Imádom a divatot. Mindig imádtam vásárolni, ez még most sem változott, de már máshogy csinálom a dolgokat. Már nem járom végig a plázákat és szórom el eszetlenül a pénzem rossz textilből készült, egyébként a környezetnek csak ártó darabokra. Már nem akarok minden színű és fazonú cuccból egyet-egyet magaménak tudni. Már nem gondolkodom azon órákig, hogy mit vegyek fel. 

Nemrég kiselejteztem a ruhatáram nagy részét, és bár kezdetben nehéz volt megválni a cuccaimtól, miután eladtam, vagy elajándékoztam őket, tisztább lett a tudatom, a stílusom és a gardróbom is. 

Ez pedig tényleg annak tudható be, hogy sokkal kevesebb ruhám lett. Nincs kapszulagardróbom, attól még messze vagyok, de legalább már az az állapot sincs, amikor a szekrényből kicsorduló cuccaim háromnegyedét nem hordom és csak nézegetem őket. Ha te is drasztikus beavatkozást tervezel a ruháid mennyiségét illetően, csatlakozz a „kevesebb tényleg több” csapathoz, mert nagyon megéri! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ewelina Kanty (@ewelinakanty) által megosztott bejegyzés,

1. Spórolt idő 

Meg sem tudom számolni, hány hosszú percet töltöttem el reggelente a tükör előtt állva, amikor még megvolt az összes, fast fashion boltban beszerzett pulcsim és nadrágom. Mindig nagyon lelkesen zsákoltam be őket, de valahogy otthon sosem azt éreztem, amit a próbafülkében. Sokszor olyan érzés volt, mintha átvertek volna (vagy én átvertem volna magamat a szuper tükrök és fényviszonyok tudatmódosító hatása miatt). Emiatt rengeteg darabot nem, vagy nem olyan szívesen hordtam.

Most meg már csak olyan cuccaim vannak, amiket bármikor felvennék, mert 100%-ban stílusosnak, kényelmesnek és egymáshoz passzolónak tartom őket. 

A reggeli készülődés ideje lecsökkent, így boldogan vágom bele magam a kedvenc farmeromba, vászongatyámba, szoknyámba vagy trapéznadrágomba, és kiegészítőkkel, illetve a felsőrész variálásával próbálom alkalomhoz alakítani a szettemet. És ez jó érzés. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ewelina Kanty (@ewelinakanty) által megosztott bejegyzés,

2. Spórolt pénz 

Egyrészt eladtam egy csomó régi ruhámat, szóval emiatt is jól jártam, másrészt, mivel vége az eszetlen plázázásoknak, nagyon sok pénzt megspóroltam már. Még azzal is, hogy drágább és minőségibb dolgokra nevezek be, ha egyáltalán új ruhát veszek, mert inkább turizom, nekem az sokkal szórakoztatóbb. Legalább marad egy kicsi a fizumból arra, hogy mikor cipővásárlásra kerül a sor, megvehessem azt a minőségi bakancsot, ami aztán évekig fog szolgálni, nem csak egy szezon erejéig. Így megint odajutunk, hogy kevesebb a cuccom, és átláthatóbb minden. Hallelujah! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Armário Cápsula Portugal (@armariocapsula.pt) által megosztott bejegyzés,

3. Egyértelműség 

Amióta nincs hatféle fehér felsőm, hanem csak egy, amit borzasztóan szeretek hordani, nem kérdés, mit veszek fel, amikor fehérhez van kedvem. Tudom, ez így nagyon sarkított, de tényleg ez van: ha nincs más, amin gondolkodni lehet, akkor felveszed azt, ami van, és kész. Azért is imádom, hogy nincs sok opcióm, mert nem variálom túl a szettjeimet, és inkább gyűrűkkel, vagy hajpántokkal dobom fel a megjelenésemet, ha cicomázni van kedvem. Vagy erősebb sminkkel. 

Már nem azzal töltöm a készülődésre szánt időt, hogy mindent kiveszek a szekrényből, felpróbálom, nem teszik, aztán egy hatalmas kupac ruhát hagyok a hálóban, amit másnap pakolhatok vissza. 

Persze, még mindig variálgatom, hogy mit mivel kéne felvenni, de mivel már nem végtelen a lehetőségek tárháza, ez a gond is le van tudva. Lehet, hogy öregszem, de nekem ez már jólesik. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

L I Z A M A Y A (@liz.amaya.style) által megosztott bejegyzés,

4. Minőség 

Nem tudom, érezted-e már azt, mikor felvettél egy ruhadarabot, hogy „igen, ez én vagyok, ez rám van szabva, kényelmes, puha, és mégis öltöztet”. Na, én ezt az otthonosságot kezdtem el keresni, és már csak akkor veszek meg valamit, ha így érzem magam benne. Emiatt pedig nagy részben minőségi ruháim vannak (pamutból készült pulcsik, minél kevesebb műszálas cucc), úgyhogy már sosem érzem azt, hogy délután szívem szerint átöltöznék és lezuhanyoznék, mert a műanyagtól megizzadtam és kényelmetlenül érzem magam. Ez hosszútávon nagyon is megéri.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lunares Vintage (@lunaresvintage) által megosztott bejegyzés,

5. Környezetvédelem 

És akkor ne felejtsük ki az egyébként legfontosabb szempontot sem: a Föld védelmét. Nyilván mindannyian tudjuk, hogy a textilipar mekkora károkat okoz, de sokszor ezt nem tudatosítjuk magunkban, amikor meglátjuk a nagy, piros ‘leárazás’ feliratot. Pedig kellene. Mivel egyetlen fehér pamut póló elkészítéséhez olykor 2700 liter (!) vizet is beszennyeznek, gondolhatod, összesen mennyi tiszta vízbe került a ruhatárad. Ezt érdemes észben tartanod, amikor meglátsz egy cuki feliratú felsőt... Biztosan megéri? Nem valószínű. Inkább menj el a kedvenc turidba, ott is lesz feliratos póló és még a környezetet is óvod vele. De csak akkor vedd meg, ha tényleg hordani fogod, különben kezdheted az egészet elölről.