmozódás, ami egyenetlenné teszi a bőr felszínét. Eddig oké. De miért lokális, és miért gyűri fel a bőrt? És miért kezd el halmozódni a zsír? 

Az a durva, hogy annyira nincs még orvosi és tudományos egyetértés a témában, hogy már ennél a pontnál el is kezdődik a találgatás. Egy csomó kutatás azt állítja, hogy a narancsbőr alapvetően női nemi jellegnek tekinthető, mégpedig azért, mert a mi szervezetünkben más hormonális folyamatok zajlanak, mint a férfiakéban (például magasabb az ösztrogénszintünk), és ez a bőr működését is meghatározza. Mások pedig azt állítják (erről már én is hallottam innen-onnan), hogy a vízfelhalmozódás miatt alakulnak ki a kis gödröcskék comb-és fenéktájékon.

De ez utóbbi nem igaz, legalábbis a kutatóknak nem sikerült még igazolniuk.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marcy Beauty (@marcelianahodas) által megosztott bejegyzés,

Megint más vizsgálatok a keringési rendszer állapotával, illetve a testtömegindexszel (BMI) hozták összefüggésbe a narancsbőrt.

Azt hiszem, kimondhatom: nincs konkrét magyarázat arra, hogy miért alakul ki ez az idegesítő bőrtünet. De azért nem kell teljesen elkeseredni, irányvonalak vannak, amik útmutatóul szolgálhatnak. Kutatók bizonyítottak már néhány faktort, amik szerepet játszhatnak a kialakulásban. Ezek közé tartozik a genetika, a mozgásszegény életmód, a stressz, és az egyéb hormonális változások is.  

Tudom, ez sovány vigasz, ha arról van szó, hogy rettentően idegesít ez az állapot, és szeretnél megszabadulni tőle. Egy dolgot mindenképpen tarts szem előtt: olyan módszerre nem érdemes költened, ami tudományosan nem eléggé megalapozott. Ilyenek például a csodát ígérő krémek, a zsírleszívás (a narancsbőrt okozó réteg a bőr felsőbb részében található, így onnan nem biztonságos eltávolítani a zsírt), az izzasztás (például folpackkal) és a “csodabogyók”. 

Vannak azonban olyan módszerek, amikkel igencsak hatásos eredményeket lehet elérni, és még a tudomány is támogatja őket. Ide tartozik a testmozgás (főleg a combokat és a feneket erősítő gyakorlatok), a mezoterápia (különböző hatóanyagok beinjektálása az érintett területekre), és a különböző rádiófrekvenciás kezelések. Ja, és persze, ami nagyon fontos: a stresszmentes, sok-sok folyadékkal, mozgással és vitamindús életekkel tarkított életmód. De ezt már úgyis tudod.