Persze már az elején le kell szögeznem: olyan szempontból szerencsés vagyok, hogy viszonylag sokáig nem igazán látszott meg a testemen, hogy összevissza, nem túl egészségesen ettem és nem is sportoltam. Így elég nagy volt az arculcsapás, mikor 25 évesen nemcsak „egészségesen kikerekedtem” olyanra, hogy a nagymamám szerint pont jól néztem ki (szóval, tényleg meghíztam), hanem azzal is szembesülnöm kellett, hogy ebben a korban már nem tudom az egy-két napig koplalok, akkor visszafogyok módszert alkalmazni.

Ekkor döntöttem el, hogy muszáj változtatásokat bevezetnem az életembe, mert a hiúságom hisztérikusan zokogott minden alkalommal, mikor megláttam magam egy fotón (tükörben az ember sokkal ügyesebben tekergeti úgy magát, hogy jobban nézzen ki). Nem volt könnyű rászokni az új rutinokra, sőt, egy csomó dolgot nem is sikerült beépítenem az életembe, de azokat, amiket igen, ajánlom másnak is.

1. Kezdj el sétálni!

Biztos, te is millió helyen olvastad már, hogy napi X perc séta legalább annyira hasznos, mint az edzőteremeben gyúrni. Azt nem tudom, hogy ez mennyire igaz, arról viszont vannak első kézből tapasztalataim, hogy tényleg mennyire jó dolog gyalog menni ide-oda.

Először csak rövid távokat iktattam be minél sűrűbben a napjaimba (például két villamosmegállót sétáltam le), és hamar rájöttem, hogy a szabad levegőn, zenével a fülemben mászkálni elég meditatív dolog.

Mivel pedig éreztem, hogy nemcsak a testi, hanem a mentális egészségemnek is jót tesz, abszolút rászoktam arra, hogy amennyit csak tudok munkába menet és jövet sétáljak (hisz, kinek van ideje még ezen túl is nekilátni sétálgatni?). Ma már simán 30-40 perces utakat tervezek be a napjaimba, és ugyan soha nem mértem centivel, hogy ettől mennyit karcsúsodott a combom, az biztos, hogy vastagodni nem vastagodott tőle.

2. Találd meg a sportod!

Mikor az ember egészségesebb akar lenni és formába szeretné hozni magát, alap hogy elkezd valami rendszeres és intenzív testmozgást végezni. Ilyenkor utánanéz, utánakérdez és ezerféle legjobb tanáccsal látják el, amitől úgy érzi, ha nem pont az ajánlott edzésformákat végzi, akkor tök felesleges, amit csinál.

De ha utálod az ajánlott sportot, akkor nincs értelme az egésznek, hiszen ebből lesznek a kezdeti lendület elfogyásával az otthon porosodó, soha fel nem használt bérletek.

Ám amennyiben megtalálod azt az edzést, ami tetszik és jól érzed magad közben, akkor nem számít, hogy nem ez a legintenzívebb zsírégető, alakformáló, izomnövesztő sport, mert hosszú távon igen is látni fogod magadon az eredményt. Nekem például pár hónapnyi rendszeres gerinctornától már érzékelhető hasizmom lett. De neked lehet, hogy más válik majd be, sőt, vélhetően többször belefutsz majd abba, hogy valamit kipróbálsz, kicsit tetszik is, de végül nem jön be. Megtalálni a neked megfelelő sportot nem egyszerű és nem csalódásmentes folyamat. Onnantól kezdve azonban, hogy megvan, könnyebben fognak menni az olyan dolgok, mint először heti egyszer eljárni és azt később két vagy több alkalomra emelni.

3. Nasizz okosan!

A mozgásnál sokkal nehezebb étkezés terén bevezetni változásokat. Nekem legalábbis ez jóval nagyobb kihívás volt és még most is az.

Arra a mai napig nem tudtam rászokni, hogy zöldségeket rágcsáljak, ha napközben valami harapnivalóra vágyom. Azt viszont már sikerült bevezetnem, hogy az esetek jelentős részében ne csokit-csipszet-kekszet toljak magamba ilyenkor, és ne is utáljam, hogy nem ezt teszem.

Nekem az előbb említett szentháromság lecserélésére a magvak váltak be. Lehetőleg az olyan mixek, amikben van valami szárított gyümölcs is (ami nem mazsola! #teamutálomamazsolát), mert az édes ízről nem hiszem, hogy le lehet, és van értelme teljesen lemondani. Egy új szint, mikor sikerül rászoknod arra, hogy rendszeresen zabpelyhet egyél, mert tényleg tök jól eltelít és egészséges is. Az igazán menők natúr joghurttal, gyümölccsel és talán némi mézzel eszik, én még ezen a szinten nem tartok, csak gyümölcsjoghurttal tudom megenni ezt a fűrészport, de biztos vagyok benne, hogy már ez is egy újabb lépcsőfok a boldogabb test felé.

4. Legyél néha felelősségteljes felnőtt ember

Talán ez a legnehezebb pont, és ez az amiről a legritkábban beszélnek: hogy egyszerűen néha tényleg meg kell emberelni magad, és nemet kell tudnod mondani magadnak.

Ilyenkor kell nem megvenni hajnali egykor a gyroszt (ami attól mert van benne zöldség, még nem szuperegészséges) és inkább levenni egy csomag mogyorót a polcról, az olcsóbb és nagyobb zacskóban figyelő sajtos csipsz helyett. A jó hír, hogy erre a felelősségteljes felnőttködésre is rá lehet kattanni! Hiszen minden egyes alkalommal, hogy sikerül egészséges döntést hoznod, lélekben és fizikailag is veregetheted vállad, kioszthatod magadnak a piros pontot, és az ember szeret ilyen elismerést kapni.

De persze ez sem fog mindig sikerülni és nem is kell. Ha csak az esetek felében összejön, már azzal is nagy lépést tettél az egészségesebb életmód felé, nem is beszélve arról, hogy sok ilyen pici, de szigorú döntés vezet majd végül ahhoz, hogy elégedett(ebb) legyél, mikor meglátod magad egy fotón.