Vannak tipikusan a nagymamától tanult öltözködési berögződések, mint például az is, hogy nyáron fehéret kell hordani, mert az hűt, szemben a feketével, amiben a drága csepp kisunoka hőgutát kap. Ezzel a ténnyel növünk fel, ám mikor már a gondolkodó és kíváncsi fázisba lépünk, akkor jó eséllyel rákérdezünk arra, hogy: de miért? A válasz pedig baromi logikus(an hangzik): mert - ahogy azt mindenki tudja - a fekete elnyeli a napsugarakat, a fehér pedig visszaveri azokat. Ezt tényleg ésszerűnek tűnik ahhoz, hogy feltétel nélkül, évtizedeken keresztül elfogadjuk, ám szerencsére a gyermeki kíváncsiság és a felnőttkori szkepticizmus most mégis arra sarkallt minket, hogy még mielőtt mi is tudományos tanácsokat osztogató nagyik leszünk, utánajárjunk, mennyi valóságalapja van ennek.

Abból pedig, hogy most itt vagyunk és erről írunk, már sejtheted, hogy az derült ki: nem olyan sok.

Az internetnek hála nagyjából tíz perces kutatómunkával jó pár cikket találtunk, amiben arról írnak, hogy a-hűsítő-fehér-ruha igazából inkább mítosz, mint tény. Sőt, a legtöbb helyen egy 1980-as kutatást idéznek a témában, amiben a tudósok azt vizsgálták, hogy vajon a beduinok miért a fekete ruhákat részesítik előnyben a sivatagban. Tán a fekete ruhákban érzed magad hűvösebben? Nos igen, erre is van egy elmélet.

Azt, hogy a fekete elnyeli a sugarakat ez sem kérdőjelezi meg, ám eszerint ez kifejezetten jó, hiszen azt jelenti, hogy a meleg hatására a testünkből áradó hőt is magába szívja, szemben a fehér ruhákkal, amik ezt is visszapattintják magukról a viselőjükre.

Most azonban ne rohanj azonnal a szekrényedhez kivágni az összes fehér ruhádat, mert a fekete mellett szóló érvek is inkább csak nagyon logikusnak hangzanak, de valójában az igazság inkább az, hogy a ruhád anyaga és szabása sokkal inkább befolyásolja a hőérzeted, mint a színe. Hőségben azzal jársz a legjobban, ha a színtől függetlenül légies, természetes anyagokból készült ruhákat hordasz, ahogy például a fent említett beduinok sem testre tapadó fekete szettekben járkálnak a sivatagban. 

Források: Real Simple, HowStuffWorks, Wired