Több olyan barátnőm is van, aki állítja, hogy egy jógatábornyi feltöltődést jelent neki, ha szép komótosan végigjárhatja a bevásárlóközpontok ruhaüzleteit, addig az én szememben az egész hercehurca inkább számít egy szükséges, de kellemetlen dolognak, amin egyszerűen muszáj túlesni. Ha éppen elkap a flow, és sikerül is jó cuccokat beújítanom, akkor boldogság van, ha pedig nem találok semmit a méretemben, akkor a romjaiból kaparhatom össze az önbizalmamat.

Örök optimistaként mindig is bíztam benne ,hogy a boltok lassan észreveszik: nem véletlen, hogy az XL-es rucikat általában pikk-pakk elkapkodják, és látva az igényt, kicsit nagyobb mennyiségben pakolnak ki belőlük a polcokra és fogasokra.  Most is ez lebegett a szemem előtt, mikor elkezdtem végignézni a klasszikusnak számító (=minden bevásárlóközpontban megtalálható) fast fashion boltokat. Kíváncsian vártam, hogy én, mint átlagosnál nagyobb, vagyis 44-es méretet hordó csaj (az ünnepek után volt az 46 is ) ezúttal részesülök-e abban a megtiszteltetésben, hogy más méretben bár, de ugyanazt pakolhassam a kosaramba, mint aki M-es méretet hord.

H&M

hmruhakm.jpg

Általában náluk találom meg a legkönnyebben a megfelelő méretet. Mindegy, hogy kosztümöt vagy pulcsit keresek, nagyon jó eséllyel van a méretemben, talán a farmernadrág az egyedüli kivétel. Mondjuk, ha dekoltázs környékén jobban el vagy eresztve, mint az átlag, akkor hiába lenne jó egy 44-es ing, ezek a szűkösebb mellrészek miatt felejtősek. Ha 44-esnél nagyobb méretet keresel, azt is jó eséllyel fellelheted az üzletekben, de ha online vásárolsz, akkor a webshopjukban 56-os méretig csomó cuccot garantáltan megtalálsz. Az egyetlen problémám, hogy bár minden üzletükben van plusz size részleg, az általában kb. 10 ruhadarabból áll, és a valós készletnek csak töredékét pakolják ki.

Zara

A Zarában kellemesen csalódtam. Hiába tetszett régóta a stílusuk, régebben fülbevalón kívül mást nem tudtam venni náluk.  Most viszont tele voltak XL-es cuccokkal, amik egy része - fazontól függően - tényleg jó is volt rám. Sőt, egy csomó címkén ott lifegett az ígéret, hogy az adott ruhából még XXL-es méret is kapható, de - nem meglepő módon - azokat már mind elkapkodták. Egyedüli negatívum, hogy itt is nagyítóval kellett keresnem a nagyobb méretű nadrágokat, és végül egyet sem találtam. 

plussizeplazanyitom.jpg

Pull & Bear

Itt ért az első csalódás. (Mármint az aznapi vásárlás során, nem úgy általában az életben.) A címkék szerint csomó cuccból van XL-es is, mégis L-es volt a legnagyobb méret, amit találtam, de az itteni L-es ruhák szerintem sok már üzletben inkább M-es méretnek felelnének meg. Nagyjából 10 percet kóvályogtam a boltban, mire beláttam, hogy itt bizony nem én vagyok a célcsoport.

C&A

A legnagyobb farmernadrág-felhozatallal náluk találkoztam. Rengeteg szín és fazon van, csak győzd felpróbálgatni őket. Ráadásul itt aztán a méretekből sincs hiány, 46-os és annál nagyobb méreteket is találtam. Ingekből, ruhákból is simán bele lehet futni akár 54-es méretbe is. Ez hiába tök jó hír, az én szubjektív véleményem az, hogy ezek a cuccok hiába nagy méretűek, stílusban viszont sajnos se nem fiatalosak, se nem divatosak. Előkerül hát a klasszikus  plus size para: hiába van valamiből nagyobb méret, ha utána esélyes, hogy véletlenül pont ugyanabban a ruhában ülünk a nagyival a családi ebéden.

canadragokm.jpg

Stradivarius

Ők úgy tűnik, hogy még nem kapták meg a infót, miszerint egy valag (haha) nagyobb méretű csaj vár arra, hogy végre csinosan öltözhessen. Az üzlet hiába van tele menő cuccokkal, ha a legnagyobb méretük az L-es (máshol inkább M-es), sőt, akadnak göncök, amiből csak M-es méretet gyártanak. Bizakodtam a webshopjuk felhozatalában, de ott sem találtam olyat, amibe akár egy hányós vírus után is belepasszírozhatnám magam. 

A shoppingtúra végén vegyes érzésekkel tértem haza (oké, meg egy ruhával és egy szoknyával). Vásárlás közben tök boldog voltam, hogy egyre több helyen tudok magamnak cuccokat venni, de a végére egy kicsit befordultam: tényleg már az is sikernek számít, ha öt üzletből háromban akadnak 44-es vagy nagyobb ruhák? Azt pedig, hogy még mindig vannak boltok, ahol nemcsak egy plus size, de még egy nagyobb mellű csaj sem tud magának inget venni, számomra teljesen érthetetlen. Úgyhogy otthon gyorsan belebújtam az új szerzeményeimbe, hogy kicsit jobb kedvem legyen és csinosnak érezzem magam - még ha ez egy kicsit nehezített pálya is néha.