A napokban olvastam a hírt, miszerint a Macy’s (az USA egyik legnagyobb áruházlánca) piacra dobott egy olyan étkészlet-kollekciót, ami vicces (vagy legalábbis annak szánt) grafikákkal mutatja be, hogy mikor ittál vagy ettél túl sokat. Van köztük viszkis pohár, ami csíkkal jelzi, hogy a megivott mennyiségnek „tűzijáték” vagy” „szemétégetés” hatása lesz-e, és borospohár, ami szintén csíkkal mutatja, hogy „cukira” vagy „túl huncutra” ittad-e magad. Ezek mellett pedig ott vannak a nagyon problémás tányérjaik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pourtions (@pourtionsjustright) által megosztott bejegyzés,

Úgy, mint a poharaknál, itt is körökkel jelzik, hogy eleget, vagy túl sokat ettél-e. Ha a megengedett (de ki által is megengedett?) körön belül eszel, akkor jöhet a pasta, ám ha kicsit többet szedsz, akkor neked már csak a basta jár ,vagyis: elég, ne egyél többet! Ennél is bántóbb a „farmeres” dizájnnal készített verzió, ami azt mutatja: ha keveset eszel, akkor fel tudod venni a skinny farmeredet, ha kicsivel többet, akkor a kedvenc farmeredet, ám ha a jelölésen is túl eszel, akkor te már csak az anyukanaciba tudod belepasszírozni magad. Ez ellen pedig már többen felszólaltak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pourtions (@pourtionsjustright) által megosztott bejegyzés,

Például azok az anyukák, akik hónuk alatt az újszülöttjükkel próbálnak regenerálódni, és pont nem arra van szükségük, hogy bárki is célozzon rá, hogy a lelógó hasukat maguknak, és a túl nagy adag spagettinek köszönhetik, (még akkor is ha ez csak a farmer típusának szerencsétlen neve). Vagy azok a nők, akik küldik szeretettel a középső ujjukat azoknak, akik szerint az, hogy gyerekük van, tuti egyet jelent a slampossággal, és biztos tojnak rá, hogy néznek ki. Végezetül pedig nők és férfiak ezrei, akik akár gyerekkori traumák, akár bármi más miatt étkezési zavarokkal küzdenek.

Nem csoda, hogy a cég Insta oldalát elárasztották a kommentek. Sok egymást támadó, és együttérzést nyomokban sem tartalmazó megjegyzés érkezett, amik ledermesztetettek: 

- Imádom, milyen kár, hogy az embereknek nincs humorérzékük!
- Nem a tányér tehet róla, ha sokat zabálsz és nem férsz bele a nadrágodba.
- Elegem van a sok érzékeny nőből, ha nem tetszik nekik a tányér, ne nézegessék.

Magyarul, ha nem tetszik, ne nézz oda, ne vedd meg és különben is, minek mész be a boltba? Ezzel a hozzáállással pedig mintha már találkoztam volna valahol... Amennyire jó érzéssel tud eltölteni, amikor az ön- és mások elfogadásával kapcsolatban előrelépéséket látok, annyira el tud szomorítani, hogy mindig van valami negatív utórezgés.

Az, hogy a cég hibázott-e, nézőpont kérdése: van, aki szerint igen, és van aki szerint nem. Van, akinek görcsbe rándulna a gyomra, ha egy ilyen tányért tennének elé és van, aki jópofának tartja. De mi lenne, ha ahelyett, hogy egymást bántanánk, megpróbálnánk megérteni, hogy mindenkinél más csapja ki a biztosítékot? Mi lenne, ha az a bizonyos kör nemcsak egy tányér dizájnján tágulna, hanem mondjuk például a megértésben és mások elfogadásában is?