Hogy érezd, mennyire komolyan gondolom a filmnézés közbeni megfiatalodást: az ország egyetlen teanagykövetéhez fordultam tanácsért. Varga Marianna teaszakértő és a Kamélia kert tulajdonosa egy rövid visszatekintéssel kezdte a felvilágosításomat. 

„Kínában már 5000 éves múltja van a teafogyasztásnak. A kínai orvoslás minden bajra tud egy-egy teatípust javasolni, sőt, jóval később, mikor Európába is bekúszott a teafogyasztás, patikákban, grammra kimérve árusították őket, mint a gyógyszereket.”

Szépítő hatásúnak egyrészt a magas antioxidáns-tartalma miatt tartják, ami gátolja a bőr öregedését, másrészt a vízhajtó hatása miatt, ami által gyorsabban távoznak a méreganyagok a szervezetből, így javul a vízháztartás és feszesebb lesz a bőr.

 - magyarázza a szakember, aki azzal folytatja, hogy ez az állítás különösen igaz a fehér teára, mivel annak a legmagasabb az antioxidáns- és vitamintartalma. (Ez annak köszönhető, hogy ezeket a teákat a legfiatalabb, tavaszi levelekből készítik.)

Mivel eddig kezdőként legfeljebb a szupermarketek polcairól vettem le a legszebb csomagolású teákat, érdekelt, hogy a szálas tea tényleg annyival hatásosabb-e, mint a filteres változat. A szakértő válasza egyértelmű volt, ráadásul még környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vett, ami, bevallom, nekem eszembe sem jutott.

teakm.jpg

„Mindenképp szálas teát javaslok! Egyrészt óriási minőségbeli különbségek vannak filteres és szálas között, hiszen a filterbe aprított, vagy tört levéldarabok, törmelékek kerülnek a szép, egészséges, ép levelekkel szemben. Másrészt egy csésze tea kedvéért nagy mértékben terhelik a környezetet a teagyárak, ahol filteres tea készül.”

Papírba csomagolják a leveleket, amit hipóval fehérítettek ki előzőleg, cérnával, fém kapoccsal és megint papírral látják el, amit ragasztóval ragasztanak össze, a filtereket becsomagolják színes, nyomott dobozokba (ami növeli a költségeket), majd az egész dobozt műanyag fóliával vonják be. Nyolc felesleges és környezetterhelő lépés. Míg a szálas teával annyit teszünk, hogy egy kanálnyit leöntünk meleg vízzel, és már fogyasztjuk is.

Marianna szerint viszont csupán az, hogy alkalmanként megiszunk egy-egy csésze fehér teát, még nem jelent megváltást.

„A fehér tea mellett a zöld és fekete tea is nagyon egészséges, így inkább a rendszerességre tenném a hangsúlyt. Vagyis mindegy, hogy milyen teát fogyasztunk, csak igyunk minden nap legalább egy csészével ahhoz, hogy a hatása érződhessen. Csak ezzel a rendszerességgel érhetjük el, hogy a bőrünk feszesebb, a szemfehérjénk fehérebb, és a hajunk fényesebb legyen.”

Sőt, Mariannának még arra is van szuper tippje, hogyan használjuk fel a már elhasználtnak vélt tealeveleket.

Ha elkészítünk egy csésze teát, ne dobjuk ki az ázott leveleket, hanem a fürdőszobában leheljünk beléjük új életet. A fekete tea levelek kiválóan eltüntetik a szem alatti sötét karikákat, ha pakolásként használjuk, a zöld tea pedig nagyszerű arctonik zsíros, pattanásos bőrre. Ha pedig hajmosás után teával öblítjük le a hajunkat, fényesebbé és élettel telibbé tehetjük a sörényünket. Fehér és zöld teát szőke hajúak, fekete teát pedig a barnák, feketék használják öblítésre.

Ha kíváncsi vagy, hogy a zöld és fehér teán kívül melyik teáknak van még szépítő hatásuk, ebből a cikkből megtudhatod!