Ismerős a szitu, mikor már hulla fáradt vagy és minimum ötödször zárod be az Instagramot elhatározva, hogy most már tényleg abbahagyod a görgetést, és alszol, de képtelen vagy megtenni, és három másodperccel azután, hogy letetted a telefont már nyúlsz is érte? Naponta hányszor érzed ahogy egy gombóc nő a torkodban, vagy egy elefánt ül a mellkasodra, mikor egyes emberek Insta-posztjait látod? Volt már olyan is, hogy ezek tudatosították benned, hogy valami nincs rendben, de aztán elhessegetted a gondolatot, és minden maradt a régiben? Akkor most mindenek előtt hadd nyugtassunk meg: a hiba nem benned van! A közösségi média-felhasználók többsége átéli ugyanezeket a szorongató érzéseket, hiszen - bár talán az ember nem is gondolná - a közösségi média-oldalak elképesztő károkat tudnak okozni a mentális egészségünkben.

Az elmúlt években számos kutatás látott napvilágot arról, hogy a pánikbetegség, extrém szorongás és a depresszió kialakulása összefüggésbe hozható a poszt- és képmegosztó oldalak használatával. Ennek egyik tünete például az alvásminőség romlása, a nem megfelelő pihenés pedig mind a fizikai, mind a szellemi egészségre káros hatással van. Az alváshiány miatt ugyanis a szervezet nem tud megfelelő mértékben regenerálódni, ez pedig nemcsak a külsődön látszódhat meg, mondjuk a szemed alatti táskák formájában, de ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé válhatsz tőle, nehezebbé válik számodra a koncentrálás, frusztráltabb leszel, és mindez erős szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. Mint pedig egy skót kutatás eredményei mutatják, a közösségi média használata bizony teljesen fel tudja borítani a pihenési ciklusodat. A tudósok arra jutottak, hogy azok, akik az esti/éjszakai órákban pörgették a közösségi oldalakat nemcsak a fent említett betegségek tünetei produkálták, de önbizalomhiánnyal is küzdöttek.

insta nagytakaritas cikk.jpg

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ha nem instáztol többet lefekvés előtt, akkor már orvosoltad is a problémát. Bár kétségtelenül ezzel is sokat tehetsz az egészséged érdekében, van még néhány szabály, amit érdemes bevezetned az online életedbe. Például minél hamarabb kövesd ki AZT a bizonyos lányt, akit a címben említettünk! Hogy kiről van szó? Arról a lányról, vagy lányokról, vagy az exedről, vagy celebekről, akiknek a posztjait nézve növekszik a gombóc a torkodban, és az elefánt csak még jobban belesüpped a mellkasodba.

Egyszóval az egészséged és a boldogságod érdekében pucold ki azokat a usereket a feededből, akiknek a posztjai olyan érzéseket keltenek benned, mint a féltékenység vagy az értéktelenség érzése. Egy pro tipp ezeknek az embereknek a kiszűrésre: ha valakivel kapcsolatban már megfogalmaztad, hogy jobb lenne nem látni a posztjait, de mégis képtelen voltál rányomni az unfollowra, na, őt mindenképp kövesd ki! Hiszen így leírva neked is feltűnik ugye, hogy ennek pont ugyanaz a dinamikája mint a függőségnek?

Ha pedig ezzel megvagy, az jelentősen megkönnyíti egy másik szokás bevezetését, amit szintén tudósok ajánlanak. Itt jegyeznénk meg hogy sem mi, sem a szakemberek nem arra szeretnénk ösztönözni, hogy fordíts hátat az Instgaramnak és barátainak, hanem csak arra, hogy használd ezeket a felületeket tudatosabban. Ennek csak az egyik szelete, hogy kiköveted a számodra toxikus embereket és az esti rutinodból kiiktatod a görgetést.

A másik, hogy felelősségteljes módon nem várod meg, hogy a szüleid vagy a párod mondja meg neked, mennyit nyomogass, hanem megszabod magadnak. Bizony, rengeteget javíthat az életminőségeden, ha meghatározod, mennyi időt adsz magadnak naponta az instázásra. Legalábbis ez derül ki a Pennsylvaniai Egyetem egy friss kutatásából, aminek során a szakemberek egy tanéven keresztül, diákok két csoportját vizsgálták. Az egyik csapat tagjai ugyanúgy használhatták a közösségi médiát mint korábban, ám a másik csoport alanyai csupán napi 10 percet pörgethették az oldalakat. Az eredményről pedig a kutatás vezetője, Melissa G. Hunt, így mesélt:

Azoknál, akik kevesebbet használták a közösségi médiát, csökkent a magányérzet és a depresszió. Ez a hatás különösen azokon a diákokon volt kimutatható, akik depresszióval küzdöttek mikor csatlakoztak a kutatáshoz.

Érdekes egyébként, hogy pont a magányérzet csökkenését emeli ki a szakember, hiszen azt gondolhatnánk, hogy az ismerőseink és az ismeretlen ismerősök követése, valamint lájkolása pont a magány ellenszere, hiszen interakcióba lépünk. Ám nem is tévedhetnek nagyobbat. Ez ugyanis csak látszat, ami valójában az úgy nevezett FOMO (az attól való félelem, hogy kimaradunk valamiből) érzést erősíti csak.

Persze napi 10 percbe sűríteni az instázást talán drasztikusnak, sőt, ijesztőnek tűnhet, az biztos, hogy egy szigorú napi limit bevezetése csak jót tehet a lelki és tesi egészségednek. Ráadásul könnyebb lesz kevesebbet lógni a képmegosztón, ha alaposan megszűröd, kiket követsz és így kevesebb bejegyzést látsz. Ha pedig azért félsz a kikövetéstől, mert sértődés lehet belőle, akkor használd bátran a mute gombot az Instán! Te nem fogod látni többé a bejegyzéseket, amik nyomasztanak, a posztolójuk pedig nem fog tudni arról, hogy az egyik követője nem kíváncsi többé a kontentjére.

Szóval, ha idén csak egy helyen tartasz tavaszi nagytakarítást, a közösségi oldalaid legyenek azok!