Na, nem mintha most történt volna először ilyen az életemben, de még így is kellően fájdalmas az első felismerés, hogy meghíztam. Vagy kikerekedtem, vagy kigömbölyödtem, vagy a kedvencem, amit magamnak szoktam mondogatni: megizmosodtam. 

De ugyanilyen nehéz az is, amikor valaki folyamatosan a fogyás ellen küzd, csak erről nem beszélünk annyit, mint a hízásról.

Szóval nem egyszerű az élet, és még csak most jön a ruhatár problematikája: az, hogy minden szezonban megjelenik a frissítés iránti igény. Mert ugye a tavalyi már kicsi, nagy, kinyúlt, összement, kifogytam, kihíztam - végtelen a lista.  

De mégis hogyan tarthatjuk meg a ruhatárunkat és kerülhetjük el az újabb butikos pazarlást, ha folyton fel és le vándorol rajtunk az a bizonyos öt (vagy több) kiló? Nehezítő körülményként pedig hozzáteszem: mi van akkor, ha mindig máshová jön vissza, és máshonnan megy le? Ahhoz, hogy abszolválni tudd (és tudjam én is) ezt az elsőre kissé nehéznek tűnő kihívást, összeszedtem az internet legjobb gardróbmentős tippjeit. 

Ha felszaladt pár kiló 

1. Nézd a jó oldalát - kapszulagardrób 

Ha elengeded a frusztrációd, és felismered, hogy csak téged bánt az a pár pluszkiló, kinyílik a lehetőségek tárháza: próbáld fel a ruháidat, és ami kicsi, azt egyelőre tedd félre (úgyis lesz olyan, hogy megint jó lesz), és csak az legyen szem előtt, ami éppen jó rád! Attól pedig szabadulj meg, amit már legalább egy éve nem hordtál. Ezzel a módszerrel rendbe rakhatod a ruhatárad, és kialakíthatod magadnak a pár nagy kedvencedből álló kapszulagardróbodat. Ráadásul végre megszabadulhatsz attól a vállalhatatlan rojtos-bojtos poncsótól, amit már egy éve nem hordasz, mert úgy nézel ki benne, mint Pocahontas (saját példa), de nem volt még szíved kidobni.

2. Próbáld fel most! 

Simán előfordulhat, hogy az a pulcsi, szoknya, nadrág stb., amit még három hónapja visszadobtál a szekrényedbe, most jobban áll a tested változásai miatt. Fedezd fel az új alakod és szeresd meg, mert tuti, hogy most is találsz olyan cuccot a szekrényedben, ami jobban áll, mint eddig! 

3. Átalakítás 

Ha már szűk az a farmer, és nem akarod eltenni későbbre, csinálj belőle mellényt, vagy táskát! Ha kiszakadt az alakformáló harisnyád, vágd le és alakítsd át alakformáló bugyivá, ha pedig túl szűk lett az overallod comb -vagy fenéktájékon, csinálj belőle ruhát, vagy felsőrészt! Annyi DIY videó van a neten, még komoly varrótudás sem kell ahhoz, hogy új cuccokat varázsolj a régiekből. Egy délelőttöt, amit vásárlásra szánnál, tölts ilyen átalakításokkal - boldog leszel, hogy a megmaradt pénzt félreteheted, vagy elköltheted, mondjuk egy új pár cipőre. 

Ha leszaladt pár kiló 

1. Itt a bő cuccok ideje 

Akár akartad, akár nem, ilyenkor a nadrágok és a pólók is mind tök máshogy állnak - használd ki! Egy derékig érő farmer nagyon menő lehet egy övvel megfogva (még akkor is, ha nagyon lóg), a bő pólókat pedig simán hordhatod ruhaként. Variáld át a ruhatárad, és csak azt tedd félre, ami végképp hordhatatlan lett (bár ebben az esetben alig akad ilyen cucc)! A mottód mostantól: öv, öv, öv. Minden mennyiségben.

2. Vetesd be 

Még mindig sokkal olcsóbb picit átalakíttatni a régi kedvenceidet, mint újakat venni: ha van néhány olyan ruhadarabod, amit imádtál, mielőtt lejjebb ment volna a mérleg nyelve, kérj meg egy varrónőt, hogy segítsen rád szabni őket! Ezzel spórolhatsz, védheted a környezetet, és még jobban megszeretheted azt a néhány nagy kedvencedet, amik így is tovább kísérnek majd az utadon.

3. Gardróbcsere 

Annyi programkezdeményezés van már, ahova elviheted a régi ruháidat, és mások által kiszelektált, neked viszont vadiúj darabokat szerezhetsz be, látogass el néhány ilyen eseményre! Nem kell mindig egy vagyont elköltened szezonális darabokra, inkább válogass más cuccaiból, így (is) támogatva a fenntartható divatot. 

Mindkét esetben: 

Nehogy elveszítsd a bátorságod! Ha imádtál hatalmas mintákat hordani, ezentúl is hordd őket, ha pedig a szűk fazonokat kedveled, most is maradj ezeknél! Attól, hogy változik a tested, neked és a stílusodnak nem kell. Ám ha végérvényesen is úgy érzed, hogy soha nem lesz jó rád az adott darab, adományozd vagy add el, helyet csinálva az új (lehetőleg fenntartható forrásból származó) ruháknak. És ami a legfontosabb: SOHA nem dől össze a világ, bármennyi kilóról van is szó!