A rovarfejő pincérek mellett a másik dolog, ami erről a tudományos felfedezésről eszembe jut, hogy ki lehetett az első ember, aki ránézve egy csótányra nem egy összetekert újságpapírért nyúlt, hanem felvonva a szemöldökét, feltette magában a kérdést: mi lenne ha… Ám ahelyett, hogy folytatnám a szkeptikus gonoszkodásom, nézzük a tényeket!

Miután egy nemzetközi kutatócsoport megvizsgálta a csótánytejet - ami valójában egy olyan kristály, ami a csótány beleiben termelődve táplálja az utódokat -, kiderült, hogy magas energiatartalma mellett háromszor táplálóbb, mint a tehéntej, ráadásul sejtnövekedést elősegítő enzimeket is tartalmaz.  Szóval tényleg igazai szuperkaja. Az egyedüli negatívuma (a sok lábon szaladgáló csomagoláson túl), hogy magas zsír-és kalóriatartalma miatt diétázóknak nem ajánlják, de azoknak, akiknek magas energiatartalmú étrendet érdemes követniük, kifejezetten ideális lehet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Folashade Babatunde, MSc. RDN (@meetthedietitian) által megosztott bejegyzés,

 

A kristályok olyanok, mint a teljes értékű étel. Van bennünk fehérje, zsírok és cukrok, valamint megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav is

- idézi a kutatásban részt vevő egyik tudóst a Science Alert cikke, ami arra is kitér, hogy nem minden csótány képes tejet termelni. Egyedül egy faj van, amiben bízhatunk, ha tejfronton újításra vágyunk: ez az Ázsiában és Amerikában honos Diploptera punctata.  

Azt pedig, hogy a tudósok mennyire gondolják komolyan, hogy a csótánytej előbb-utóbb  keresett fehérjeforrás lehet, bizonyítja, hogy már el is kezdtek dolgozni azon, hogyan lehet majd a leghatékonyabban hozzájutni magához a tejhez. Spoiler: a csótányokat senki sem fogja megfejni, helyette laboratóriumokban szeretnék előállítani a csodalevet, hiszen a tudósoknak egyelőre fejtörést okoz, hogy jelenleg csótányok millióira lenne szükség ahhoz, hogy emberi fogyasztásra megfelelő mennyiséget állíthassanak elő.

Részemről, tisztelegve a tudomány előtt, örülnék egy címnek, ahova expressz szállítással elküldhetem barna kis rovarokat, ha esetleg felbukkannának nálam.