Fura dolog ez, de vannak gondolatok, amiket sokkal könnyebb leírnom, mint kimondanom. Ráadásul ködösíteni sem szeretek. Éppen ezért, ha a hétvégén rámírtál volna, hogy mit szólok Adele fogyásához, lehet hogy azt válaszolom: nagyon menő. A csatolt fotót még egy meglepődött emojival is megküldtem volna.

Most viszont leírom, hogy mit gondolok. Először is, volt bennem egyfajta irigységgel vegyes szar érzés. Pont neki sikerült. Mármint neki is.

Neki, aki amellett, hogy szerintem a világ legjobb, legkarizmatikusabb, leg-„leszarom, mit gondoltok rólam” énekesnője, nők millióinak mutatta meg, hogy plusz kilókkal is lehet sikeresnek lenni. Ez pedig a showbiznisz világában nem kis teljesítmény.

De lépjünk túl a szar érzésen! Pitiáner dolog lenne azért nem örülnöm más sikerének, mert én éppen rossz passzban vagyok diétaügyileg. Viszont az tagadhatatlan, hogy rajtam kívül (velem együtt?) sokan vannak, akiket valami zavar a dologban. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adele (@adele) által megosztott bejegyzés,

Van, aki szerint nem ildomos pont egy világjárvány kellős közepén ünnepeltetnie az új alakját, míg másoknak az cseszi a csőrét, hogy tuti csak a válása hozadéka, hogy "megszépült".

Nekem viszont az nem tudta elkerülni a figyelmemet, hogy a fotón kívül semmilyen kommentárt nem fűzött hozzá. Sőt, a sajtósa több médiummal is közölte, hogy az énekesnő nem szeretne a témával kapcsolatosan nyilatkozni. Nem csodálom. Párszor nekem is sikerült már látványosabb fogyást elérnem, ami tudod mit váltott ki belőlem? Azt, hogy legszívesebben elbújtam volna a világ elől.

Huh, még egy gondolat, amit még sosem mondtam ki.

A helyzet ugyanis az, hogy ha valaki egész életében súlyfelesleggel küzdött, az emberek egy idő után nem tudnak ettől elvonatkoztatni. Nekem például a súlyom - mindegy, hogy éppen elengedtem magam, vagy végre jól néztem ki - olyan párbeszédindító és csendkitöltő volt, mint a briteknél az időjárás.

Valakinek, aki sosem járt hasonló cipőben talán nem is érthető, hogy lehet ugyanannyira utálni, ha megjegyzik, hogy bár látszik, hogy pár kilót felszedtem, az arcom így is helyes, mint azt, hogy megdicsérnek, hogy VÉGRE sikerült fogynom és szurkolnak, hogy ne essek vissza. 

Hogy mire is gondolok most pontosan? Az ilyen kedves kommentekre: 

„Szia, mizujs? Eszembe jutottál, a Kiskegyedben egy új diétáról írnak, ha akarod kivágom neked a cikket!”

„Eddig is szép voltál, de most hogy ennyit fogytál, még inkább!”

„Egy dolog fogyni, de ugye tudod, hogy tartani az igazán nehéz?”

„Mit szólsz, mennyit fogyott Adele? Látod, nagy súlyból sem lehetetlen.”

Habár zavar Adele fogyása, valójában inkább a rá érkező reakciók miatt van. És azt teljes mértékben megértem, hogy nem beszél róla. Hiszen ha teret engedne neki, tuti hogy a közeljövőben csak olyanokat kérdeznének tőle: hányszor és mit sportolt, ivott-e diéta alatt kávét, esetleg a válása miatti lelkiállapota hozta-e meg a várva várt nagy áttörést. Plusz elmondják neki, hogy milyen gyönyörű és jó látni, hogy végre kivirágzott és ragyog. Végre. Úgy tűnik, hogy eddig csak erre vártunk. Megható, hogy évek óta ennyien aggódtak a koleszterinszintje miatt… Az, hogy miért fogyott le talán nem is számít. Hogy volt-e egészségügyi oka vagy talán a válása miatt érezte, hogy erre szüksége van, mellékes.

Lényeg, hogy a régi teste végre a múlté.

Nyugi, nem csak te érzed úgy, hogy ennek az egésznek van egy olyan rejtett üzenete, hogy akinek még nem sikerült lefogynia, az még nem oldotta meg élete súlyos problémáját. Az énekesnő átalakulására érkezett reakciók sokfélesége kiválóan rámutat arra, hogy testpozitív mozgalmak ide vagy oda, a valóságban hogyan is vagyunk kódolva. Van, aki a túlsúlyosok alázását aggódásnak álcázza ("én csak annak örülök, hogy végre egészségesen néz ki"), vannak néhányan, akik önigazolni szeretnének ("szerintem kövérebben szebb volt"), és persze akad, aki szimplán örül a sikerének ("bárhogy is nézzen ki, ő egy csodálatos nő!").

Én pedig borzasztóan szeretnék az utolsó, önfeledten másnak örülő csoportba tartozni. De ha eddig ennyire őszinte voltam veled, nem engedhetek meg magamnak a végére egy hangzatos coelhós kamut. Ezért maradjunk ennyiben: Adele, bárhogy is néz ki csodálatos. Mennyire kurvára kár, hogy az ő, és mindenki súlya körüli mizéria még mindig meg tudja ölni a bulit.

Nyitókép forrása: ITT