A múltkor utánajártam, mennyi szemetet termel egy átlagos nő egy hónap alatt a fürdőszobában, és a kis kutatómunkám után egy darabig még a sokk hatása alatt voltam. Nem azért, mert az eredmény egyértelműen TÚL SOK (ezt azért sejtettem addig is), hanem azért is, mert ehhez az iszonyatos mennyiségű fürdőszobai műanyaghoz bizony én is hozzájárulok(tam) nap mint nap a szépségápolási szokásaimmal.  

Akkor és ott eldöntöttem, hogy néhány dolgon azonnal muszáj változtatnom. Sajnos még nem élem hulladékmentesen a hétköznapjaimat, de azért elindult egy folyamat: elkezdtem házilag tisztítószereket gyártani (ezzel már rengeteg hulladéktól megszabadultam), 100%-ban kókuszból készült szivacsokat használok, megvettem a kimosható, nem vattából készült arclemosó korongokat, az elhasznált fogkefémet bambuszból készültre cseréltem, és olyan termékeket vásárolok, amiknek tudom, hogy könnyen újrahasznosítható, netán már újrahasznosított a csomagolása. Szóval igyekszem. Persze van még hova fejlődni, de már így is nagyon sokat nyertem. 

És ami a legfontosabb: azzal, hogy -a vászontáskán kívül- már a környezetvédelmi szempontot is bevittem magammal a drogériába, sokkal kevesebb, mondhatni 0 felesleges cuccot vásároltam össze az elmúlt időszakban. 

És végre nem a kielégítetlenség érzésével mentem haza, hanem egy sokkal jobb, büszke hozzáállással. Ez szerencsére nem csak nálam van így, a nagy átlag is bizonyítja, hogy a tudatosság boldogít: egy kutatás szerint minél több dolgot teszel a környezetért, annál egyértelműbben javul az önképed és az önértékelésed is. Én ezt határozottan érzem. 

De itt még közel sincs vége a pozitív listának: ha okosan csinálod, még spórolhatsz is azzal, hogy környezettudatosabb leszel a fürdőben. Régen én is ódzkodtam picit ettől az életmódtól, hiszen belém égett a tévhit, miszerint minden, ami környezettudatos, bio, öko, és társaik, az drága. És sok esetben tényleg így is van: a bambuszból készült fogkefe 1500 forint körül mozog, míg egy egyszerű, műanyag fogkefét akár párban is meg lehet venni 400 forintért. 4 darab, bambuszból készült wc-papírtekercset annyiért kapsz meg, mint 16 sima tekercset. A minden szempontból környezetbarát mosószer literenként kétezer forint körül mozog, míg az akciókban akár 900-100 forintért is megvehetsz egy liter hagyományos mosószert. Szóval sok esetben tényleg megvan az ára a dolognak. 

Mégis azt állítom, hogy én már egy csomó pénzt -és műanyagot- megtakarítottam a házilag összekevert tisztítószerekkel (minek padlótisztítót venni, mikor létezik ecet, szódabikarbóna, citromlé és teafaolaj), és a kimosható korongnak is lassan visszajön az ára (3 darabot vettem 990 forintért), hiszen nem vásárolok kéthetente műanyag zacsiba csomagolt vattakorongokat. De mondok jobbat: egy samponszappan ára 1000 forint körül mozog (még olcsóbb, mint jó pár sampon a boltban), és rengeteg használatra elég. Egy acél borotva 8-10 ezer forint, de soha többé nem kell műanyagba csomagolt, eldobható borotvákat venned, így egy idő után ennek is visszajön az ára. Egy tégely krémdezodor nagyjából 1200 forint, és sokkal tovább bírja, mint a fújós, környezetszennyező társaik. 

És ez még semmi: ha magadnak keversz ki minden arcmaszkot; környezetbarát, saját készítésű fogkrémre váltasz; kipróbálsz néhány házi tusfürdő-és sminkreceptet, és tudatosabban vásárolsz, te is rengeteg pénzt spórolhatsz.  

Mindezek mellett pedig még megannyi érv szól még a fenntarthatóság, a környezettudatosság támogatása mellett: egyrészt a természet, amit megvédesz azzal, hogy nem dobsz ki több műanyagot a kukába. Másrészt az az életérzés, ami ezzel jár. Harmadrészt, és ez a legfontosabb: ha egy ember változtat, több is fog. Hatással lehetsz a körülötted lévőkre az inspirációiddal, a házi receptjeiddel, beszámolóiddal, és azzal, hogy lelkesen véded a környezetet. Már egy kicsi tudatossággal is hatalmas eredményt lehet elérni - hidd el, jobb érzés lesz, mint felhalmozni azt a rengeteg teljesen felesleges műanyagot a fürdőben. 

Ha szeretnél még többet olvasni környezetvédelmi témákban ezeket a korábbi cikkeinket ajánljuk figyelmedbe: 

Ennyi szemetet termel egy átlagos nő egy hónap alatt a fürdőszobában​

Így termelj sokkal kevesebb hulladékot a fürdőszobában

Beauty-mániásként is simán lehetsz környezettudatos

Fürdőruha használt halászhálóból? 5 hazai márka, akik környezetbarát divatot teremtenek