"A szőrtelenítés után jelentkező irritáció nemcsak azért kellemetlen, mert látványos, hanem mert egészségügyi probléma is lehet, hiszen egyrészt fájdalmas tud lenni, másrészt a sérült bőrfelületen keresztül fertőzéseket is kaphatsz." - kezdi Tajti Ildikó bőrápolási szakértő, a Szépségreceptek.hu tulajdonosa. 

Ildikó szerint borotválkozás közben leginkább az okoz gondot, hogy a hámréteg felső rétegében vágod le a szőrt, így az száraz, és irritált lesz a bőröd. Emiatt alakulhatnak ki könnyebben kiütések, az apró sebeken keresztül pedig könnyen bejutnak a kórokozók a bőr mélyebb rétegeibe, aminek könnyen lehet szőrtüszőgyulladás a vége.  

 Szőrtüszőgyulladás esetén baktériumok, atkák, vagy gombák jutnak a szőrtüszőbe és megfertőzik, ezért jelenik meg a gyulladás. Ennek több formája van: lehet piros, viszkető kiütés, vagy gyulladt, piros púp is. Ildikó figyelmeztet, hogy bár ez a probléma sokszor hasonlít a pattanásra, mert gyakran van benne genny és ki is lehet nyomni, ettől még nem pattanás, és nem is úgy kell kezelned, mint a pattanásokat. 

Többféle típusú szőrtüszőgyulladás létezik, és bár a tünetek nagyon hasonlóak, mindegyiknek más lehet az oka. Azonban minden esetben a szőrtüsző irritációja a bűnös. Ez az irritáció lehet a borotválkozás, a túl szoros ruha, a nem megfelelő kozmetikumok, a sebek, lokálisan használt szteroidok, vagy autoimmun betegségek következménye is. 

Ildikó szerint az egyik nagyon gyakori ok a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium (bármi is legyen a hétköznapi neve), amelyik imádja a meleg, nedves környezetet. Ilyet leginkább termálfürdőkben, vagy rosszul klórozott pezsgőfürdőkben lehet szerezni, és ott jelenik meg, ahol a fürdőruha dörzsöli a bőrt. Borotválkozás közben pedig a Staphylococcus (na, ezt már hallottam) nevű baktérium okozhat gondot.

Mit tehetsz a szőrtüszőgyulladás ellen? 

Természetesen tiszta borotvával, megfelelő időközönként cserélt, és a te bőrödet nem irritáló fémből készült pengével szőrteleníts - de ha még így is kialakult néhány piros folt, Ildikó szerint a legfontosabb, hogy légy gyengéd a bőröddel! Igazából elég logikus, hogy miután az irritációtól alakult ki a szőrtüszőgyulladás, a tovább irritálás csak rontani fog a dolgon. Sokszor magától is elmúlik egészen rövid időn belül, de vannak még trükkök, amiket bevethetsz. 

"Mivel a legtöbb esetben baktériumok okozzák a gyulladást, nagyon fontos, hogy a bőrödet alaposan megtisztítsd. Most is a lehető legkíméletesebb legyél a bőröddel, válassz denaturált alkohol-, és illatmentes készítményt, a legkíméletesebb tusfürdővel fürödj, és ne használj nehéz, zsíros krémeket, mert az tovább ronthat a helyzeten." 

Ildikó szerint az is megoldás lehet, ha csinálsz a lábszáradra egy meleg (nem forró) kötést, ami megkönnyítheti a genny ürülését. Bár ez a probléma nem pattanás és nem is akné, a benzoyl-peroxidtartalmú készítmények segíthetnek hamarabb eltüntetni a pöttyöket. Egy dologtól viszont óva int: 

A borotválkozás utáni krémek összetevőlistája hemzseg az irritáló anyagoktól, rendszeresen tesznek bele mentolt, kámfort, rengeteg illatanyagot, szóval pont ezeket nem jó ötlet borotválkozás után használni. 

Jó tudni... A szakértő azt ajánlja, hogy inkább egy kíméletes összetevőjű, esetleg gyulladáscsökkentőket tartalmazó könnyű lotiont válassz -akármi is legyen ráírva a dobozára-, mert sokkal jobban jársz majd vele, mint ezekkel a termékekkel. 

Természetesen, ha visszatérő bőrprobléma kínoz, vagy a szőrtüszőgyulladás sehogy sem akar elmúlni, Ildikó szerint is mindenképpen fordulj bőrgyógyászhoz!