Talán nem is kell ahhoz (brit) tudósnak lennünk, hogy rájöjjünk, a meztelen testek és a saját pucérságunk látványa komoly befolyással lehet az önértékelésünkre. Egy csapat angol kutató azonban ennél az elméletnél kicsit továbbment és komolyabban megvizsgálta, hogy a pozitív testkép, az élettel való elégedettség és az önértékelés milyen kapcsolatban vannak a levetkőzéssel, és arra jutottak, hogy a meztelenség bizony mindhárom dologra pozitív hatással van.

A tanulmányban egyébként a naturista és nudista tevékenységeket vizsgálták, és így jutottak arra a megállapításra, hogy hatalmas önbizalom bomba lehet mások előtt meztelenkedni, valamint mások pucér testét látni. Hiszen a média által közvetített nem reális testképet ellensúlyozhatja, ha sokféle, különböző formájú, súlyú, külsejű más testet látunk. Illetve általában a nudista tevékenység során ítélkezésmentes a közeg, ami szintén segíti az önelfogadást.

adult-art-black-and-white-1153430 (1).jpg

A kutatás folyamán a szakemberek azt figyelték meg, hogy azok az alanyaik, akik ledobálták a ruháikat vidámabbak, boldogabbak és magabiztosabbak voltak, mint azok, akik a megfigyelések alatt ruhát hordtak. Tehát, igen, bizonyítást nyert, hogy a ruháktól való megszabadulás lelki terhektől való megszabadulással is együtt járhat.

De mi van akkor, ha mégsem szeretnél nudista strandra rohanni? Érdemes olyan felületeket keresned, ahol átlagos alkatú, kevés ruhás, vagy meztelen embereket láthatsz (itt van például több  - +18-as! - fotósorozat főleg nőkről), de akár elmehetsz egy akt-rajzórára, vagy kezdheted az egész meztelenkedést azzal, hogy otthon magad előtt levetkőzöl. Ha már a négy fal között, egyedül pucérkodsz, akkor akár tovább is mehetsz, ha van kedved hozzá. Remek alkalom lehet ez ugyanis arra, hogy jobban megismerd a tested - mondja a szakember.

Az otthoni meztelenkedés egyik előnye lehet, hogy alkalmat teremt a saját testünk felfedezésére, ezen keresztül pedig segíthet az önelfogadásban is.

 ”Fontos, hogy ismerjük is meg a saját testünket, mert sok fiatal lány például nincs tisztában vele, hogy hol van a csiklója vagy, hogy mi okoz neki örömet. A kielégítő és biztonságos szexuális élet egyik feltétele pedig az, hogy ismerjük a saját testünket, a jelzéseit, a határait - mi jó nekünk, meddig jó, meddig mehet el a partnerünk. Az otthoni meztelenkedést, illetve testünk tükörben való nézegetését, érintését, olyan női szexuális zavarok terápiájában is alkalmazzák, ahol az önelfogadás hiánya nehezíti a szexualitás/intimitás megélését, mint például a vaginizmus.”

- magyarázza Nagy Marianna szexológus-pszichológus, aki bár egyetért azzal, hogy a meztelenkedés fontos szerepet játszik az egészséges önértékelés kialakításában, felhívja a figyelmet arra is, hogy önmagában a ruhák ledobálása nem feltétlenül elég ehhez.

“Sokan küzdenek manapság testképzavarral. Abban az esetben a tükör előtti vagy az otthoni meztelenkedés sajnos kevés lehet az önbizalom növeléséhez, hiszen az már egy súlyosabb probléma, amihez szakember segítségére lehet szükség.”

Az önbizalom növelésről pedig azt gondolom, hogy tartósan akkor leszünk magabiztosak, ha elfogadtuk önmagunkat, és mások véleményétől képesek vagyunk függetlenedni. Mindez pedig általában egy hosszú, gyakran élethosszig tartó lelki folyamat - mondja a szakember, aki néhány tippet is ad ahhoz, milyen tevékenységet végezhetünk még (a nudizmuson túl) annak érdekében, hogy kívül-belül elfogadjuk magunkat.

“Sokféle lehetőség van, de ha kifejezetten a testünk elfogadása és a szexualitás/intimitás megélése a nehéz, akkor  - a testünk tükörben való nézegetése illetve megérintése mellett - pozitívan hatnak erre a területre a tánc, illetve mozgás terápiás megközelítések, de a relaxációs/imaginációs technikák is hatékonyak lehetnek.”