Azt persze már eddig is tudtuk, hogy a cikizés a futótűznél is gyorsabban terjed a social oldalainkon, általában két részre osztva a nyájat; és sajnos mind ismerjük a durván elterjedt fat shaminget, a body shaming rengeteg alfaját és - lelkes kutatómunkámnak hála - most már a körmökre vonatkozó nail shaminget is. 

De mi is igazából a shaming? 

Ha le kéne leírnom, akkor csak úgy fogalmaznék, hogy egy külső jegyeik alapján összeállított csoport teljes mértékű megalázása az online felületeken, jellemzően olyan, hashtagbe csomagolt formában, mint a #fatisnotsexyatall vagy a #nailshame. Megérne egy tanulmányt, hogy vajon miért úgy működik az ember, hogy örömet lel mások hibáiban, és ezzel oldja a saját frusztrációit, de most nem is ez a lényeg. Reméljük, nemsokára kikutatják ezt is!

Amikor belevágtam az online szégyenkeltések felkutatásába, azért őszintén reméltem, hogy nem találok majd rettentően gonosz és olyan húsbavágó tartalmakat, hashtageket, amiken nagyon kiakadok. Hát, hiába reménykedtem: az internet bizony kemény pöcegödör, rettentően ideális táptalaja a rosszindulatnak és az anonim bántásnak. Mutatom, miket találtam - íme a 2018-as Insta Shaming-szótár! 

1.A cellulitshaming 

Igen, jól olvastad: már akkor is van lehetőséged rettentően rosszul érezni magad, ha narancsbőrös a combod vagy a feneked. Nekem már mondjuk itt kinyílt a bicska a zsebemben, mert szerintem gyakorlatilag nincs nő ezen a földön, akinek ne lenne minimális cellulitja valahol, tehát akkor ezen gondolatmenet alapján simán szégyelljem össze magam akkor is, ha mondjuk van fogam, vagy vannak ajkaim, úgy, mint mindenki másnak? (A képen látható edző egyébként egy előző napi, a narancsbőrét minimálisan megmutató fotóra kapta ezt a kommentet, majd másnap válaszolt egy ilyen dögös szelfivel - azt hiszem, így kell ezt kezelni. Vagy ignorálni kell, nem tudom.)

2.A fogshaming

Képgaléria

Gondoltam, ha már eszembejutott a fogcikizés, rákeresek arra is - azt hittem, hogy nem találok majd semmit ezzel kapcsolatban, de az internet mindig megújul, mindig új arcát mutatja, mindig meg tud lepni. Sun Yang olimpiai úszót például szétszedték a Twitteren a fogai miatt - de komolyan, hogy juthat valakinek eszébe az, hogy egy világhírű sportolónak a fogaival legyen elfoglalva?

Teljesen érthetetlen, és a szomorú az, hogy ez azóta egy rendes shaming-alfaj lett: egyszerűen cikinek számít, ha valakinek nem árulkodóan megfestett és fényvisszaverően fehér a mosolya. Pedig ilyen nincs magától, hiszen az átlagos egészségnek örvendő fogak nem hipófehérek... Egy perc néma csönd a természetességnek.

3.A hajshaming

hair-shaming.png

Igen, a hajcikizés is létezik. Itt már egy kicsit fogtam a fejemet, nem tudtam elképzelni, hogyan lehet mások haján annyira kiakadni, hogy abból hashtag legyen - hát a végére se értem a listának, inkább bezártam az ablakot, mielőtt teljesen kiégett volna a retinám a dühös szemgolyó-meresztgetéstől. Volt sztori fiatal lányokról, akiket azért csúfoltak, mert a természetes(!) hajszínüknél maradtak a festés helyett. Találkoztam egy blogger csaj történetével, akire rászálltak a szponzorai amiatt, mert fekete haja volt és nem akarta átfestetni ("de hát a fekete szín nem menő" és társai). Aztán ott van az, amit biztos te is ismersz: a rövid hajú lányok alázása. Arról nem is beszélve, amikor egy celeb hajvonalán látszik az ősz lenövés - na, attól felrobban az internet. Szomorú.

4.A mellshaming

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I never had a major body issues towards my boobs when I was growing up, tho I never was the "girly girl" so my breasts didn't really matter to me. Until I started to date guys who pointed it out. Even I know they didn't do it on purpose it still made me feel less, that I'm not enough or not what they really want bc of my small boobs. Just talking nicely about another girl with large breasts made me feel like that, it made me to compare myself to others instead of just being me. It made me feel that I'm not a real woman, that I can't be feminine if I don't have large chest. That's a bullshit! I can be feminine without big boobs, you can be a woman without boobs at all. If you want boobs you can go and get them. If you love your tiny boobs, keep loving them! If you want smaller boobs you can go and make them smaller. Any size, big boobs or no boobs, real ones or not, you're still a real woman. Don't listen what other people say, tell them to fuck off if they try to tell you that you should or shouldn't get the surgery to the small or the big way. It's your body and your life, so do what ever makes you feel good about yourself! Don't value other people's opinions about your body, they don't have the right to decide about it. Only you do! ✊ After all those years, I'm back of being me and happy about the size what I am. Tho sometimes I still found myself struggling a little, but I also know that I'm the best like this. I try harder and someday I can be full 100% positive about myself and my body. #stillgrowing #bodypositivity #bodypositive #loveyourself #selflove #bodyissues #stopboobshaming #boobshaming #bigboobs #mediumboobs #smallboobs #noboobs #breastsizedontmatter #realwoman #transwomenarerealwomen

Satu 🌙🎃🕸👻🕷🌹💄 (@fairy_epistaxis) által megosztott bejegyzés,

"Minden nagymellű nő előrébb jut a sorban". "Ha lóg, akkor már undorító, minek mutatod meg?" "Tök más, mint az előző képén, biztos megműttette." Ismerősek ezek a teljesen átlagos kommentek és vélekedések az Instáról? Sajnos a mellshaming is egy létező  jelenség, és rengeteg nő szenved miatta - a példák pedig azt mutatják, hogy tulajdonképpen lehet kicsi, lehet nagy, lehet bármekkora a melled, úgyis lesz arra is egy hashtag és néhány rossz szó, nincs mit tenni.

5.A bőrshaming

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shoutout to: SKINPOSITIVITY 🙌🏼 {Werbung} Diese Fotoserie zeigt, wie schrecklich Skinshaming-Kommentare sein können “Was hast du denn da im Gesicht?“, „Sollen wir das wegretuschieren?“, „Geht das auch nicht mit der richtigen Pflege weg?“, „Ist das aufgemalt?“… Umso wichtiger ist es da, dass Fotografen wie Peter „PJ“ DeVito auf diese unsensible Art aufmerksam machen und das Thema endlich einmal in den Fokus rücken. In seiner Fotoserie zeigt er die Haut seiner Models unretuschiert, wie sie wirklich ist und lässt jedes davon selbst erzählen, wie sehr es unter solchen Kommentare zu leiden hat. Alle Stories und Fotos in unserem ✖️LINK IN BIO✖️ #skinpositivity #skinshaming #nobodyshame #supporting #skinsupport #realityoninstagram #mehrrealitätaufinstagram #skin #acne #scarstoyourbeautiful #models #peterdevito #nomoreakinshaming #antiskinshaming #youarebeautiful #loveiseverywhere #rg Photo Credit: @peterdevito

trèsCLICK (@tresclick) által megosztott bejegyzés,

Ez mondjuk nem ért akkora meglepetésként, mint a köröm-vagy a mellcikizés: a pattanásos lányokat a mai napig bántják és megalázzák a social médiában és a való világban egyaránt (persze ez történhet tudat alatt is, mint amikor amiatt nem kapsz meg egy állást, mert pattanásos vagy). Sajnos még mindig nem jutottunk el oda, hogy mindenki felfogja: a pattanás nem az igénytelenség és nem is a betegség jele. Remélem, mihamarabb eloszlatják ezt a ködöt a különböző, aknéikat hősiesen felvállaló bloggerek... Szükség lenne rá.

6.A hab a tortán: térdshaming

Pontosabban a 'ha nem vagy annyira vékony, hogy egy Iphone eltakarja mindkét térdedet egyszerre, akkor gagyi vagy'-shaming. Nem tudom, kommentáljam-e ezt az egészet. Őrület, hogy mikből lesznek trendek és kihívások az Instán - szerencsére már lecsengett ez a közösségi médiás kihívás is, és rég jött a helyére sok más hülyeség, de basszus... Ez a shaming (egyik) legalja, nem?