Kora reggeli edzések, lemondás a késő esti vacsikról, időbeosztás kezelése, rendszeres hidratálás, étrendtervezés, drágább alapanyagok, alternatív receptek felkutatása, mentális küzdelem, és még sorolhatnám az életmódváltás velejáróit... Esküszöm, már attól elfáradtam, hogy ezeket összeszedtem. Ennek ellenére szerintem diétázni, egészséges(ebb) életmódra váltani nagyon is örömteli dolog, főleg ha az ember az általános egészségi állapotáért, a jókedvért, a szépségért csinálja.  

Ám ha a bőröd fiatalságára gondolsz, vannak hátulütői is az új étrendeknek és a rendszeres mozgásnak. 

sulyzos-edzesek.png

Nem kell aggódnod, valószínűleg nem fogsz megöregedni egy kis mozgástól és zöldségevéstől, sőt, az előnyök még mindig többségben vannak, de mégis érdemes odafigyelned arra, hogy kivédd a rossz hatásokat. így lehetsz teljesen egészséges, izmos, elégedett, és fiatal bőrű is egyben! 

Grimaszolás

Valld be, hogy te is szoktál érdekes arcokat vágni súlyzózás, sprint, vagy egy nehéz jógapóz kitartása közben! Az izmaid megfeszülnek, a tested és az elméd is ezerrel koncentrál, és ez – nem meglepő módon - az arcodat mozgató izomrostokra is igaz. Ennek csupán annyi a veszélye, hogy rendszeres (mindennapos) megerőltetésnél könnyen kialakulhatnak apró barázdák, akár ráncok is az arcodon. Ne aggódj, a dolog megelőzhető! Az arcjóga például kiváló gyakorlat bőrfiatalításra, de egy, az amerikai Shape magazinnak nyilatkozó személyi edző szerint az is szuper megoldás, ha mély levegőket veszel, és csukott szemmel, pár másodperc alatt “kisimítod” az arcod két gyakorlat között. 

szabadteri-edzes.png

Fehérjehiány 

Sajnos manapság nagyon könnyű totálisan elveszni a diétaútvesztőben: a neten fellelhető cikkek, és a boltokban kapható könyvek egyik fele a ketóra esküszik, másik fele a ketót okolja a szív- és érrendszeri panaszokért. És ez csak egy példa: ott van még a paleo, az Atkins, az időszakos böjtölés, az archetípus-diéta, a belekkel foglalkozó diéta - holnapig sorolhatnám. Bár ezer embernek ezerféle étrend válik be, egy dologban biztos lehetsz: az alapvető tápanyagok megfelelő eloszlására mindannyiunknak szüksége van. Itt pedig nagyon fontos megemlíteni a fehérjebevitelt, mert ez a bőrödre is hat, nemcsak az izmaidra. A protein ugyanis olyan aminosavakból épül fel, amelyeket a tested kollagéntermelésre is használ. A kollagén pedig elengedhetetlen, ha szép és rugalmas (plusz a fogyásodat is könnyedén követő) bőrre vágysz.

Ha szeretnéd, hogy ne csak izmosabb, de feszesebb is legyél, igyekezz napi körülbelül 40-50 gramm fehérjét bevinni!  

proteindus-kajak.png

UV-sugarak

Ha szeretsz egész évben a szabadban sportolni, akkor most nagyon figyelj: még egy beborult, téli reggelen is feltétlenül kend be magad fényvédővel kocogás előtt! Sajnos az UV-sugarak nemcsak nyáron dolgoznak, hanem akkor is, amikor úgy érzed, szinte nem is kapsz napot. Hosszútávon pedig pontosan tudod, hova vezethet, ha a bőröd védelem nélkül marad. A legegyszerűbb, ha fényvédelemmel ellátott hidratálót használsz minden reggel, és mellé bekened azokat a részeidet, amik kilógnak a ruha alól.

Biztonságos sportolásra és fiatal bőrre fel!