Nemrég írtam arról, hogy miért ajánlott inkább képzett oktatóval belekezdeni a jógagyakorlásba, és ha úgy döntöttél, hogy belevágsz, szerintem ezekkel az óratípusokkal érdemes kezdened. Én 5 éve jógázom és idén nyáron végeztem el egy 200 órás oktatóképzést, úgyhogy saját tapasztalatból is írok.
 
Mindenekelőtt a „kezdő” besorolást keresd az óráknál, és tudom, sokat számít az is, hogy épp mikor érsz rá és melyik órára érsz oda, de hidd el, hosszú távon az alapoktól felépített gyakorlásnak lesz meg az igazi gyümölcse.
 
Hatha jóga
 
A hatha az ősi, tradicionális jóga, minden egyéb jógairányzat alapja. Egy ilyen órán statikus ászanák (jógapózok) vannak, általában 5 mély légzésig kitartva. Ennek is többféle változatát találhatod az órarendekben, például hatha flow vagy dinamikus hatha, de ezekhez már azért jobb kondíció, illetve az alap gyakorlatsorok ismerete is szükséges. A legjobban tehát a kezdő hathával jársz.
 
 
Iyengar jóga
 
B.K.S. Iyengar indiai jógamester nagy szerepet vállalt abban, hogy a jóga itt Nyugaton is népszerűvé váljon. Hazánkban az Iyengar oktatóképzés az egyik legszigorúbb, az oktatóknak többéves képzést kell elvégezniük. Ennek az irányzatnak is több szintje van, kezdőként az 1-es szintet keresd. Itt is statikus ászanák vannak, és az oktató nagyon nagy figyelmet fordít arra, hogy a gyakorlók helyesen vegyék fel a pózokat. Ehhez sokszor eszközöket, pl. jógatéglát, hevedert vagy széket használnak, és egyénre szabottan könnyítést is javasol a tanár, ahol szükséges.
 

 

 
Stresszoldó jóga
 
Ez egy lágy, könnyed óratípus, tökéletes arra, hogy egy hosszú nap végén kiereszd a gőzt. Kellemesen, gyengéden átmozgat, lenyújt, és sokszor gyertyafénnyel, füstölővel is rásegítenek az ellazulásra. 
 

 

 
Gerincjóga
 
Ha a hátfájásod, illetve az ülőmunka kompenzálása miatt kezdesz bele a fizikai jógagyakorlásba, mindenképpen ezt az óratípust ajánlom. Itt a gyógytornából vett elemeket is beleszőnek a gyakorlatsorokba, és a fókusz a prevención van, tehát a gerinced egészségének megőrzésén. Ebből is van dinamikus irányzat, de előtte inkább néhány kezdő órára menj el.
 

 

 
Yin jóga
 
Ez egy nagyon különleges jógastílus, főként passzív pózokból áll, és sokkal kevesebb ászana van egy ilyen órán, mint bármelyik másikon. Egy-egy pózban hosszú percekig (általában 5-8 percig) időznek el a gyakorlók, ami lehetőséget ad a teljes ellazulásra. Itt inkább a nyújtáson, csípőnyitáson van a hangsúly, de azért az elmét és a türelmet rendesen próbára teszi a több percig tartó mozdulatlanság és nyújtás. 
 

 

 
Én tehát azt javaslom, ezekkel az óratípusokkal kezdd, de természetesen minden egyénfüggő. 
 
Még néhány jó tanács útravalóul: 
 
  • Gyakorlás előtt legalább 2 órával már ne egyél semmit.
  • Ne igyál közvetlenül az óra előtt, és közben sem, mert csak lötyögni fog a hasadban a folyadék.
  • Mezítláb ajánlott gyakorolni, és bár a jógamatracokat letisztítják a stúdiókban, a legjobb, ha viszel magaddal egy erre a célra szánt jógatörölközőt, amit ráteríthetsz.
  • Kényelmes, ne túl bő ruhában menj, és készülj fel arra, hogy vannak előrehajló pózok, amikor egy bő póló a nyakadban köt ki.
  • Egy jógaórán bármi megtörténhet: annyira elernyedhetsz, hogy megindulnak a szelek, de ez teljesen természetes. Mástól is hallhatod, de fontos, hogy csak magadra figyelj és ne érezd magad kellemetlenül emiatt.