Aztán gimiben elengedtem, mi egészséges és mi nem, azt akartam, hogy jó legyen a fenekem a farmeromban, és kész. 

Bár most, 25 évesen is alapvetően ezt szeretném, azért érettebb fejjel sokkal jobban odafigyelek az egészségemre, ráadásul tényleg öregszem, amit többek között abból tudok, hogy konkrétan idegesít, ha tangát hordok. Átálltam a francia fazonra (ami szerintem a legszebb dolog egy jó fenéken), a durva szexizést pedig meghagyom olyan ruhák alá, amik alá elengedhetetlen. Beállt a rend. 

A múltkor dumálgattam is erről az egyik barátnőmmel, és kiderült, hogy ő minden egyes nap tangát hord, mert egyszerűen azt szereti. És az is kiderült, hogy jó sokan vannak így ezzel, nem mindenki nagyibugyisodik be 25 éves korára annyira, mint én... Persze rögtön elkezdtem nyomni neki a „jesszusom, de ez tök egészségtelen” dumát, gondolva a tanárnőre, de közvetlenül utána az is eszembe jutott, hogy semmilyen alapos érvem nincs a tanga ellen. 

Először az internethez fordultam a válaszért, de mivel minden cikk mást mond, úgy döntöttem, megkérdezem Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász, termékenységi specialistát, hogy mégis mi a helyzet ezen a fronton: jó ötlet tangát hordani, vagy nem? 

Több kutatás van arra vonatkozóan, hogy van-e összefüggés a fehérnemű típusa és a visszatérő hüvelyfertőzések között, ezek felváltva találnak, illetve nem találnak összefüggést - kezdi a szakértő. 

Tehát első körben annyira nem egyértelmű a válasz, mint amire számítottam. Anna elmesélte, hogy Magyarországon is volt egy tanulmány, ami ezt vizsgálta, az például nem erősített meg semmilyen összefüggést a bugyi típusa és a hüvelyinfekciók között. Ugyanakkor az orvos felhívta a figyelmemet arra, hogy az emberi bélrendszerben él az E. coli nevű baktérium (ami amúgy nem kóros, jó, hogy ott van), és ez rossz helyre kerülve tud gondot okozni.  

A székletben van E. coli. Ha ez kikerül a külvilágba, méghozzá olyan helyre, ahová nem való, akkor patogénné (leegyszerűsítve jó baciból rossz bacivá - a szerk.) válhat.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dr. Vörös Anna (@nogyogyasznaplo) által megosztott bejegyzés,

Hogy mit jelent ez? Azt, hogy ha már patogén, és bekerül a hüvelybe vagy a húgycsőbe, ott fertőzést tud okozni. Mivel a tanga szorosabb kapcsolatban van a végbélnyílással, mint az egyéb típusú bugyik, nagyobb eséllyel is kerül rá ez a baktérium. 

Mivel pedig az összes bugyi mozog valamennyit előre-hátra (ez teljesen természetes), tangával tényleg egy picit nagyobb eséllyel kerülhet az E. coli a hüvelybe, és ott bizony könnyen okozhat fertőzést.

Ez persze nem aranyszabály, egyáltalán nem garancia, hogy előbb-utóbb hüvelyfertőzésed lesz, ha tangát hordasz, de azért nem árt az óvatosság. Egyébként azzal, hogy nem túl szoros, de nem is lötyögő, tehát megfelelő méretű alsóneműt választasz, már sokat tettél az egészségedért.

És még egy dolog, amit Anna is hangsúlyoz: nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagú a bugyi, amit hordasz! Legyen jó méretű és légáteresztő képességű! Ha ezeket betartod, akkor már kisebb az esélyed egy esetleges hüvelyfertőzésre.