A hormonjainak hatalmas szerepet játszanak a testünk mindennapi működésében és az életünk szinte minden területére hatással vannak. Hogy csak egy példát említsünk: talán minden lány jól ismeri a menstruációs hormoningadozást, mikor többet eszünk, rosszabb a kedvünk vagy ingerlékenyebben vagyunk a menzesz előtti napokban. De ha problémás a bőröd, akkor akkor is hallhattad már az orvosodtól, hogy a hormonháztartásod lehet a felelős az aknékért. Most pedig egy friss kutatás szerint egy bizonyos hormon a fogyásod útjában is állhat. A Sao Paulo-i Egyetem egyik kutatócsoportja ugyanis arra jutott, hogy a mindenkiben megtalálható növekedési hormon nehezítheti a fogyást.

José Donato Junior, a kutatás vezetője, elmondta hogy a vizsgálataik során azt figyelték meg, hogy az agyban nagy arányban megtalálható növekedési hormonok fontos szerepet játszanak abban, hogy a test energiatartalékaira vigyázzanak. Azaz, mikor fogyókúrába kezdesz és próbálsz ezekből az energiatartalékokból veszíteni, a növekedési hormonod pont ez ellen dolgozhat például azzal, hogy erősíti az éhségérzetet.

A kutatás során a szakemberek azt figyelték meg, hogy a fogyástól megemelkedett a növekedési hormon mennyisége az agyban, ettől élénkült az étvágy, ez pedig magyarázat lehet arra, miért olyan rettentő nehéz néha megszabadulni néhány kilótól.

Ráadásul a növekedési hormon nem egyedül dolgozik. A szervezet annyira ügyel a energiamegőrzésre, hogy emellett egy másik hormon, a leptin is nagy beleszól abba, mennyire tudsz fogyni. Ez utóbbi a jóllakottság érzetéért felelős és a zsírsejtek termelik. Mikor kisebb a zsírraktár (diétázol például) kevesebb leptin termelődik, ami megnövekedett étvággyal jár.

Persze ettől még nem kell kétségbeesni és ez nem jelenti azt, hogy meg se próbálj diétázni. Egyszerűen csak jó ezzel is tisztában lenni és tudni, hogy nem a te elköteleződéseddel vagy fegyelmezettségeddel van baj, ha nem megy a fogyás és úgy érzed, elviselhetetlenül éhes vagy, mikor fogyózol.

Ha pedig tényleg komolyan gondolod a fogyókúrát, akkor egyfelől nagyon fontos, hogy ne csak az étkezési szokásaidon változtass, hanem kezdj el rendszeresen sportolni is, másfelől érdemes előtte egy szakemberrel is konzultálni, akivel együtt össze tudjátok állítani a neked legmegfelelőbb étkezési tervet. Hiszen már ennyiből is jól látszik, a fogyás nem csak azon múlik, hogy mennyire erősen határozod el magad, ennél sokkal több tényező befolyásolja.