Készült egy ausztrál kutatás, amely a közösségi média átlagos fogyasztóit vizsgálta, és azt, hogy milyen hatással van rájuk a kommentolvasás. A résztvevők első körben 15 olyan, egész alakos képet nézhettek meg, amin egy nő szép helyszínen pózol. Itt nem sok meglepő dolog történt: a résztvevők mindegyik nőt osztályozták, a környezetüket, és a vonzerejük mértékét is. 

A következő rész viszont már izgalmas dolgokra világított rá: a kísérletvezetők duplikálták a fotókat. Az egyik csoportban a képek alatt csak a környezetet, a modellt körülvevő természetet dicsérő kommenteket hagyták meg (például: "Hú, de gyönyörű táj!"). A másik csoportban a nőt, a főszereplőt dicsérő, szinte istenítő hozzászólások maradtak (például: “Gyönyörű lábak!”, vagy “Annyira szexi vagy!”) a fotó alatt. A kutatók ezután megnézették a képeket, és a hozzájuk tartozó hozzászólásokat ötven-ötven teljesen átlagos nővel. 

Az első eredmény nagyjából hozta a papírformát: mindkét csoportban nőtt a résztvevők önmagukkal kapcsolatos szorongása, a kommentektől teljesen függetlenül.  

De ami új és rettentően fontos ránk nézve is: azok a nők, akik a modellt dicsérő kommenteket olvasták el, sokkal rosszabbul érezték magukat a bőrükben a kísérlet után, mint azok, akik a helyszínre vonatkozó hozzászólásokat kapták. 

Magyarul tök normális jelenség, hogy rossz hatással van rád az Instán található rengeteg irigylésre méltó fotó. De még az is tök normális, ha szörnyen érzed magad a bőrödben a dicsérő kommentek olvasgatásától. Lehet, hogy akkor és ott meg sem érzed, de hosszútávon mégis hatással lehet az egészséges énképedre és testképedre.

Psychology Today cikke szerint hiába olyan jó dolog az összes közösségi platform (és itt főleg az Instára gondolnak), ha egyszerűen kikerülhetetlen ez a fajta negatív hatás. Márpedig rengeteg embert érint ez a jelenség, hiszen mindannyian követünk legalább egy olyan híres embert, akit több ezren, tízezren, százezren, millióan bálványoznak. És nem kell nagy kommentolvasónak lenni ahhoz, hogy találkozzunk egy-egy magasztaló, dicsőítő hozzászólással, ami végül betalál.

Én sem vagyok nagy kommentböngésző, de átérzem a dolgot, hiszen tök ugyanolyan a szitu, mint amikor belépek egy társaságba a kedvenc szettemben, – eleinte önbizalommal telve - majd a többiek megdicsérnek valaki mást. Engem meg észre sem vesznek. Én nem akarom ezt érezni minden egyes Insta-megnyitásnál, és gondolom te sem. Akkor mi a megoldás? 

Egyrészt az, hogy tudatosan letiltod magad a kommentekről (úgyis csak felesleges időtöltés). Másrészt az, hogy olyan embereket követsz, akik valamiféle értéket közvetítenek a fotóikkal, és nemcsak a külsejüket mutogatják szebbnél szebb helyszíneken (lehet a komment dicsérő, de ne a szexiségről, meg a külsőségekről szóljon). Harmadrészt pedig az, hogy nem szállsz be a versenybe: meg se próbálj azért képeket gyártani, hogy te is megkaphasd azokat a kommenteket! Nagyon lélekromboló dolog a közösségi médiában önbizalom után kutatni – azt hagyd meg inkább az igazi életre! A telódon pedig mindig elérhetsz pár vicces, zongorázó macskás videót, amitől viszont egész biztosan feldobódsz.