Nem véletlen, ha a klorofill szó neked is ismerősen cseng, és nem azért mert a szótövében szerepel a klór. A klorofillról ugyanis nagy valószínűség szerint te is tanultál a suliban, hiszen ez a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Vagyis, ha zöld növényt eszel, máris fogyasztod ezt a bizonyos anyagot, amit manapság porított, koncentrátum és úgy nevezett klorofillvíz formában is árulnak. Ez utóbbira pedig olyan nagy sztárok vannak rákattanva, mint Reese Witherspoon vagy Mandy Moore, vélhetően azért, mert a gyártók ígérete szerint ez a folyadék:

egy antioxidánsbomba, ami segít a méregtelenítésben, serkenti a májfunkciókat, óvja a bőrt, fogyaszt, felveszi a harcot a rákkal, csökkenti az étvágyat, erősíti az immunrendszert és még természetes izzadásgátlóként is funkcionál.

Mielőtt pedig ennek hatására már rendeltük is volna házhoz a csodaszert, inkább felelősségteljes felnőtt emberként egy szakembert kérdeztünk meg róla. És milyen jól tettük! Hiszen az talán nem meglepő, hogy a fenti felsorolás már megint csak egy jól hangzó marketingszöveg, kevés valóságalappal, de az is kiderült, hogy már rég bőven fogyasztjuk a celebek kedvenc csodaszerét.

„A növényi táplálékok fogyasztása elsőrendű fontosságú mindenkinek, aki egészséges életmódot szeretne élni, vagy javítani szeretne valamely állapotán. Azonban egy hatóanyagtól csodákat ígérni, ráadásul olyan széles spektrumban, mint ahogyan mostanában a klorofillal teszik, nem etikus és veszélyes” – kezdte Huszár Zsuzsa dietetikus, Étrendező, mikor erről az "új" csodaszerről kérdeztük.

klorofillviz2.jpg

Kezdjük ott, hogy ez nem valami újdonság, az élelmiszeripar régóta használja a főleg csalánból kinyert klorofillt, jellemzően színezőanyagként. Van E-száma is, E- 140. Ez is egy érdekes téma, hiszen ha szóba kerülnek az E-számok, mindenki káros és szükségtelen adalékokra gondol. Vannak ilyenek is, azonban a C vitaminnak, kurkumának, céklapornak is van E-száma, mint minden olyan összetevőnek, amely élelmiszerbe kerülhet

 – magyarázza a szakember, aki azt is hozzátette, a klorofill valójában minden növényben megtalálható a gombák kivételével. Mint mondja, minél zöldebb egy növény, annál több klorofillt tartalmaz.

„Kiváló klorofillforrás a kelkáposzta, articsóka, brokkoli, spárga, kelbimbó, petrezselyem, koriander, spenót, zeller, zöldhagymaszár, fejes saláta. Klorofillban gazdagok a spirulina alga, tengeri hínár és tengeri füvek is. A legmagasabb klorofilltartalma pedig a búzafűlének, a csalánnak és a lucernának van.”

Ebből is látszik, hogy ha egészséges, zöldségekben is gazdag étrendet követünk, akkor nem kell különösebben aggódunk a klorofill bevitele miatt. De ha valamiért mégsem sikerült természetes formában fogyasztani, akkor jönnek képbe a cseppek, porok és tabletták. Ám ha ilyesmit vásárolsz, nagyon alaposan nézd át az összetevők listáját – figyelmeztet a dietetikus.

Jó, jó, de ugye azért tényleg örök életű leszek tőle?

Nyilván nem, de Zsuzsa ennél a tömör válasznál alaposabban is kifejtette, mit gondol azokról az állításokról, amiket a klorofillnak tulajdonítanak.

„A rákgyógyító hatást nem is minősítem, hiszen aki ilyet állít, anélkül hogy megnevezné a szóban forgó daganatos betegséget, nem vehető komolyan” – kezdi, majd áttér a többi ígéret megcáfolására.

„Szokták azt is mondani, hogy a klorofill a vér tökéletes másolata, ezért kell sokat fogyasztanunk belőle, de természetesen ez sem igaz. A vérben lévő hemoglobin molekulában található 'hem' rész hasonlít a klorofill molekulához, tartalmilag azonban különbözőek. Ez így tehát egy olyan állítás, hogy az almafa és a mamutfenyő ugyanaz, mert mindkettőnek van törzse, ami hasonlóan henger alakú. A logikai bukfenc azonban az, hogy ha van ilyen anyag a szervezetünkben, akkor ebből nagy mennyiségben kell bevinnünk. Miért is? Szervezetünkben van például taurin. Igen, az energiaital hatóanyaga. Mégsem javasoljuk, hogy minden reggel taurinnal indítsuk a napot.”

Ezt követően Zsuzsa a klorofill méregtelenítő csodatulajdonságairól is beszélt.

A következő állítást sokszor megcáfoltam már, ez pedig a méregtelenítés és a szervezet megtisztítása. A méregtelenítést és a szervezet megtisztítását nem különféle bevitt vitaminok, vagy ásványi anyagok segítségével végzi a test, hanem csakis a maga kiválasztó rendszerén keresztül. Azzal tudjuk a méregtelenítést elősegíteni, hogy nem terheljük le ezt a rendszert. Tehát nem feldolgozott, könnyű növényi ételeket fogyasztunk, sok vizet, gyógyteákat iszunk, eleget alszunk, kerüljük a dohányzást.

Ha pedig már szóba került a klorofillon túli életmód, a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy ebben az esetben is érvényes a szabály, hogy egyetlen egészséges gesztus nem elég a tökéletes bőrhöz és a kockás hashoz. „Ha valaki reggel klorofillos zöld turmixot iszik, aztán pedig gyorsétteremben, cukrászdában folytatja a napot, nem várhatja a méregtelenítő csodahatást. Ugyanez igaz a fogyókúrára is” – magyarázta a dietetikus, aki szerinte összességében a klorofill fogyasztása sok rost és kiegyensúlyozott étrend mellett hasznos, ám csodákat csak ettől ne várjunk.