Az első és legfontosabb spolier a témában: nincsen egyetemesen elfogadott nézet azzal kapcsolatban, hogy a melltartó viselése egészséges vagy káros. HUH! Annak pedig, hogy nem lehet ilyen határozott kijelentést tenni, többek között az az oka, hogy minden nő és minden mell más, ennek köszönhetően pedig egyszerűen van, akinek tényleg minden szempontból ideálisabb, ha nem hordja a merevítős fehérneműt, másnak viszont pokol lenne az élete nélküle. Gondolj csak például a múltkori cikkünk főszereplőjére, Erikára, aki mellkisebbítés után is C-kosart hord. Nem kell ahhoz tudósnak lenni, hogy az ember értse, ilyen adottságokkal például kész kín lenne az élete, ha nem lenne extra segítsége a ruhája alatt.

És ha már tudósok: érdekes módon, bár számos helyen találhatsz okoskodó cikkeket arról, hogy miért rettentően káros az egészségedre a melltartó, valójában a tudomány ezt így konkrétan nem mondja ki. Sőt, egyetlen komolyabb tanulmányra bukkantunk csak a témában, a Medical Daily idéz egy 2013-as francia publikációt, ami az egészség és a melltartóviselés kapcsolatát vizsgálta. Jean-Denis Rouillon professzor 15 éven keresztül készített megfigyeléseket azzal kapcsolatban, hogy veszítenek-e a feszességükből a mellek a fehérnemű viselésétől.

giphy.gif

Ő egyébként valóban arra jutott, hogy annak aki korán kezdett melltartót hordani, nagyobb eséllyel ereszkedett meg később a melle. De ettől még ne dobd ki most azonnal az összes melltartódat, Rouillon ugyanis csak 35 évnél fiatalabb nőket vizsgált, és azt is elismerte: idősebb korban nem valószínű, hogy a mellek visszanyerik a feszességüket, ha egyik pillanatról a másikra kiszabadulnak.

Szóval, konkrét, tudományosan megalapozott választ nem lehet arra adni, hogy most akkor jó-e, hogy hordjuk a melltartót, vagy sem, hiszen annyira nagyon egyénfüggő a dolog, de ha te játszol már a gondolattal, hogy csatlakozol a szabad mellbimbó mozgalomhoz, akkor pár - szigorúan nem tudományos! - megerősítést tudunk adni emellett.

- A nyári ezer fokban a verejtékező melleid nem lesznek egy összeizzadt melltartóban.

- Egész nap élvezheted a “végre levettem a melltartót” érzést.

- Pénzt spórolhatsz azzal, ha leállsz a melltartó viseléssel és vásárlással.

- Nem kell többé hosszú perceket eltöltened a tükör előtt azzal, hogy szépen elrejtsd a pántot, ami egy másodperc múlva úgyis újra előbújik.

- És igen, ha sikerül túllépned azon, hogy mit gondolnak mások és jól tudod érezni magad nélküle, az bizony hatalmas önbizalomnövelő lehet.

Tehát, ha most kicsit kedvet kaptál ahhoz, hogy bevállald a melltartómentességet, akkor hajrá! Hiszen ebben is az az egyik legjobb dolog, hogy a csakis a te döntésed. Ha tetszik nélküle az élet, akkor nem kell felvenned többé, ha pedig kényelmetlenül érzed magad nélküle, bármikor visszaveheted. Szabad mellek és szabad választás!