Pár éve erre a kérdésre még simán igennel válaszoltam, és bedobtam a kosaramba a legújabb szemhéjpúder-palettát, lelkiismeret-furdalás és bármiféle tudatosság nélkül. Tudom, hogy már a csapból is riasztó adatok. és környezetvédelemre felhívó kampányok folynak, és azt is tudom, hogy ez nyomasztó tud lenni, de ha mások (mondjuk a gyártók) nem szedik össze magukat, akkor nekünk, vásárlóknak kell mindent megtenni a Föld jövőjének érdekében.  

És ez a folyamat a sminktáskádban is elkezdődhet.

Gondolj csak bele: kinézel egy isteni matt rúzst, tökéletesen illik hozzád, megveszed. Örülsz neki, sokszor felkened, megdicsérik, és - jó esetben – teljesen elhasználod. Mi történik utána a csomagolásával? Ha szorgalmas vagy, gondosan kimosod, és szelektív hulladékgyűjtőbe dobod, és már ezzel isrengeteget tettél (bár még így sem garantált, hogy újrahasznosítják, de erről később). Viszont ha csak bedobod a kukába, ki tudja, hol köt ki, és hány száz, vagy ezer év lesz, mire lebomlik... És akkor a tartalmáról, amit leengedtél a lefolyón, még nem is beszéltünk. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eco Warrior (@the.eco.warrior) által megosztott bejegyzés,

Ha csak és kizárólag azt tartod szem előtt sminkvásárlás közben, hogy mennyire tetszik a szín és a textúra, akkor itt az ideje behoznod még pár szempontot a képbe. Ami egyébként nem is olyan könnyű. Én azt hittem, hogy az egész abból áll, hogy megnézem a csomagolást meg az összetevőket, aztán eldöntöm, hogy Földnek is jó-e az adott termék, vagy csak nekem. De sajnos nem ilyen egyszerű a dolog, hiszen kismillió márka elképesztő mennyiségű terméke közül válogathatunk, és igen, rohadt nehéz eldönteni, hogy melyikkel hozod meg a legokosabb döntést.  

Sajnos nagyon könnyen előfordulhat, hogy annyi összezavaró információt találsz a csomagoláson, hogy pont emiatt választod a környezetre károsabb sminket. 

Nyugi, azért nincs oda minden remény. Szerencsére léteznek szuper módszerek, amiket bevethetsz, ha a Földet is behoztad szempontként a vásárlásaidba. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emily May (@emilymayfrancais) által megosztott bejegyzés,

1. Csekkold, hogy egyáltalán újrahasznosítható-e a csomagolás 

Na, ez az, amit úton-útfélen hangoztatni kellene, valahogy mégsem egyszerű egy ilyen tájékoztatással találkozni. Hiába dobod be nyugodt szívvel a pirosítód műanyag csomagolását a szelektívbe, ha olyan anyagból készült, amit NEM lehet újrahasznosítani. Minden műanyagfajtának van egy száma, amit megtalálsz a csomagoláson: a 3-as (vagyis a PVC), a 6-os (polisztirol), és a 7-es (egyéb kategória) típusúak például nem, vagy csak nagyon nehezen újrahasznosíthatók, így ezeket kapásból érdemes elkerülnöd. A legjobb, ha a 2-es, 4-es (polietilének) és 5-ös (polipropilén) számokat választod (ha tényleg elkerülhetetlen a műanyag, és nincs más opció). 

2. Gondosan olvasd el, mi van benne 

Sajnos nemcsak az számít, hogy a púdered üvegben érkezik-e újrahasznosított papírcetlivel, hanem az is, hogy milyen anyagokat engedsz majd le a lefolyón, amikor lemosod este. Erről persze regényt lehetne írni, de ha le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, elég, ha egy szabályt követsz: lehetőleg teljesen, vagy legalábbis nagy részben természetes alapanyagokból készült sminkeket vásárolj! Ha valamelyik összetevő idegen, akkor keress rá - olyan dolgokra jöhetsz rá, amik sokkolni fognak. Én például csak nemrég tudtam meg, hogy rengeteg haj-, szemöldök-és szempillafesték (sőt, még néhány típusú rúzs is) tartalmaz p-Phenylenediamine-t, ami egy elképesztően környezetkárosító anyag: nemcsak ránk veszélyes (mert nagy dózisban rákkeltő), de még a tengeri élővilágot is tönkreteszi. Jobb az elővigyázatosság!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

laurenhelenbeauty (@laurenhelenbeauty) által megosztott bejegyzés,

3. Hasznosíts 

Ha még csak most vágnál bele a Föld megmentésébe, de sajnos egy csomó újrahasznosíthatatlan és felesleges műanyag van a fürdődben, kezdj el benne saját, természetes alapú sminkeket összekeverni! Ma már tényleg szuper recepteket találsz a neten, és egyszerűbb sminkeket (mint például szemhéjpúdert) simán össze tudsz kutyulni magadnak otthon. Még a pénztárcádat is kíméled vele. 

4. Terjeszd az igét 

Azt nyilván nem fogom újra hangsúlyozni, hogy válassz természettudatos márkákat, és a többi, mert ezeket nyilván te is tudod már. Ami viszont fontos, és rengeteget hozzátehetsz vele a világ formáláshoz, ha felvilágosítod a környezetedet, a családodat, és a barátnőidet is belerángatod a környezettudatosságba. Oszd meg, ha találtál egy szuper terméket vagy kezdeményezést, meséld el, mit tesz a naptejed a környezettel, és ne félj soha kérdezni, akár a gyártótól személyesen! Minél többet tudunk, annál többet tehetünk - és a sminktáska igenis szuper kiindulási pont lehet ehhez. 

Forrás: Basmati