Lassan 5 éve jógázom, a nővérem még régebben kezdte, és mindketten végzett oktatók is vagyunk, ezért a következő tanácsokat tényleg tapasztalatból írom. A legfontosabb, hogy a jóga egy fantasztikus dolog, és ha valaki túllendül a kezdeti nehézségeken, akkor nagyon sokat kaphat tőle. Ha fontolgatod, hogy belekezdesz, akkor egyáltalán nem mindegy, hogyan teszed meg az úton az első lépéseket.
 

A pózok helyes kivitelezése

Rengeteg kezdő jógás videó van a neten, és tényleg nagyon szuperül elmondják, hogy mit hogyan tarts, és mit kéne érezned a testedben, de tapasztalatból állítom, hogy amiről azt hiszed, jól csinálod, egyáltalán nem biztos, hogy úgy van. Hiába a tükör és a szóbeli instrukció, sajnos sokszor nem érzi „jól” az ember a testét. Egy oktató kiigazítja a pózod, ami azért nagyon fontos, mert egyáltalán nem mindegy, hogyan áll a csípőd, a térded, vagy épp a vállad, és ha rosszul rögzül be egy-egy testtartás, hosszú távon deformálódást és fájdalmakat okozhat.
 
shutterstock_579810109 (1).jpg
 
Az egészségi állapotod
 
Jó esetben minden csoportos jógaóra úgy indul, hogy az oktató megkérdezi, van-e valakinek bármilyen sérülése vagy fizikai/egészségügyi problémája. Ez azért nagyon fontos, mert bizonyos pózoknál módosítási javaslatokat tud tenni egyénre szabottan, hogy ne súlyosbodjon az állapotod, sőt, inkább javuljon. Ez gerincsérv, térd- vagy vállproblémák, szívbetegségek és magas vérnyomás esetén különösen fontos, amire egy YouTube-videóban nem feltétlenül hívják fel a figyelmed.
 
A légzés
 
Persze, a legtöbben főként fizikai gyakorlásként tekintenek a jógára, jobb esetben stresszoldó módszerként is, de ez a rendszer egyszerűen elválaszthatatlan a légzéstől (és még számtalan mástól is, pl. meditáció vagy az ún. jógikus életmód, de a kezdők először az ászanákkal, azaz pózokkal ismerkednek meg). 
 
A légzés szabályozása nélkül a pózok kb. csak 10%-ban tudják kifejteni jótékony hatásukat,
így ha nem figyelsz erre, hiába gyakorolsz már régóta, nem fogsz nagy változást érezni. Egy jógaórán jó esetben megtanulhatod a jógalégzést, és az oktató is jelzi, hogyan kell lélegezni az egyes pózoknál és gyakorlatsoroknál – persze ezt egy videóban is elmondják, de az alapokat mindenképp érdemes az oktató személyes jelenlétével elsajátítani.
 
A személyes fejlődés
 
Sokan azért hagyják abba a jógázást, mert nincsen sikerélményük, nem érzik/látják a fejlődést a testükön. Bár nem ez kellene, hogy vezéreljen, itt nyugaton azért teljesen máshogy szocializálódtunk, úgyhogy nem baj, ha az elején mégis ez motivál. Azt azért elárulom, hogy heti 1-2 alkalomtól nem fog látványosan formálódni a tested, persze stresszoldásnak, átmozgatásnak szuper, de csodát ne várj.
 
shutterstock_515885956 (1).jpg
 
Az otthoni gyakorlásnak az a hátulütője – legyen szó bármilyen testmozgásról –, hogy ha nem vagy elég elhivatott és kitartó, könnyen „elkummanthatod” a nehezebb részeket, vagy csak félgőzzel csinálod az egészet. Egy csoportos órán,  vagy magánórán az oktató ezt nem hagyja, és átélheted, milyen is egy igazi jógaóra – ezzel pedig ráérezhetsz az ízére, így később már az otthoni gyakorlásodon is ezt az érzést fogod keresni.
 
Mennyi idő alatt sajátíthatóak el az alapok?
Nem lehet általánosítani, hogy kinek mennyi időre van szüksége az alapok elsajátításához, de ha rendszeresen jársz - mondjuk legalább heti kétszer -  jógaórára, érezni fogod, ha már magabiztosan mennek a kezdő pózok.
Azt javaslom, keresd mindig a „kezdő” besorolást a jógastúdiók órarendjeiben, és egy hatha típusú órával indíts.
Már szintre minden hétre jut egy-egy kezdő jógatanfolyam, ami mondjuk 4-8 alkalmas vagy egy hétvégés, és ezek tényleg nagyon jó alapokat adnak az otthoni gyakorláshoz. Hamarosan írok egy cikket arról is, hogy kezdőként mire számíts a jógaórákon, hogy ne érjen meglepetés és ne menjen el a kedved tőle, illetve arról, hogy mi jellemzi a legnépszerűbb irányzatokat.
Ha már megvannak az alapok, tényleg lehet kísérletezgetni otthon a Youtube-videókkal, de az elején mindenképpen olyanokat keress, amit „Beginner” vagy „Basic” jelzővel láttak el – hidd el, ezekben is lesznek olyan gyakorlatok, amik kihívást jelentenek majd. Mutatok pár videót, amikkel érdemes lehet indítani:
 
1.

2.

3.