Ha ismerős az érzés, mikor elkap az izgalom egy elképesztően király outfit hatására, akkor tudod, miről beszélek. Akár az utcán látod meg valaki máson, akár egy magazin lapjain, akár egy kósza Insta-posztban, azt érzed, hogy ez az összeállítás egyedi, hozzád illő, amit azonnal szeretnél beszerezni, vagy leutánozni. 

De sajnos nem mindig jön szembe az inspiráció, ezért érdemes keresni. Csak az nem mindegy, hol. 

Mert – valljuk be őszintén - az Instagramon és a Pinteresten megjelenő tartalmak nagy része nem egyedi. Nem azt mondom, hogy nincsenek fent jól kinéző divattartalmak, inkább arról beszélek, hogy ezek az egyébként szuper ihletek könnyen elvesznek a hashtagrengetegben. Ezért is érdemes több helyről inspirálódnod, ha tényleg izgalmas összeállításokra vágysz, akár a reggeli úristenmitvegyekfel rohanásban, akár a hétvégi punnyadokakanapénésnézelődömben vagy. 

stilusok-instan-kivul.png

Egy csomó izgalmas forrást felfedezhetsz, ha elengeded egy kicsit a Pinterestet

1. Webshopok 

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én egy ideje már nem vásárolok nagy márkák online áruházaiban (inkább maradok a turiknál), viszont sűrűn látogatom őket, méghozzá azért, hogy szuper összeállításokat és stílusokat ismerhessek meg. Pont emiatt olyan oldalakat is szoktam böngészni, amik egyébként nem, vagy csak nagyon nehézkesen szállítanak Magyarországra (kisebb a kísértés, hogy rendeljek), és nagyon menők. Ilyen például a Nasty Gal, a Lulu’s Fashion Lounge, vagy a Free People is. Érdemes kifotózgatni ezekről a weboldalakról szetteket, mert nagyon tudnak a dizájnereik! 

2. Appok 

Elképesztően nagy a lehetőségek tárháza, ha rákeresel a divattal foglalkozó applikációkra: blogok, üzletek, brandek, tervezők, inspirációkat okosan összegyűjtő rajongók tucatja várja, hogy letöltsd az appját. És néhányat bizony érdemes is. Én a Chicismo outfittervező applikációt imádom, mert nemcsak inspirációt nyerek minden alkalommal, amikor megnyitom, de segít összerendezni a saját gardróbomat, és tanácsokkal lát el, mikor nincs semmi ötletem, hogy mit vegyek fel. Próbáld ki, olyan, mint egy személyi stylist! 

3. Régi magazinok 

Meg persze újak - de az azért mégsem olyan izgi. Ha legközelebb bolhapiacra mész, vagy meglátogatod a nagyidat, ne menj haza ősrégi divatmagazinok nélkül! Emlékszem, mikor utoljára (körülbelül tízévesen) a dédnagymamámnál jártam, megláttam egy '80-as években nyomtatott divatkönyvet, és teljesen odavoltam érte, muszáj volt elkérnem. Akkor még nem értettem, miért, ma már nagyon is: egy olyan világot láttam benne, aminek sosem voltam a részese, de a ruhadarabok révén egy picit belekóstolhattam. Ez pedig borzasztóan izgalmas, és egyben arra is motivál, hogy megbolondítsam egy kicsit a gardróbom tartalmát.

divatinspo-nyito.png

4. Vintage boltok/turkálók 

Tudom, már reklámoztam eleget a turikat, és azt is megértem, ha valamilyen okból kifolyólag nem szeretsz használt ruhát venni, de muszáj most is megjegyeznem, mekkora ereje van egy-egy régi, vintage darabnak. Van egy farmerkabátom, amit a '70-es években gyártottak, és teljesen olyan, mintha egy, a korszak Amerikáját idéző film jelmezei közül csórtam volna. Ráadásul sosem kerestem ilyen kabátot, csakúgy szembejött velem – na, ez az igazi, hamisítatlan inspiráció!

5. Filmek 

Ha imádod a meglehetősen egyedi megoldásokat, fizess elő a Netflixre, vagy az HBO GO-ra, és nézz különböző szubkultúrákat megjelenítő filmeket, sorozatokat! Persze nemcsak azért érdemes így tenned, hogy jobb cuccaid legyenek, de azért ez is egy erős érv... Ha csak az elmúlt időszak sikereire gondolsz, jó pár közülük hatalmas divatrobbanás is egyben: az Euphoria például rám és a stílusomra is nagy hatással volt, de a Black Mirrorból és a Rocketmanből is egy csomó ötletet lenyúltam. Még egy érv a mozizós esték mellett!