Bár már egy jó ideje sokkal előbb megyek turizni, mint plázázni, azért néha előfordul, hogy kell egy speciális cucc, és emiatt az új ruhákat böngészem inkább. De sajnos nem egyszerű kiszűrni azokat a darabokat, amiket valóban viselni és fogok,  és nem úgy végzik, hogy vagy elajándékozom, vagy többé nem veszem fel őket. 

Egy menő bolt próbababái között a jó fényviszonyok, az outfitek és a körítés mind-mind ügyesen vonják el a figyelmedet arról, hogy valójában az adott darab, amit kinéztél magadnak, egy fabatkát sem ér. 

Vagy azért, mert rossz az anyagösszetétele, vagy azért, mert borzasztóan hamar ereszti ki a színét, vagy azért, mert amint hazaviszed, már gyűrötten veszed ki a táskádból, vagy azért, mert irritálja a bőrödet. Vagy még ezer másik ok miatt. Egy dolgot biztos tehetsz ezek ellen: ne hagyd elvakítani magad az akciók és a színes cuccok között, és vásárolj tudatosabban! Ezekkel a tippekkel már a boltban rájöhetsz, hogy érdemes-e megvenni azt a pulcsit, vagy csak az “itt és most” miatt olyan vonzó. 

1. Kezdd a címkénél! 

Akármennyire is tetszik a ruha, muszáj megnézned, miből készült! Engem régen nem érdekeltek ezek a dolgok, és nem csoda, hogy a cuccaim felét maximum edzeni vettem fel a végén. A címkéből rengeteg mindent megtudhatsz: hogy milyen anyagból készült az adott darab, hogyan kell bánni vele és azt is, hol gyártották. De a legfontosabb ezek közül az anyagösszetétel: a természetes textilek (mint például pamut, vagy lenvászon) szuper választások, de a poliészterből, akrilból, spandexből és társaikból szőtt ruhákat nem biztos, hogy szeretni fogod. Maximum akkor, ha sportcuccot keresel – de még itt is érdemes odafigyelned arra, hogy minél kevesebb szintetikus alapanyagból készüljön az a nadrág. 

Nemcsak neked rosszabb, ha műanyag cuccokban járkálsz, hanem a környezetnek is: egy mosással ugyanis rengeteg mikroműanyagot engedsz a természetes vizeinkbe, ha pamutpóló helyett poliészterből készültet választasz. 

És még egy apróság: hiába puha, hiába szép és hiába természetes a tapintása, a cetlit akkor is csekkold le! Vettem már “lenvászon” inget, és csodálkoztam, miért nem hat semmilyen dezodor sem, amikor felveszem... Kiderült, hogy az egész tiszta műanyag volt, csak ügyesen rakta össze a gyártó, én meg bedőltem a kamunak. 

2. Biztos, hogy jó a mix? 

Quartz egyik cikke szerint hiába gondolod, hogy egy kevert anyagösszetételű ruha jó választás (hiszen a hónaljánál pamut, a karod tetején pedig vízlepergető), sok esetben ez pont a tartósságát rövidíti meg. Ha belegondolsz, logikus: minden anyagnak más mosásra van szüksége, és minden anyag mást bír - így viszont többféle textilnek kellene egyszerre, ugyanolyan mértékben “kopnia”. 

3. Tapogass nyugodtan 

Ugyanebben a cikkben van egy tipp, amit már én is jó ideje alkalmazok: szépen áttapogatom a ruhákat már azelőtt, mielőtt megnézném a címkéjüket. Ha alaposan odafigyelsz, tuti, hogy érezni fogod, melyik a jobb minőségű pulcsi, aztán a leírás is segíthet. De ha szúr, kényelmetlen, merev vagy dörzsöl, hagyd inkább a boltban, akármilyen jól is néz ki! Nincs olyan, hogy “majd két mosás múlva” szebb, meg jobb érzés lesz.

Ne köss kompromisszumot, így sokáig élvezheted a kedvenc darabjaidat!

4. Milyen a varrása? 

Ez is marha fontos, ha jó cuccokat szeretnél kifogni. Akár egy menő márka butikjában, akár egy nagy áruházban vásárolsz ruhát, mindkét helyen előfordulhat, hogy egysoros varrásokkal találkozol. Ezeket a cuccokat jobb, ha elengeded. Most még cuki, de két-három viselés után elkezd kijönni belőle a cérna, te meg csak húzod, addig, amíg egy lyuk nem lesz rajta, vagy tök hülyén nem néz majd ki. Hidd el, nem éri meg! Az igazán strapabíró varrás viszont fél siker. 

5. Mászkálj, ülj le, állj fel 

Adj időt annak a gatyának, hogy igazán megfogjon! Ha lehet, csinálj benne jó sok guggolást, hogy rájöhess, mennyire gyűrődik, mennyire strapabíró, és mennyire kényelmes. Amennyiben igazán hosszútávra keresel nadrágot, nem elég, hogy állva passzol és egész jó érzés - sétálni kell benne és minden olyan tevékenységet kipróbálni, amit átélhetsz majd vele.

Apró tipp: ha már a fülkében fura hangokat ad ki a textil, és kényelmetlen fel- és levenni, inkább keresgélj tovább! 

6. Nem fontos az ára, de azért mégis 

Egy dolog biztos: a minőség pénzbe kerül, ám nincs kőbe vésve, hogy ami drága, az minőségi is. Rengeteg boltban árulnak horror összegekért ugyanolyan poliészterből készült, gyenge varrású kabátkákat, mint amiket a fast fashion leghíresebb képviselői tesznek ki a kirakatba. Magyarul, ha túl olcsó a cucc, az legyen gyanús, ám ha nagyon drága, az még ne legyen megnyugtató!