A kanadai Lee Vosburgh 2015-ben indított kihívása ma már levédett brandként működik, a fiatal divatmániás lány ötlete ugyanis a maga egyszerűségével és játékosságával hatalmas durranás lett szerte a világon. Itthon is egyre többen vágnak bele a 10x10 ruhakihívásba, amit Magyarországon egyik elsőként a fenntartható divatról blogoló Mengyán Eszter próbált ki és dokumentált. De miről is van szó? Nos, kevés ilyen egyszerű recept van a világon, mindössze két hozzávalóra van szükség:

10 ruhadarab és 10 nap.

A lényeg pedig, hogy csak a kiválasztott tíz ruhadarabot viseld tíz napon keresztül. Szinte már-már túl egyszerűnek is hangzik? Sőt, lehet hogy most nevetve azt mondod, hogy: „de már így is igazából kábé csak tíz cuccot hordok a szekrényemből!” Egyrészt valószínűleg sokan érezzük ugyanezt, amit már önmagában is érdemes lehet tudatosítani és kicsit elgondolkozni azon, hogy akkor mégis minek állnak halmokban benne a nem hordott cuccok (erre egyébként itt találsz néhány magyarázatot). Másrészt a 10x10 kihívás annál azért kreatívabb, mint hogy hordd ugyanazt a nadrágot és a pulcsit másfél héten keresztül. A szabályok ugyanis a következők:

  1. Válassz 10 darabot a jelenlegi ruhásszekrényből!
  2. Ezeket állítsd össze 10 különböző szettbe!
  3. 10 napig ezeket a szetteket viseld!
  4. Élvezd, és ne vedd túl komolyan!

Vagyis itt nem csupán az a kihívás, hogy néhány napra ilyen aprócska szeletét hordd a gardróbodnak, hanem az is, hogy a kiválasztott darabokat kreatívan használd. És ez az igazán izgalmas része a challenge-nek. Hiszen már önmagában sokat tanulhatsz arról, mi van a szekrényedben és hogyan szoktál öltözni, mikor kiválogatod előre, hogy mi is lesz ez a tíz darab. 

gardrobtisztitas.jpg

Ilyenkor érdemes először figyelembe venni, hogy milyen idő várható a kihívás tíz napjában. Arra is gondolnod kell, hogy milyen programjaid lehetnek ebben az időszakban, és azokra milyen szettekben illik/szeretnél menni. Valamint ne feledkezz meg arról sem, hogy a kiválasztott darabokat hányféleképpen lehet hordani, és miként lehet egymással variálni.

A tervezgetés végeredményeként simán ott találhatod magad azzal a helyzettel, hogy bizony a szekrényed sokkal több szuper és sokoldalú darabot rejt, mint gondoltad volna, nem mellesleg pedig sokkal jobb stylist vagy, mint hitted magadról.

Ha most már el is kezdet összeállítani a tíz ruhát a fejedben, talán felmerül benned a kérdés, hogy de mi van a bugyikkal, zoknikkal, cipőkkel, kabátokkal és kiegészítőkkel? Mint azt a négy pontból álló szabály is kimondja: ne vedd túl komolyan! Annyira kezeld szigorúan a tízes kikötést, amennyire jól esik. Ha túl soknak érezd, hogy csak egy kabátlehetőséged legyen tíz napra, vagy nem akarsz kettőt is elhasználni a tízből cipőkre, akkor elsőre azokat még ne számítsd bele!

Ahogy a fehérneműk esetében is egyfelől ott van a lehetőség arra, hogy naponta kézzel kimosd őket, ám ha ez neked nem komfortos, akkor ezeknek sem kell a tízes keménymag részét képezni. A lényeg, hogy játssz, teszteld magad és ismerd meg jobban a szekrényed! Nemcsak azon fogsz meglepődni, mennyi felesleges ruhád van, de azon is, hogy milyen szuper szetteket lehet kreálni a már meglévőkből. Innen máris könnyebb lesz belevágni a nemvásárlós kihívásba is!