Belátom, ahhoz, hogy az internet népe felkapja a fejét egy új trend hallatán, már igencsak nagyot kell villantani. Az ingerküszöb magas, ellenben az a bizonyos kerítés alacsony, így nem csoda, hogy a madárkakis arcmaszktól kezdve a dugóhúzóként funkcionáló műkörmökig tele a világháló - finoman szólva is - „bolondos ötletekkel”. Ezeknek egy része szerencsére teljesen ártalmatlan, így azon kívül, hogy jót mosolygok rajtuk, nem agyalok túl sokat a létjogosultságukon. A legújabb, interneten keringő trend mellett viszont már nehezen megyek el, mert nemcsak teljesen értelmetlen, hanem még veszélyes is.

 A „nagy ötlet” lényege, hogy emberek különböző mintájú matricákat ragasztanak magukra, amik egy kis napozás után halványan körvonalazódnak, pont úgy, mint ahogy strandolás után a fürdőruha csíkja is meglátszik. Eddig még ártalmatlannak is tűnhetne a dolog, viszont megmutattam a képeket a bőrgyógyásznak, aki már kevésbé volt elnéző a fotók láttán.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

K A J C A S É N (@caseka) által megosztott bejegyzés,

Dr. Solymosi Ágnes szerint ugyanis a képeken látszik, hogy a minták nem a tudatos fényvédelem melletti barnulás eredményei. „Hasonló mintázatot akár 50 faktoros naptej használata, és fokozatos, több napig, vagy hétig tartó óvatos napon tartózkodás mellett is el lehet érni. Ezeken a képeken viszont látszik, hogy itt a bőr leégett, és az illetők valószínűleg egy nap alatt érték el ezt a hatást."

Ezzel a trenddel az a baj, hogy a leégett bőr hamar meggyógyul, a sérülésnek látszólag nem marad nyoma, és az ember el is felejti a leégéssel járó kellemetlenségeket. A bőr viszont nem felejt.

 A dermatológus szerint ez különösen a gyerekekre vonatkozik, mivel a fiatalkori leégés növeli a legjobban a felnőttkori melanóma esélyeit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HIT RADIO 104.7 (@hitradio104.7) által megosztott bejegyzés,

A doktornő állítását pedig statisztikák is igazolják.  „Az elmúlt 10 évben csaknem megduplázódott Európában a melanómás esetek száma, és míg korábban inkább az idősebb, 60-70 év körüli korosztályt érintette a betegség, addig mára egyre nagyobb számban fordul elő a 40-50 éves korosztályban, sőt, a náluk fiatalabb korban is” - mondja.

Szóval, miközben Európában megduplázódott a melanómás esetek száma, fiatalok jó ötletnek tartják, hogy kis napocskákat égessenek a bőrükbe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FunTanTattoo (@funtantattoo) által megosztott bejegyzés,