Lassabban öregszünk

Ahogy a BrightSide cikke is rámutat, az evolúcióval haladva egyre hosszabbodik az életciklusunk, tolódnak el az életkorok. Míg 200 éve egy 50 éves ember már simán öregnek számított, addig ma már maximum középkorúnak tarjuk, aki előtt még nagyon sok idő van, hogy élvezze az életet. Ha pedig egy J.Lo típusú ötvenéves gondolunk, akkor már 25 esztendősen is matuzsálemnek érezhetjük magunkat a fotója láttán, de a lényeg, hogy a biológiai öregedés generációról generációra lassul, így a fiatalabbak hosszabban tűnhetnek fiatalnak, mint az elődeik (és akkor még arról nem is beszéltük, hogy jelentősen pedig csak háromszor öregszel az életed során).

Egészségesebb az életmódunk

Míg a szüleink egy olyan korban voltak fiatalok, mikor a dohányzás menőnek és sikkesnek számított, addig ma már sokkal kevésbé elfogadott és széles körben elterjedt ez a nézet. Nagy valószínűséggel édesanyád a te korodban (még) dohányzott, ám kisebb az esély arra, hogy te is élsz ezzel a szenvedéllyel, vagy legalábbis olyan aktívan dohányzol, mint tette ő anno. (Ha pedig leszokóban vagy itt van ehhez egy szuper pro tipp tőlünk, ami még rendesen inni is megtanít.) Ezt persze nem a (füstmentesebb) levegőből vesszük, egy három évvel ezelőtti brit tanulmány mutatta ki, hogy

míg 2010 minden negyedik 24 év alatti cigifüggő volt, addig 2015-ben már csak minden ötödik. 2017-ben pedig a 24 év alattiak 70 százaléka vallotta azt, hogy még nem is próbálta ki soha a cigit, szemben a 1974-es adattal (mikor ezt mérni kezdtek), mikor a fiatalok 46 százaléka nem gyújtott rá soha 24 éves kora előtt.

Jobbak a kozmetikumainak

Hasonlóan a dohányzáshoz, az anyáink fiatalságát meghatározta a „minél barnább vagy, annál vonzóbb vagy” trend és sokkal kevésbé volt bevett szokás fényvédőt használni. Sőt, akár még cikinek is számított. Pedig ma már tudjuk, hogy a konkrét egészségügyi kockázatokon túl, az öregedést, ráncosodást is felpörgetik a napfény káros sugarai. Szóval egyrészt mi magunk is sokkal jobban figyelünk erre, mint tetté ők, másrészt a kozmetikai ipar is, így egyre több az eleve fényvédővel ellátott termék.

anyalanyabent.jpg

Később vállalunk gyereket

Bár van olyan friss tanulmány, ami azt állítja, hogy egy nőnek minél több gyereke van, annál lassabban öregszik, azért ez külsőre ritkán tűnik így. A gyerekvállalás sok szempontból meglátszódhat egy nő külsején. Nem, nem csak sobertnorberti értelemben, hanem kialvatlanabb, kevesebb ideje van magára, nem mellesleg hatalmas felelőssége van, ezek miatt pedig nyúzottabbnak tűnhet. Nos, ha a te édesanyádnak a te korodban volt már legalább egy gyereke, pláne ha még pici is, akkor az valószínűleg meglátszott rajta.

Ritkábbak a fizikailag megterhelő munkák

Már sokszor egészen máshogy választunk szakmát, mint a szüleink és jellemzően inkább szeretünk valamilyen főleg szellemi, de legalább nyugis pénzkereseti lehetőséget találni, amiben kiteljesedhetünk.

Plusz a munkaerőpiacon is jó pár változás állt be, ha szerencsés vagy, olyan helyet találsz, ahol se mentálisan, se fizikailag nem terhelnek le annyira, hogy az a külsődön is nyomot hagyjon.

Lassabban növünk fel

Ez egy kicsit szinte az összes előző pontot magában foglalja. Egyszerűen ma már sokszor jóval tovább maradunk gyerekek és élvezzük a mama-hotelt, mint tették azt az elődeink. Manapság már nemcsak az nem skandalum, ha az ember lánya még nincs férjnél és nem szült gyereket 30 éves korára, hanem az is egyre megszokottabb, hogy a húszévesek a saját család alapítása helyett, még otthon laknak. Később kezdünk dolgozni, később vállalunk nagy felelősséget, mindezek pedig fiatalabban is tartanak minket.